Előfizetés

Tenerifén karantén alá helyeztek egy egész szállodát

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.25. 13:58
A tenerifei kórház, ahol az olasz turistát karanténban tartják
Fotó: DESIREE MARTIN / AFP
Egy olasz vendégnek lett pozitív a koronavírus-tesztje. Egy fertőzöttet Barcelonában is diagnosztizáltak.
Turisták százait helyezték kedden karanténba a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek legnagyobb szigetén, Tenerifén, ahol egy, az új koronavírussal megfertőzött olasz állampolgár tartózkodott. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára kedden jelentette be, hogy - a tiszteletbeli konzul nem hivatalos értesülései szerint -
vannak magyarok a koronavírus miatt karantén alá vont szállodakomplexumban.

Később az ATV-nek azt is elárulta Menczer: öt magyar van a hotelban, a tiszteletbeli konzul két családdal áll kapcsolatban.
A regionális egészségügyi hatóságok szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a Tenerife nyugati partjánál lévő Costa Adeje üdülőhely H10 Costa Adeje Palace nevű szállodájában több száz vendéget helyeztek egészségügyi ellenőrzés alá. A fertőzött olasz állampolgárt és a feleségét a tenerifei Santa Cruz egyik kórházában helyezték el - közölte María Jesús Montero spanyol kormányszóvivő. A spanyol média úgy tudja, hogy
a beteg férfi egy Lombardiából érkezett orvos.

A tengerparti szállodát, ahol a pár lakott, védőmaszkos rendőrök kordonnal vették körül - jelentette az AFP fotósa a helyszínről, aki látta, hogy turisták a történtek ellenére továbbra is fürdenek a 467 szobás szálloda uszodájában, illetve napoznak a parton. "Azt mondták, hogy maradjunk a szobában, de nem úgy tűnik, hogy az emberek betartanák az ajánlást. Egyesek napoznak" - közölte telefonon egy nevének elhallgatását kérő brit vendég. "Furcsa módon a szálloda étterme a reggelihez megnyitott, a személyzet mind szájmaszkot viselt". Egy másik, szintén nevének elhallgatását kérő turista szerint a vendégek több nyelvű közleményt kaptak, amelyben leírták, hogy "egészségügyi okokból lezárták a szállodát. A szobájukban kell maradniuk".
"Mintegy ezer vendég van elkülönítve" a szállodában

- közölte a helyi Ashotel szállodavállala, és nyugalomra szólította fel az embereket, biztosítva arról, hogy az intézmény betartja az eljárást. A szállodában a TUI német utazásszervező 200 utasa van, közöttük 110 belga. A spanyol kormányszóvivő kedden közölte, hogy a vendégek mindaddig elkülönítve maradnak szállodában, amíg egy második teszt meg nem erősíti a fertőzést. Ez utóbbi függvényében intézkednek a megfelelő egészségügyi intézkedésekről - tette hozzá.
A második vizsgálatára váró olasz orvos a harmadik személy, akinek Spanyolországban pozitív lett a koronavírus-tesztje. Úgy tudni, hat napja tartózkodik feleségével a szállodában. Napokig lázas volt, majd bement egy magánklinikára, ahonnan karanténba vitték. Február elején egy brit férfinél mutatták ki a betegséget Mallorcán, előtte pedig egy német férfi betegedett meg szintén a Kanári-szigeteken. 

Barcelonában is van fertőzött

A spanyol hatóságok kedden azonosítottak egy koronavírussal fertőzött beteget Barcelonában. Ez az első eset Spanyolország európai kontinenshez tartozó részén - írta a La Vanguardia című spanyol lap. A katalóniai fertőzés a negyedik eset a Kanári-szigeteken és Mallorcán megfertőzött német, olasz és brit turista után. A barcelonai fertőzött egy nő, aki a katalán nagyvárosban lakik, és nemrégiben tért vissza Észak-Olaszországból.

Ausztriában és Horvátországban is megjelent a koronavírus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.25. 13:55
Utasok a trieszti repülőtéren
Fotó: Jacopo Landi / AFP/NurPhoto
Kedden két beteget jelentettek Tirol tartományban. Az első horvátországi fertőzött egy fiatal férfi, aki február 19-e és 21-e között Milánóban tartózkodott.
Megjelent Horvátországban az új típusú koronavírus. Andrej Plenkovic horvát kormányfő az MTI tudósítása szerint a koronavírussal foglalkozó válságstáb zágrábi ülését követően jelentette be, hogy az első fertőzött egy fiatal férfi, aki február 19-e és 21-e között Milánóban tartózkodott. Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a férfit jelenleg egy zágrábi kórház fertőzőosztályán tartják karanténban, az állapota kielégítő. 
Vili Beros horvát egészségügyi miniszte
Fotó: JOHN THYS / AFP
A Guardian eközben arról számolt be: két koronavírussal fertőzött beteget jelentettek be Ausztriában, Tirol tartományban. Az IndexWiener Zeitung cikke alapján azt írja: mindkét beteg 24 éves és Innsbruckban él és mindketten jártak nemrég Lombardiában, az olaszországi koronavírus-gócpontban, ahol azóta karantént rendeltek el.

Bezártak a múzeumok hét olasz tartományban

A Covid-19 vírus észak-olaszországi terjedése miatt Lombardia, Piemont, Veneto, Emilia-Romagna, Liguria, Trentino-Alto Adige és Friuli-Venezia Guilia magán- és közgyűjteményeit arra szólította fel az egészségügyi hatóság, hogy tartsanak zárva. Ezzel egy időben a kulturális miniszter az egész országban törölte a hónap első vasárnapjára érvényes ingyenes múzeumi belépés lehetőségét is egyelőre. Velence minden múzeuma – köztük a Dózse-palota és a Correr Múzeum, de a muranói Üvegmúzeum is – bezárt hétfőn. Szóvivőjük a lapnak elmondta, kedden dönt a kormány és a tartomány arról, hogy meddig maradnak zárva, de vasárnapig valószínűleg így lesz. Honlapján közölte a velencei Peggy Guggenheim-gyűjtemény, hogy március elsejéig szintén nem fogad látogatókat. A velencei karneválnak, mely keddig tartott volna, már vasárnap véget vetettek. Lombardia tartomány egy illetékese, Giulio Gallera azt közölte, hogy a milánói múzeumok legalább egy hétig, a Brera-képtár március 3-áig zárva tart. Piemont fővárosa, Torinó múzeumait is arra utasították, hogy legalább szombatig ne nyissanak ki. A Ferrari autógyár mindkét múzeumát, a maranellóit és a modenait is bezárta. Egyelőre nem tudni, az intézkedések mennyire érintik a Forma-1-es csapat munkáját a négyszeres világbajnok Sebastian Vettellel.

Meghalt Hoszni Mubarak

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.25. 12:58

Fotó: KHALED DESOUKI / AFP
A volt egyiptomi elnök kilencvenegy éves korában, a kairói Galaa kórházban hunyt el.
Alaa nevű fia szombaton azt írta a Twitteren, hogy apját intenzív osztályon ápolják, de "jól van". A volt elnökön hetekkel ezelőtt műtétet hajtottak végre - tette hozzá, de részletekről nem szólt. A keddi hivatalos hír szerint Mubarak a kairói Galaa kórházban hunyt el, családtagjai körében. Az elnöki hivatal közleményt adott ki, amelyben részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak, az Izrael elleni 1973-as háború egyik hősének nevezte őt, és tudatta, hogy magára vállalja a temetés megszervezését. Megbuktatása óta számos olyan meg nem erősített, illetve ellentmondásos információ került napvilágra, miszerint Hoszni Mubarak különböző betegségekben szenvedett: súlyos depressziója, rák-, szív- és tüdőbetegsége volt. Ezek miatt többször ápolták kórházban, sőt intenzív osztályon is. Mubarak az általa vezetett Egyiptom a Nyugat (ezen belül is az Egyesült Államok) megbízható szövetségesének, az arab világon belül a mérsékelt irányzat szóvivőjének, valamint a közel-keleti stabilitás jelképének számított, miután kitartott az Izraellel megkötött békemegállapodás mellett. Több tízezer fiatal egyiptomi szemében azonban, akik 2011 januárjában - nem sokkal az arab tavasz tunéziai kezdete után - 18 napon át tüntettek Kairóban a hatalom ellen, Mubarak már ereklye, brutális, modern kori fáraó volt. A súlyos rendőri erőszakkal dacoló, kitartó tüntetések hatására a hadsereg, amely végig fő támasza volt az elnöknek, az év február 11-én félreállította őt, és tábornokai vették át a hatalmat, remélve, hogy fent tudják tartani rendszerét. Noha a tunéziai elnök előbb bukott meg, mint ő, Mubarak bukása látványosabb volt. Mindeddig ő az egyetlen államfő ebben az arab forradalmi hullámban, akit bebörtönöztek. 2012 júniusában azért ítélték életfogytig tartó börtönbüntetésre - belügyminiszterével együtt -, mert nem akadályozták meg, hogy a rendfenntartó erők 900 tüntető halálát okozzák a 2011-es tüntetéseken. Fellebbeztek, és egy felsőbíróság 2014-ben tisztázta őket a vád alól. 2015-ben azonban három évi börtönbüntetésre ítélték Hoszni Mubarakot közpénzek elsikkasztása miatt. Ebből a büntetésből szabadult ki 2017-ben.