Előfizetés

Napsütés, eső, még több szél - ilyen lesz a keddi időjárás

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.24. 15:53
Képünk illusztráció
Fotó: DAVID STOCKMAN / AFP
Kedd estig a Kárpát-medence időjárását eleinte egy köztes anticiklon, majd a nyugat felől érkező melegfront alakítja.
Kedden kezdetben túlnyomóan napos idő lesz, majd délután egyre több felhő várható, napközben helyenként, estétől északnyugat felől egyre többfelé alakul ki eső, záporeső. Estére mindenütt mérséklődik az északnyugati szél, majd éjszakától megélénkül, néhol meg is erősödik a délnyugatira forduló szél.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 10 és 18 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában

A Skandináv-félsziget fölött, valamint a Brit-szigetektől nyugatra ciklonok örvénylenek. Hatásukra kontinensünk nagy részén többnyire erősen felhős az ég, és a ciklonokhoz tartozó frontok mentén több helyen esik az eső, az északabbi tájakon havazik, keleten elszórtan alakul ki zápor, hózápor. Ugyanakkor szárazföldünk délnyugati vidéke fölött anticiklon helyezkedik el, arrafelé gyengén és közepesen felhős területek egyaránt előfordulnak, emellett sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Kedd estig a Kárpát-medence időjárását eleinte egy köztes anticiklon, majd a nyugat felől érkező melegfront alakítja.

Koronavírussal fertőződött meg egy magyar

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.24. 15:28

Fotó: PHILIP FONG / AFP
A Diamond Princess nevű szállodahajó személyzetének egyik magyar tagja kapta el a vírust.
Koronavírussal fertőződött meg a Japánban karanténba zárt Diamond Princess nevű óceánjáró személyzetének egyik magyar tagja - hangzott el a Külügyminisztérium hétfő délutáni sajtótájékoztatóján. A minisztérium államtitkára, Menczer Tamás arról számolt be, a szállodahajó karanténjának február 19-i feloldása után is azon maradt a személyzet, köztük a három magyar: egy zenész testvérpár és egy felszolgáló. A japán hatóságok tájékoztatták a magyar külügyet arról, hogy egyikük esetében pozitív lett a fertőzöttséget vizsgáló teszt.
A megbetegedett magyart várhatóan 2-3 napon belül a hajóról kórházba, vagy karanténmegfigyelő központba szállítják.

Menczer szerint akkor viszik utóbbiba, ha nem mutat tüneteket. Az államtitkár tudomása szerint a fertőzött tünetmentes, nem lázas és nem köhög. Jelenleg a hajón tartják őt elkülönítve. A

Aki teheti, ne utazzon Olaszországba

Csak kevéssel egészítette ki a belügyi operatív törzs korábbi tájékoztatását Menczer. Így tolmácsolta a külügy két kérését: az egyik, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hívható zöldszámát ne keressék például síeléssel kapcsolatos információkra szomjazó állampolgárok. Azt azoknak tartják fent, akik valóban bajban vannak. A másik pedig, hogy
minden magyar csak akkor utazzon Olaszországba, ha halaszthatatlan dolga van ott.

Elhangzott az is, hogy a korábbi hírek keltette látszat ellenére, egy Olaszországgal határos ország sem vezetett be vasúton vagy közúton korlátozást. Kizárólag egyetlen vonatot tartóztattak fel, amelyiken olyan utasok utaztak, akiknél felmerült a fertőzés gyanúja.
Ami Olaszországot illeti, ott számos korlátozás került bevezetésre a fertőzéssel érintett területeken. Így sok helyen felfüggesztették a tömegközlekedést, az oktatást, a sport- és munkatevékenységeket, illetve a nyilvános események megtartását. Ezek jellemzően kisebb településekre vonatkoznak.

Jól vannak a Kínában lévő magyarok

Jelen pillanatban 171 magyar állampolgár tartózkodik Kínában, a pekingi magyar nagykövetség mindannyiukkal kapcsolatban áll, így tudható: mindannyian jól vannak - hangzott el a sajtótájékoztatón. A járvánnyal leginkább érintett öt tartományban 20 magyar van, ők is tünetmentesek.

A kórházi hitelezők zsarolásnak tekintik Varga Mihály szavait

D. A.
Publikálás dátuma
2020.02.24. 15:19
Varga Mihály
Fotó: Népszava
A pénzügyminiszter egy interjúban azt mondta: "mindenki számára van egy ajánlatunk, mindenki mérlegelheti, hogy elfogadja-e.”
Gyakorlatilag megerősítette Varga Mihály pénzügyminiszter egy hétfői interjúban, hogy tőkekövetelésük 20 százalékos elengedését várják a nagy kórházi beszállítóktól, és akkor cserébe megkapják a pénzüket, illetve „szeretettel gondol rájuk” a kormány az elkövetkezendő közbeszerzéseknél. A kórházak hitelezői viszont zsarolásnak tekintik a miniszter szavait.   Varga Mihály pénzügyminiszter az mfor-nak adott interjújában arról beszél, hogy február 29-én lezárulnak azok a tárgyalások, amelyen a 100 millió forint feletti követeléssel rendelkező cégekkel egyeztetnek a kórházi adósságok rendezéséről. Mint mondta: „mindenki számára van egy ajánlatunk, mindenki mérlegelheti, hogy elfogadja-e. ” Hozzátette: van, akivel már sikerült megállapodni, van, akivel folyamatban van, és van, aki még nem került sorra. „A tárgyalások sikeressége pedig nyilván befolyásolja majd a kormányt, hogy a beszerzések központosítása során mely cégekkel tud majd hosszú távon együttműködni.” Arra az újságírói kérdésre, hogy milyen kifutása lehet a történetnek, Varga Mihály azt mondta: korábban is volt arra példa, hogy cégek egységesen elengedték a késedelmi kamatot. „Most egy kicsit többet szeretnénk kérni a beszállítóktól. Azt viszont látni kell, hogy ezek olyan vállalatok, amelyek az évek alatt jól tudtak alkalmazkodni ahhoz a helyzethez, hogy a kórházak adóssága rendre újratermelődik. Hogy mi miatt, az a legfontosabb kérdés: az ÁSZ, illetve a KEHI által végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy sajnos nem minden az üzleti szabályok betartása szerint zajlik ezen a piacon. A hozzám eljutott vizsgálatok NAV-jelentések alapján mondhatom, hogy az esetek egy része ilyen típusú, költségvetési csalás. Ehhez alkalmazkodott egy vállalkozói kör.” A miniszter szerint vannak érthetetlen szerződések. Mint mondta érthetetlen, hogy „miért van az, hogy ugyanaz a cég az egyik kórháznak adott összegért szállítja azt, amit a másik kórháznak a kétszereséért? Itt valahol, valaki nem a maximális felelősséggel járt el a kórház részéről. Vagy, hogy van az, hogy bizonyos kórházakban nem az igazgató dönt egyes megrendelésekről, hanem az ellátást végző orvos?” Arra a kérdésre, hogy várhatóak-e, hogy a menedzsment ellen büntetőjogi felelősségre vonást kezdeményeznek, azt felelte: ennek eldöntése a jogászok dolga, de vannak olyan lezárult vizsgálatok, amelyek következménnyel járnak.
Rásky László
Fotó: weborvos.hu
Zsarolásnak tekintjük a miniszter kijelentéseit – nyilatkozta lapunk megkeresésre Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, aki már azt sem értette, milyen alapon mondhatja azt a politikus, hogy a jövőbeni közbeszerzéseken a cégek sorsa azon múlik, hogy most mennyit engednek. Mint mondta ezzel az akcióval a kormány kezdi megbontani a cégek és az állam közötti hallgatólagos megállapodást, hogy amíg kell várnak a pénzükre. Hozzátette: azt sem értik, miért a kórházigazgatók és a cégek feje fölött pattogtatják az ostort, hiszen ha egy közbeszerzés átmegy a kórházfenntartón és a Miniszterelnökségen és ott senki nem kifogásolja, sőt jóváhagyja azt, akkor most mit kérnek számon? Lehet-e egy céget hibáztatni, mert az ajánlatát elfogadták? Varga Mihály egyszerűen rossz helyre címzi a szemrehányásait – mondta végül Rásky László.