Előfizetés

Karácsony meglepő javaslattal oldaná a Szabad Tér Színház körüli vitás helyzetet

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.02.26. 16:02

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Bár az igazgató személyéről zárt ülésen dönt majd a közgyűlés, a városvezető a nyílt ülésen bejelentette, hogy meg kívánják osztani a Szabad Tér Színház cég vezetését.
Meglepő javaslattal próbálja oldani a Szabad Tér Színház igazgatóválasztása körül tegnap kialakult heves, zsarolással tarkított vitát Karácsony Gergely főpolgármester. Bár az igazgató személyéről zárt ülésen dönt majd a közgyűlés, a városvezető a nyílt ülésen bejelentette, hogy meg kívánják osztani a Szabad Tér Színház cég vezetését. Az inkább koncert helyszínként működő, sok turistát vonzó Margitszigeti Szabadtéri Színpad vezetését Bán Teodórára bíznák, míg a hazai színjátszáshoz szervesebben kapcsolódó Városmajori Színpad vezetését Benkő Nórára bíznák. Láng Zsolt fideszes frakcióvezető szerint ez a Demokratikus Koalíció diktátuma, amely a főváros saját szakmai grémiumának döntésével is szembe megy, hiszen a grémium szerint Benkő Nóra adta be a leggyengébb pályázatot. Karácsony Gergely szerint ugyan volt olyan tárgyalási forduló, amikor úgy tűnt, hogy meg tudnak állapodni a kormánnyal, de egyelőre nem sikerült közös nevezőre jutni. A Szabad Tér Színház körüli vita sokat árt annak, hogy érdemi egyeztetést folytathassanak. A főpolgármester kiemelte: nem értenek egyet azzal a törvénymódosítással, amely ezt a helyzetet előidézte. Fontosnak tartják a kulturális sokszínűség megőrzését a fővárosban, ezért öt színház – Örkény, Radnóti, Katona, Szabad Tér színház és a Trafó finanszírozását magukra vállalják. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes ezt azzal egészítette ki, hogy a Centrál Színházat is sorolják a saját finanszírozású játszóhelyek közé. A Budapesti Bábszínház, a József Attila Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Madách Színház, a Thália Színház, az Új Színház és a Vígszínház esetében közös működtetésre tesznek javaslatot. A főpolgármester-helyettes nettó zsarolásnak nevezte Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Láng Zsolt fővárosi képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzottakat, miszerint, ha nem Bán Teodóra lesz a Szabad Tér Színház vezetője, akkor az összes fővárosi színház működését a fővárosnak kell finanszíroznia. Láng Zsolt egyébként a közgyűlési vitában feleslegnek tartotta az egész szavazást, hiszen a fővárosi költségvetésben 2,2 milliárdot jelöltek meg erre a feladatra, a kormánnyal pedig nincs megállapodás. Karácsony örömmel behozott volna egy kész megállapodás-tervezetet, de sajnos egyelőre nincs ilyen. Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester szerint az elmúlt 9 évben egy színes színházi élet jött létre.

Döntöttek a változtatási tilalomról a Városligetben – A kormány és a főváros továbbra is merőben másként tekint a beruházásra

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.02.26. 15:12

Fotó: Jani Martin / Népszava
A Fidesz fővárosi frakciója szerint állóháborúba kezd a városvezetés a városligeti változtatási tilalom elrendelésével. A Karácsony-kabinet szerint ez biztosíték.
Láng Zsolt, a Fidesz frakció vezetője már a napirendi vitában jelezte, azt kéri, hogy a Fővárosi Közgyűlés ne is tárgyalja a Városliget nagy részére kiterjedő változtatási tilalomról szóló előterjesztést. Ezt később a napirendi vita tárgyalásakor is megismételte, mondván a közgyűlés ezzel felrúgja a kormány-főváros közötti megállapodást. A volt II. kerületi polgármester szerint ez ellentétes a park érdekeivel és Budapest érdekeivel is, hiszen ezzel állóháborúba kezd a kormánnyal. Úgy vélte, előbb a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén kellene erről tárgyalni és kompromisszumos döntést hozni. Kovács Péter XVI. kerületi polgármester abban volt bizonytalan, hogy az előterjesztés mindenben megfelel a jogszabályi követelményeknek. A főjegyző megnyugtatta, hogy megfelel a törvényi előírásoknak. Horváth Csaba zuglói polgármester meglepőnek találta azt a kijelentést, miszerint a kormány nem tesz semmit, ami a főváros szuverenitását sérti. Majd hozzátette, hogy bizalmatlanságnak komoly alapja van, hiszen a Városliget beépítésével kapcsolatban számos kérdésre nem tudják a választ. A választások után úgy tűnt, hogy a kormány elfogadta a városvezetés álláspontját és ígéretet tettek, hogy nem emelnek új épületet a Városligetben. Ehhez képest Baán László a Liget-projekt miniszteri biztosa most kijelentette, hogy nincs B-terv a beépítésre. 
Karácsony Gergely főpolgármester szerint a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa jó intézmény, amelynek ülésein sok kompromisszum született, de a Városliget ügye nem tartozik ezek közé. A városvezetés és a kormány továbbra is merőben másként tekint erre a beruházásra. Karácsony nem tagadta, hogy szeretné betartani a választóknak tett ígéretet, ennek pedig fontos eleme a Városliget Építési Szabályzat módosítása, ennek elvégzéséig pedig a változtatási tilalom elrendelése. A múzeumi negyed beépítését hevesen ellenző civilek a VÉSZ hatályon kívül helyezését kérték. De a városvezetés azonban ezt túlságosan kockázatos lépésnek tartja. Ha a Városligeti Törvény alkotmánybírósági felülvizsgálata eredményeként az Alkotmánybíróság megsemmisítené a törvényt, akkor a főváros a félbehagyott épületek miatt nehéz helyzetbe kerülne, mivel azokat önerőből sem befejezni, sem visszabontani nem tudná – válaszolták a Népszava kérdésére. Ezért döntött a városvezetés a VÉSZ módosítása mellett, amelynek célja azoknak az építései helyeknek a kivétele a rendeletből, ahol a galéria, a színház és az Innováció Háza épülne. Ennek átfutási ideje azonban több hónap a szükséges civil és szakhatósági egyeztetésekkel együtt. Azt viszont a városvezetés sem tagadja, hogy ez önmagában még nem garancia arra, hogy a Városliget Zrt. nem kezdi meg az építkezéseket, hiszen az építési engedélyei érvényben vannak. Ahogy a Népszavának fogalmaztak: a Városliget Zrt. eddig nem kezdte meg a galéria kiviteli közbeszerzésének elindítását. A főváros javasolja, hogy ezt ne is tegyék meg. Budapest nem akarja a Galériát a Városligetben. A valódi megoldást az hozná el, ha a kormány módosítaná a Liget-projektről szóló kormányhatározatot és a még el nem kezdett épületeket kivenné a kiemelt beruházás elemei közül. Ám erre a kormány láthatóan nem hajlandó. Mindezen semmit sem változtat a Városliget kétharmad részére, a Liget-projekt által érintett területre vonatkozó változtatási tilalom. 
A megjelölt területen a rendelet visszavonásáig új telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévőt átalakítani, elbontani, vagy bármilyen változtatás végrehajtani nem szabad. A legfeljebb három évre szóló tilalom olyan intézményeket is érint – például műjégpálya, Széchenyi Gyógyfürdő –, amelyek nem tartoznak a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vagyonkezelésébe, lévén a 29732/11 helyrajzi számú ingatlan a park mellett hanem a Szépművészeti Múzeumot és a Hősök terét is magába foglalja. A közgyűlés rövid vita után elfogadta az előterjesztést.

Tarlós István a MÁV igazgatósági tagja lett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.26. 14:44

Fotó: Népszava
Február 11-én jegyezték be hivatalosan a testületbe.
Tarlós István volt főpolgármester bekerült a MÁV igazgatóságába – írja az Index a cégadatok és a MÁV honlapja alapján. A politikust Orbán Viktor főtanácsadójának nevezte ki tavaly októberben az önkormányzati választások után. A volt városvezető országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott lett, miután Karácsony Gergely elnyerte a főpolgármesteri tisztséget. Tarlós Istvánt 2020. február 11-én jegyezték be hivatalosan a MÁV igazgatóságának testületébe, aminek összesen 6 tagja van Homolya Róbert vezérigazgatóval együtt. Homolya Róbert egyúttal az igazgatóság elnöke is, ezért a megbízásért 5 millió forintos vezérigazgatói fizetése mellett havi bruttó 450 ezer forintot kap. A többi tag, köztük Tarlós István is, bruttó 300 ezer forintot visz haza. A volt főpolgármester az Index érdeklődésére azt válaszolta, hogy miniszterelnöki főtanácsadói minőségében választották be a MÁV igazgatótanácsába. Eddig egy ülésen volt, a tisztségért nettó 200 ezer forint díjazást kap.