Előfizetés

Ahol nem számít a törvény - így dolgozik az agrármaffia

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.02.27. 08:19

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
A szisztéma leleplezése egy szlovákiai újságíró életébe került.
Szlovákia keleti részén a gazdák teljesen tehetetlenek az olasz maffiával, illetve az uniós agrártámogatásra vadászó, kormány közeli vállalkozókkal szemben, írja a Neue Zürcher Zeitung. A meggyilkolt újságíró két éve éppen az ágazatban tapasztalható korrupció ügyében nyomozott, ám ez az életébe került. Jan Kuciak kiderítette, hogy négy olasz klán több ezer hektárt szerzett meg a gyéren lakott vidéken és annak fejében éveken át milliós uniós támogatásokat markolt fel. A cél többek közt a pénzmosás volt. A lap idézi a New York Times közelmúltban közzétett leleplezését, miszerint hasonló csalások bőven előfordulnak Magyarországon és Csehországban is. A kedvezményezettek elsődlegesen hatalom közeli üzletemberek. A helyi gazdák vezetője azt mondja, az ő tájékukon nem számítanak a törvények. Még az is előfordult, hogy több tagjukat megpróbálták erővel elűzni területeikről, de a szubvenciókra áhítozó vállalkozók legtöbbször a jogi utat választják. Igaz, ebbe a termelők szerint időnként az is beletartozik, hogy megveszik a bírákat. A helyzetet bonyolítja, hogy sokszor zavarosak a tulajdonviszonyok, a parasztok javarésze már idős, nem akar a földdel foglalkozni. Ily módon az ország többnyire külföldről hozza be az élelmiszert, azt viszont külföldön dolgoztatja fel, amit odahaza megtermel. Az urambátyám-rendszer kialakulásában nagy része van a hatalmon lévő Smernek, amely kidolgozta a rendszert az uniós pénzek elosztására. Főként olyan vállalkozások profitáltak belőle, amelyeket jó viszony fűz a kormányhoz. Köztük van a cseh miniszterelnök, Babis Agrofertje is, amely csak két éve 70 millió eurónyi EU-szubvencióhoz jutott. A visszaélések persze csak jelzik a gondokat, az okok másutt rejlenek. De a hatalom láthatólag nagyon nem szeretné feltárni a tényleges viszonyokat. A már említett parasztvezér viszont az elit bírálata mellett nacionalista húrokat penget, amikor arról beszél, hogy nem szabad kiárulni a termőterületeket, a levegőt és a vizet külföldieknek, mert akkor vége a szlovák államnak. Ennél jobban nem lehet leírni a tehetetlenséget.

Örülhet a magyar miniszterelnök, behúzhatja Szlovéniát

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.02.27. 07:38

Janez Jansa alakíthat kormányt, a legjobboldalibb szlovén párt vezetője Orbán Viktor szövetségese.
Újabb nacionalista kormány van alakulóban, mivel Szlovéniában az eddigi ellenzéki vezér, Janez Jansa kapott megbízást az államfőtől az új kabinet létrehozására – egy olyan térségben, amely már most is küszködik az erősödő populizmussal, írja a Bloomberg. Az eddigi miniszterelnök, Marjan Sarec terve az volt, hogy előrehozott választásokat írnak ki, miután a koalíciós partnerekkel kirobbant vita után taktikai okokból lemondott. Jansa azonban, aki Orbán Viktor szövetségeseként szintén elutasítja a bevándorlást, meggyőzött három másik pártot, hogy inkább őt támogassák. A három közül kettő tagja volt az előző szövetségnek. vagyis feladták az ellenkezést a leendő kormányfő migráns- és nacionalista irányvonalával szemben. A fejlemény azt jelenti, hogy a szlovénoknál a legjobboldalibb erő veszi át az irányítást, aki várhatóan együttműködésre törekszik a hasonló pártokkal Magyarországon, Olaszországban és Ausztriában. Azt ígéri, hogy megszigorítja a határellenőrzést, de bírálók arra is kíváncsiak, mit tesz a bíróságokkal és a titkosszolgálatokkal. Ám az is bőven belefér, hogy támogatja Orbánt, aki a jogállam ügyében összecsap az EU-val. Jansa korábban jelentős segítséget kapott olyan hazai sajtóorgánumoktól, amelyeket a magyar politikus szövetségesei finanszíroznak.

Koronavírus: csökken a halálozások száma Kínában, az elnök szerint még korai lenne megnyugodni

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.27. 07:32

Fotó: Shen Bohan / Xinhua News Agency
Utoljára január 28-án jelentettek napi 30-nál kevesebb halálozást a járvány kapcsán.
Közel egy hónappal ezelőtti szintre mérséklődött az új típusú koronavírus-járvány miatti napi halálozások száma Kínában a csütörtökön közölt adatok szerint. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtökön arról számolt be, hogy
szerda éjfélig 29 ember halt bele a vírusfertőzés okozta betegségbe Kínában az egy nappal korábbi adatközlés óta. A halálos áldozatok száma ezzel Kína szárazföldi részén 2744-re nőtt.

Utoljára január 28-án jelentettek napi 30-nál kevesebb halálozást a járvány kapcsán. A szárazföldi Kínában szerda éjfélig 433 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak, közülük 409-et a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban, azon belül 383-at Vuhanban, a tartomány székhelyén.
A fertőzöttek száma ezzel 78 497-re emelkedett Kína szárazföldi területén. 32 ezernél többen viszont már felgyógyultak a vírusból.

Szerda éjfélig a kezelés alatt álló páciensek száma Kína-szerte 43 352, közülük 8346 beteg állapota súlyos. További 2358 fertőzésgyanús esetet tartanak számon.
Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán egy, a járvány megfékezéséről szóló ülésen hangsúlyozta: a csökkenő tendencia jó jel, de a járvány újabb fellendülésének kockázatát nem szabad figyelmen kívül hagyni. Az elnök arra szólította fel a Kínában működő vállalatokat, hogy tekintsék a dolgozóik egészségét és biztonságát elsődlegesnek, emiatt enyhítsék a munkaterhet és az alkalmazottakra helyezett nyomást. Hszi emellett a szükséges óvintézkedések betartására hívta fel a figyelmet a kommunális fertőzések megakadályozása érdekében. A kínai elnök ismét megerősítette, hogy Kína a továbbiakban is együtt dolgozik majd a világ többi országával és a nemzetközi szervezetekkel a járvány kezelését illetően.
Kapcsolódó
A koronavírus elért Romániába is