Előfizetés

Szünetel az e-autó-támogatás

M. I.
Publikálás dátuma
2020.02.26. 20:33
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár azt mondta, hamarosan új kerettel, kissé átszabott feltételekkel, újraindul a program.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium átmenetileg felfüggeszti az új elektromos gépjárművek vásárlásának másfélmilliós támogatását – derült ki (pontosító kérdésünkre) Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár sajtótájékoztatóján. A prózai ok az erre: a 2018-ban elkülönített 3,4 milliárd forintos keret kimerült. A klímavédelmi akcióterv részeként Orbán Viktor már február közepi évértékelőjén megemlítette, hogy támogatják az „olcsó elektromos autókat”. Arról, hogy ez pontosan mit jelentene, tegnap se lebbent fel a fátyol. Kaderják Péter ugyanakkor többször nyomatékosította: néhány héten belül új kerettel, kissé átszabott feltételekkel, újraindul a program. Szavaiból kitűnt, hogy az olcsóbb elektromos autók vásárlási támogatása nőhet, míg a drágábbaké csökkenhet. Ez azért fura, mert a tárca – illetve az azóta megszüntetett fenntarthatósági államtitkárság – két éve még 15 millióról 20 millióra emelte a kedvezményezett ár felső határát. Kaderják Péter beszámolója szerint a támogatás 2018-as megújítása óta 1880 pályázatot fogadtak be. Az államtitkár felhívta a figyelmet a zöld rendszám – így többek között a tisztán elektromos járművek – után biztosított egyéb kedvezményekre, így az ingyenes parkolásra vagy az adó- és illetékmentességre. Emlékeztetett: jelenleg közel 20 ezer zöld rendszámos gépjárművet tartanak nyilván. Dacára annak, hogy amiként jeleztük, ez az előd-tárca által 2020-ra várt legborúlátóbb becslésnél is jóval kevesebb, reményét fejezte ki az iránt, hogy teljesíthető a 2030-as, 450 ezres derűlátó cél is.

339,45 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.26. 18:06

Fotó: Népszava
Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben szerda késő délután a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 339,45 forintra erősödött röviddel 18 óra előtt a reggel nyolc órakor jegyzett 338,75 forintról. Az euró szerdán 338,50 forint és 339,86 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama is emelkedett, 318,97 forintról 319,31 forintra, a dolláré pedig 311,62 forintról 311,87 forintra erősödött. Az euró a reggeli 1,0871 dollár után percekkel 18 óra előtt 1,0885 dolláron állt. 

EB: teljesítőképessége határán a magyar gazdaság

Halmai Katalin (Brüssszel)
Publikálás dátuma
2020.02.26. 16:10

Fotó: Shutterstock
Felemás képet fest a magyar gazdaság és társadalom állapotáról az Európai Bizottság jelentése, amelyet az éves gazdaságpolitikai koordináció keretében szerdán tett közzé.
Az uniós testület elismeri, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) az egyik legmagasabb, a munkanélküliségi ráta pedig az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. Megítélése szerint ebben a kedvező gazdasági környezetben lehetőség nyílik a legfontosabb kihívások kezelésére. Brüsszel ezek közé sorolja a munkaképes lakosság zsugorodását, az alacsony termelékenységet, a növekvő társadalmi egyenlőtlenségeket és a természeti kincsek alacsony hatékonyságú felhasználását. Az Európai Bizottság véleménye szerint a gazdaság várhatóan eléri teljesítőképessége határát, mivel a képzett munkaerő hiánya akadályt gördít a termelékenységet ösztönző beruházások és innováció elé. A gazdasági döntéshozók a kiadásnövelést és az adócsökkentést részesítik előnyben, ahelyett, hogy jó időkben költségvetési tartalékot képeznének – áll az országjelentésben. Így aztán hiába teljesít jól a gazdaság, az államháztartás csak lassú javulást mutat. Bár az állami és magánberuházások GDP-hez viszonyított aránya magas, azok nem szolgálják megfelelően a termelékenység növelését. A brüsszeli testület úgy véli, hogy többet kéne szánni innovációra, a területi egyenlőtlenségek kiküszöbölésére és a közszolgáltatások színvonalának emelésére a leszakadó térségekben. Kulcsfontosságúnak nevezi az invesztíciót az oktatásba és képzésbe, az egészségügybe, a gyermekgondozásba, a gazdaság „zöldítésébe”. Az országjelentésben az Európai Bizottság sorra veszi azt is, hogy Magyarország hogyan teljesítette a tavalyi ajánlásokat. Eszerint korlátozott haladást ért el a sérülékeny társadalmi csoportok álláshoz juttatásában, a korai iskolaelhagyók számának csökkentésében, a környezetvédelem egyes területein és az adórendszer egyszerűsítésében. Nem sikerült ugyanakkor megfelelően felvenni a harcot a korrupció ellen: a visszaélésgyanús ügyek kivizsgálása és üldözése kevésbé hatékony Magyarországon, mint a többi uniós tagállamban. Hiányzik a határozott szándék a magasszintű korrupciós ügyek felderítésére, a közérdekű információk visszatartása pedig korlátozza az állampolgárok és a civil szervezetek alkotmányos jogait.