Előfizetés

Koronavírus: újabb embernél mutatták ki a fertőzést Horvátországban, Észak-Macedóniában és Grúziában is megjelent a betegség

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.26. 19:47

Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP
A litván kormány országos rendkívüli állapotot rendelt el, Donald Trump pedig „koronavírus-cár” kinevezését tervezi.
Újabb esetben, egy harmadik embernél is kimutatták a koronavírus jelenlétét Horvátországban – közölte a helyi sajtó szerdán. A férfi a szicíliai Palermóban dolgozott, jelenleg a fiumei kórházban van karanténban. Az első beteg, akiről kedden adott hírt a kormány, egy 26 éves férfi, aki egy hete Milánóban járt. Ikertestvéréről szerdán derült ki, hogy elkapta a vírust. Mindketten a zágrábi fertőző betegségek klinikáján vannak karanténban, tüneteik enyhék. Vili Beros egészségügyi miniszter a válságstáb délutáni ülése után elmondta: eddig 87 koronavírus-tesztnek lett negatív eredménye. Nyolc esetben még várják az eredményeket, köztük az első fertőzött barátnőjéét is, akinél megismételték a vizsgálatot. Szigorú ellenőrzés alatt tartanak további 64 embert. Ők otthoni megfigyelés alatt vannak, és naponta kétszer kell jelentkezniük a járványügyi szolgálat munkatársainál. A válságstáb tagjai – Drazen Bosnjakovic horvát belügyminiszter vezetésével – naponta kétszer üléseznek, majd sajtótájékoztatót tartanak a legfrissebb fejleményekről.

Rendkívüli állapot

litván kormány szerdán az egészségügyi minisztérium javaslatára országos rendkívüli állapotot rendelt el a koronavírus terjedése miatt. A tájékoztatás szerint ez lehetővé teszi az óvintézkedések jobb összehangolását, növeli az illetékes hatóságok munkájának hatékonyságát és egyszerűbbé teszi az országos egészségügyi tartalékokhoz való hozzáférést. Litvániában mintegy 800 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt, akik a közelmúltban Kínában vagy Észak-Olaszországban jártak. A járvány sújtotta térségekből érkező utasokat a litván repülőtereken előzetes orvosi vizsgálatnak vetik alá, kikérdezik őket, elkérik elérhetőségüket, és tudatják velük az esetleges további teendőket. 

Észak-Macedóniában is megjelent a vírus

Eközben Észak-Macedóniában is azonosították az első koronavírus-fertőzést. A Vesti. mk macedón hírportál beszámolója szerint az első fertőzött egy nő, aki Olaszországból tért haza. „A beteg teszteredményei pozitívak lettek. Ő az első koronavírus-fertőzött az országban” – közölte az egészségügyi tárca vezetője. Hozzátette: a nő kisbusszal érkezett Olaszországból Észak-Macedóniába, a jármű többi utasát még vizsgálják, hogy kiderüljön, megfertőződtek-e. A miniszter azt is közölte, hogy a délelőtti órákban hárman jelentkeztek a szkopjei kórház fertőzőosztályán influenzás tünetekkel, de csak az Olaszországból hazatért nőnél mutatták ki a koronavírus jelenlétét. Észak-Macedónia fokozott ellenőrzést vezetett be a határain, hogy kiszűrje az esetleges megbetegedéseket. Akinél valamilyen tünetek mutatkoznak, azonnal kórházba szállítják, hogy elvégezzék nála a szükséges vizsgálatokat.

Grúziában és Norvégiában is kimutatták a fertőzést

Grúziában is regisztrálták az első koronavírusos megbetegedést a kaukázusi ország egyik állampolgáránál, aki Iránból Azerbajdzsánon keresztül érkezett haza – jelentette be Ekaterina Tikaradze egészségügyi miniszter. Giorgi Gaharia miniszterelnök emiatt úgy döntött, hogy két hétre korlátozzák a légi és szárazföldi közlekedést Iránnal – közölte a kormányhivatal sajtószolgálata. Az intézkedésről tájékoztatták az iráni felet – áll a közleményben. A beteg egy grúziai férfi, aki Azerbajdzsánon keresztül Iránból tért haza. A határon rosszul lett, és az orvosok rögtön a tbiliszi fertőző kórházba szállították, ahol pozitív eredménye lett a vírustesztnek. Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy pánikra nincs ok, mert a beteg gyakorlatilag nem tartózkodott grúz földön, jelenleg a tbiliszi kórház elkülönített részlegén ápolják, ahonnan a vírus továbbterjedésének veszélye minimális. Azerbajdzsánban minden olyan embert karanténba helyeztek, akik kapcsolatba kerültek a fertőzött férfival. Norvégiában is kimutatták egy embernél a fertőzést – közölte szerdán este a közegészségügyi hivatal. A beteget elkülönítve otthonában kezelik. A tájékoztatás szerint a fertőzött személy a múlt héten tért vissza Kínából, de nem tűnt betegnek és nem valószínű, hogy másokat is megfertőzött volna.

Őrizetbe vételek Iránban

Iránban 24 embert vettek őrizetbe, akiket azzal vádolnak, hogy „rémhíreket” terjesztenek az országban szerdáig hivatalosan 19 emberéletet követelő járványról, egy nemzetközi újságíró jogvédő szervezet pedig azzal vádolja Teheránt, hogy eltitkolja a járvány terjedésével kapcsolatos adatokat. A múlt hét óta a hivatalos adatok szerint 139 megbetegedésből 19 eset végződött halállal. „Huszonnégy embert vettek őrizetbe és adtak át az igazságszolgáltatásnak, 118 internetezőt pedig kihallgattak és elengedtek”, miután figyelmeztetést kaptak – közölte Vahíd Madzsid, a rendőrség kiberbűnözéssel foglalkozó részlegének vezetője az ISNA fél-hivatalos hírügynökség szerint. Az őrizetbe vételeket egy különleges egység hajtotta végre, amelyet „a koronavírus iráni terjedésére vonatkozó álhírek elleni harc” jegyében állítottak fel – közölte Madzsid. Haszan Róháni iráni elnök azzal vádolta meg szerdán országa esküdt ellenségét, az Egyesült Államokat, hogy „félelmet terjeszt” az új koronavírussal kapcsolatban, miután előző nap Mike Pompeo külügyminiszter felszólította Iránt, hogy „mondja meg az igazat” a járvány kapcsán. A párizsi székhelyű Riporterek Határok Nélkül (RSF) szerdán azzal vádolta meg Iránt, hogy eltitkolja a járvánnyal kapcsolatos értesüléseket, és megtorlást alkalmaz a független információkat közlő újságírók ellen. A hatóságok azt állítják, hogy ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet, de nem hajlandók közzétenni a fertőzöttek és a halottak pontos számát – vélte az RSF.

„Koronavírus-cár”

Donald Trump amerikai elnök „koronavírus-cár”, vagyis a koronavírus elleni küzdelmet irányító vezető kinevezését tervezi – jelentette szerdán a Politico. Az amerikai lap megjegyezte, hogy egy ilyen vezető kinevezése nem lenne újdonság: az előző elnök, Barack Obama kormányzata idején, az ebolajárvány 2014-ben történt kirobbanásakor, Ron Klaint, Joe Biden akkori alelnök tanácsadóját nevezték ki a járvány elleni küzdelmet összehangoló vezetőnek. A Politico értesülései szerint az új megbízatásra Scott Gottlieb, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) korábbi vezetője a legesélyesebb. Az indiai látogatásáról washingtoni idő szerint szerda hajnalban visszaérkező amerikai elnök szerdán délelőtt jelezte, hogy a koraesti órákban sajtókonferenciát tart a terjedő járvány ügyében. Elemzők szerint várhatóan akkor jelenti be a „cár” kinevezését is. Az amerikai külügyminisztérium szerdán közleményben figyelmeztette az amerikaiakat az olaszországi, iráni és mongóliai utazások veszélyeire. Olaszországban és Iránban több koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak, míg a Kínával szomszédos Mongóliában egyelőre nem terjed a vírus, de az országban utazási és közlekedési korlátozásokat vezettek be. Az iráni utazások veszélyeire figyelmeztetve a külügyi közlemény megemlítette azt is, hogy Iránban a külföldi látogatónak emberrablással és letartóztatással is szembe kell néznie.

Szerdán hazaküldte dolgozóit a londoni irodájából a Chevron, miután két munkatársuk a nyaralásukról hazaérve a koronavírus tüneteit mutatta – írja a BBC, a hírt az Index vette észre. A dolgozók otthonról végezhetik el a munkát, amíg ki nem derül a két alkalmazottról, hogy koronavírussal fertőződtek-e meg. A cég szóvivői azt is közölték, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a munkavállalóik egészségügyi állapotát, és a helyi és nemzetközi hatóságok figyelmeztetéseit. A BBC későbbi híre szerint több olyan cég is hazaküldte a dolgozóit, akinek szintén ebben az épületben van az irodája, majd az egész épületet evakuáltak.  

Két hétig tarthat a karantén a tenerifei hotelben, ahol öt magyar is van

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.26. 18:53

Fotó: DESIREE MARTIN / AFP
A zárlat nem mindenkit érint, a 723 szállóvendég közül 106-an még ezen a napon elhagyhatják a szállodát.
Az egészségügyi irányelveknek megfelelően két hétig tarthat a karantén a tenerifei szállodában, ahol öt magyar is tartózkodik – tájékoztatott a Kanári-szigetek kormánya szerdán. Teresa Cruz egészségügyi tanácsos elmondta: a zárlat nem mindenkit érint, a 723 szállóvendég közül 106-an még ezen a napon elhagyhatják a hotelt, mivel csak hétfőn érkeztek, és nem kerültek kapcsolatba azokkal az olasz turistákkal, akiknél kimutatták a koronavírus-fertőzést. Az első megbetegedést hétfőn késő este igazolták egy 69 éves, az észak-olaszországi Lombardiából származó orvosnál, aki maga kérte vizsgálatát miután influenzaszerű tüneteket észlelt. Később kiderült: a férfi felesége, valamint tízfős csoportjukból még ketten megfertőződtek, de a társaság többi tagjának vírustesztje negatív lett. Teresa Cruz kifejtette: a hotelből távozó turisták egészségügyi megfigyelése folytatódik, és ugyanezt az eljárást alkalmazzák azon dolgozók esetében, akik szintén elhagyhatják a hotelt. A döntést azzal indokolta, hogy a helyi egészségügyi szolgálat kilenc óra alatt elvégezte a hotelben tartózkodó, közel 800 ember egészségügyi szűrését. A teljesen tünetmentes szállóvendégek a hotelen belül szabadon közlekedhetnek, akiknek azonban akár csak enyhe tüneteik is vannak, a szobájukban kell maradniuk. A karatén miatt a négycsillagos tengerparti szállodában megerősítik az egészségügyi ellátást, és pszichológus is a vendégek rendelkezésére áll – tette hozzá.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán sajtótájékoztatón közölte, hogy a tenerifei szállodakomplexumban öt magyar állampolgár van, akik a legutolsó információk szerint jól vannak, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tart kapcsolatot velük. Spanyolországban az elmúlt két napban tíz koronavírusos megbetegedést regisztráltak, egy kivétellel mindegyikük Olaszország északi részén járt a közelmúltban. A legutolsó fertőzést egy 62 éves férfi szervezetében mutatták ki az andalúziai Sevillában, aki azonban az első jelentések szerint nem járt a járvány sújtotta országokban. A spanyol egészségügyi minisztérium kedden bejelentette: nem javasolja az utazást Kínába, Dél-Koreába, Japánba, Szingapúrba, Iránba és Olaszországon belül Lombardiába, Venetóba, Piemontba és Emilia Romagnába. Spanyolország a repülőtereken és a kikötőkben fokozza a vírussal kapcsolatos információs szolgáltatást, azonban korlátozásokat vagy kötelező vizsgálatokat nem vezet be. Fernando Simon, az egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a dél-európai országban a fertőzés kockázata mérsékelt.

Terror Delhiben – 27 ember meghalt és több százan megsérültek az összecsapásokban

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2020.02.26. 17:52

Fotó: SAJJAD HUSSAIN / AFP
Vascsövekkel, botokkal és baseball ütőkkel felfegyverkezett hindu nacionalista bandák vették át az uralmat az utcák felett muszlim többségű negyedeiben. Lincseltek, rongáltak és gyújtogatottak, a helyiek egy része pedig szembeszállt velük. Az érintett területek anarchiába süllyedtek, a rendőrök tétlenül nézték az atrocitásokat.
Indiában már tavaly év vége óta pattanásig feszült a helyzet, a decemberben elfogadott állampolgársági törvény miatt. A muszlimokkal szemben diszkriminatívnak tartott jogszabály elleni tiltakozásokat eleinte véres zavargások kísérték, azóta viszont békés demonstrációk váltak rendszeressé, amit a rendelkezés támogatói láthatóan egyre nehezebben tűrnek. Olaj volt a tűzre, hogy február elején Delhiben tartományi választásokat tartottak, amelyre a kormányzó, hindu nacionalista Indiai Néppárt (BJP) politikusai esetenként gyújtó hangú beszédekkel és szlogenekkel kampányoltak. „Az árulókat le kell lőni” – skandáltatta például egy gyűlésen Anurag Thakur pénzügyminiszter. Néhány napon belül két különböző alkalommal egy-egy fegyveres lőtt rá az állampolgársági törvény ellen tüntetőkre Újdelhiben. Az indulatok azonban igazán a hétvégén szabadultak el. A törvény ellen tiltakozók a múlt héten folyamatos lezárva tartották az utakat Delhi egyik kerületében. Vasárnap azonban a jogszabály mellett felvonulók gyűlésén a BJP egyik politikusa Kapil Mishra ultimátumot adott a rendőröknek: a következő három napban számolják fel az útlezárásokat vagy a tömeg a saját kezébe veszi a dolgokat. A beszéd azonban annyira feltüzelt egyes szélsőségeket, hogy ők nem várták meg a kiszabott határidőt: már aznap este megtámadták az állampolgársági törvény ellen tüntetőket. Az összecsapások másnap csak fokozódtak, ekkor jelentek meg az utcákon a hindu nacionalista bandák, akik muszlimok otthonait, boltjait és imahelyeit gyújtották fel. A Delhiben évtizedek óta nem látott vallási alapú erőszakban legkevesebb 27-en haltak meg és több mint 200-an sebesültek meg. Narendra Modi indiai miniszterelnök három napig egyáltalán nem reagált az eseményekre. Végül szerdán közösségi oldalán törte meg a csendet, a béke és a testvériesség megtartására szólított fel Delhiben. Az Indiából kedden hazatérő Donald Trump amerikai elnök csak szűkszavúan reagált az atrocitásokra. Újságírói kérdésre elmondta, hogy hallott a tomboló erőszakról, de az nem került szóba Modival folytatott tárgyalásokon. Mára a rend látszólag helyreállt, a kormányzat katonai rendőrök ezreit vezényelte az érintett negyedekbe. A helyi muszlimok azonban ennek ellenére félnek a hindu nacionalista bandák visszatérésétől. Sokan ezért inkább összeszedték holmijukat és elmenekültek otthonaikból.