Előfizetés

Hússzorosára emelték az egészségügyi maszkok árát, vizsgálatot indított a román Versenytanács

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.25. 18:02

Fotó: Qianlong / AFP
Olaszországban még rosszabb a helyzet, ott 1600 százalékos az áremelés. Magyarországon a háziorvos dolga adni ilyen eszközt, ha szükséges.
Vizsgálatot indított Romániában a Versenytanács, miután az egészségügyi védőeszközöket forgalmazó vállalatok jelentős mértékben emelték az elmúlt napokban az országszerte hiánycikknek számító orvosi maszkok árát - írja a Transindex.ro. Az árak 20-szorosan nőttek:
míg egy hónappal ezelőtt 50 darab orvosi maszk mintegy 25 lejbe került, néhány napja az ugyanolyan kiszerelésű termék csaknem 500 lejért vásárolható meg online.

"Nagyon nagy a kereslet az orvosi védőeszközök, pontosabban az egészségügyi maszkok iránt, a gyártók nem győznek eleget tenni a megrendeléseknek. Ugyanakkor azonban nem normális, hogy bizonyos vállalatok kihasználják ezt a helyzetet, és indokolatlanul növeljék az árakat" - mondta az Agerpres hírügynökségnek a Versenytanács elnöke. Bogdan Chiriţoiu hozzátette, megvizsgálják az egészségügyi és munkabiztonsági védőeszközöket forgalmazó vállalatokat, és amennyiben törvénysértést észlelnek, az érintett cégek üzleti forgalmuk 10 százalékát kitevő összegig terjedő bírságot kaphatnak.
A gyógyszerészeti termékek forgalmazóinak országos szövetsége (ADRFR) szerint minimális mennyiségű maszk van raktáron a román patikákban, és nem is tudják pótolni a készletet, mert sem a hazai, sem a nemzetközi gyártók lerakataiban nincs már a termékből. Közleményük szerint az ilyen maszkokat eddig elsősorban Kínából importálták.
Maszkokat csomagol egy munkás egy kínai üzemben
Fotó: STR / AFP

1600 százalékos drágulás Olaszországban

A vírus Európában először Észak-Olaszországban jelent meg a napokban jelentősebb mértékben, ami azonnal megmutatkozott az óvóeszközök árán. A G7 idézte a Codacons nevű olasz nonprofit fogyasztóvédelmi szervezet vasárnapi közleményét, ami szerint sokszorosára nőtt a maszkok és a kézfertőtlenítők ára az interneten.
A szervezet szerint az egyik legnagyobb e-kereskedő olaszországi oldalán egy flakon fertőtlenítő gél ára 3 euróról közel 22,5-re ment fel (1000 forintnyiról 7600-ra). A szájmaszk ára még nagyobb mértékben nőtt: korábban kevesebb mint 10 centet (34 forintot) kértek el egyért, vasárnap viszont már 1,8 euróba (600 forintba) került. Ez több mint 1600 százalékos növekedés. Egy kifejezetten a koronavírus ellen szolgáló maszk közel 40 euróba (13 ezer forintba) kerül. A Codacons elnöke, Carlo Renzi szégyenteljes spekulációnak nevezte, hogy az emberek félelméből próbálnak meg pénzt csinálni a kereskedők.

A háziorvos adja a maszkot Magyarországon

Minden szükséges tájékoztatást megkaptak a háziorvosok és házi gyermekorvosok a koronavírus-járvány megelőzéséhez szükséges teendőkről - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az MTI-vel. A háziorvosok tisztában vannak a koronavírus tüneteivel, a teendőkkel, az ilyenkor szokásos szigorú eljárásrenddel - szögezték le.
Idézték az eljárásrendet, amely szerint "a kézhigiénés szabályok betartásán kívül, a sebészi orr-szájmaszk használata bármely felső légúti megbetegedés esetén szükséges, függetlenül attól, hogy felmerül-e az új koronavírus-megbetegedés lehetősége." Az eljárásrend felhívta a figyelmet arra is, hogy az eszközök biztosítása az egészségügyi szolgáltató - jelen esetben a háziorvos - feladata, de ebben az NNK is segíti majd őket.
Azt kérik, hogy ha valaki koronavírussal fertőzött területről érkezik Magyarországra és magán tüneteket - láz, köhögés, torokfájás, levertség - észlel, akkor telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja az NNK 06 80/277-455, illetve a 06-80/277-456 zöldszámát.  Az NNK közölte: szakmai szempontból a centralizált diagnosztika az elfogadható Magyarország járványügyi biztonsága érdekében, ennek értelmében minden, az új koronavírussal kapcsolatos diagnosztikai vizsgálat kizárólag az NNK Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriumában végezhető. Tudatták: a nemzetközi járványügyi helyzet változása miatt az aktualizált eljárásrend kiadása folyamatban van.

A koronavírus Svájcban is felütötte fejét

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.25. 17:22
Határátkelő az olasz-svájci határon
Fotó: Hermes Images / AFP
Az Olaszországgal határos Ticino kantonban van az érintett.
A svájci egészségügyi hatóságok bejelentették kedden, hogy az országban is találtak az új típusú koronavírussal fertőzött személyt. Az RTS televízió szerint az Olaszországgal határos Ticino kantonban van az érintett.
A vírusos megbetegedés világszerte már több mint harminc országban jelent meg. Kínában, a gócpontban már 2600-an haltak bele. A megerősített betegek száma világszerte 80 ezer fölé emelkedett. Európában Olaszországot sújtja leginkább a kór, ott mintegy 280 fertőzést jelentettek be.

Brexit: döntött az EU, így viszonyulnak kilépésük után a britekhez a 27-ek

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.25. 16:09

Fotó: Nicolas Economou / AFP/NurPhoto
A brit kormány is elfogadta a maga alapelveit, következő lépésként az EB megállapodik az Egyesült Királysággal a tárgyalássorozat első ülésének időpontjáról.
Az Európai Unió 27 tagállama jóváhagyta a Nagy-Britanniával mint unión kívüli országgal kialakítandó jövőbeni kapcsolatokra összpontosító tárgyalási álláspontját, amellyel felhatalmazza az Európai Bizottságot a tárgyalások jövő héten esedékes megkezdésére - közölte az uniós tanács kedden. Az uniós tagállamok álláspontjukban leszögezték:
az Európai Unió széles körű és kiegyensúlyozott gazdasági partnerséget kíván létrehozni az Egyesült Királysággal.

A jövőbeli partnerséget szilárd kötelezettségvállalásoknak kell alátámasztaniuk, amelyek a gazdaságot illetően egyenlő versenyfeltételeket biztosítanak a nyílt és tisztességes verseny számára, tekintettel az EU és az Egyesült Királyság földrajzi közelségére és a kölcsönös gazdasági függőségre. Mint írták,
az EU vámmentes és kvóták nélküli szabadkereskedelmi megállapodást kíván kötni Londonnal.

A megállapodásnak rendelkeznie kell a vámügyi együttműködésről, tartalmaznia kell a hatékony irányítást és felügyeletet, a vitarendezés és a végrehajtás hatékony mechanizmusát.
A halászat vonatkozásában - mely érzékeny téma a La Manche mindkét partján, két éve szabályos ütközet zajlott francia és brit halászok között - az uniós tagállamok aláhúzták, hogy a jövőbeli partnerségnek meg kell őriznie kölcsönös hozzáférést a halászati vizekhez, valamint a vonatkozó kvóták stabil részarányát. A halászati megállapodást július 1-jéig meg kell kötni, hogy az átmeneti időszak végét követően legyen idő a halászati lehetőségek meghatározására - írták.
A mandátum továbbá rendelkezéseket tartalmaz a jövőbeni együttműködésről is, például a digitális kereskedelem, a szellemi tulajdon, a közbeszerzés, az adatvédelem, a gyógyszerekkel kapcsolatos szabályozási kérdések, a repülésbiztonság és a közúti árufuvarozás vonatkozásában. Hozzátették,
az EU átfogó a védelem- és biztonságpolitikai együttműködést kíván kialakítani az Egyesült Királysággal.

A partnerségnek magában kell foglalnia a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködést, valamint a külpolitikát érintő kérdéseket.
Következő lépésként az Európai Bizottság megállapodik az Egyesült Királysággal a tárgyalássorozat első ülésének időpontjáról, amelyet várhatóan március elején tartanak majd. Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója szerint erre hétfőn kerül sor. Tájékoztatása szerint a hét közepéig tartó brüsszeli megbeszéléseket követő második tárgyalási forduló szintén márciusban, de Londonban lesz. Az unió ragaszkodni fog elképzeléseihez, és nem fog minden áron, és a lehető leghamarabb megállapodásra törekedni.

A brit kormány is elfogadta az alapelveket

A brit kormány elfogadta az EU-val kialakítandó új kapcsolatrendszer tárgyalási alapelveit. A brit tárgyalási pozíciót a szokásos kedd délutáni kabinetülésen véglegesítették, a részleteket a kormány csütörtökön ismerteti a londoni alsóházban. A Downing Street szóvivőjének vázlatos keddi tájékoztatásából annyi derült ki, hogy
London szabadkereskedelmi megállapodást szeretne kötni az Európai Unióval

Nem teljesen új jellegű egyezményre törekednek, hanem ahhoz hasonlókra, amilyeneket az EU "más szuverén külső országokkal" kötött az elmúlt években.