Előfizetés

Kiderült, miért szavazták le Karácsonyék a 3-as metró klímáját (videó)

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.02.27. 17:04

Fotó: Népszava
Nem a pénzhiány a gond, műszaki akadály miatt mondtak le a metrókocsik légkondicionálásáról - legalábbis egyelőre.
Hat- tízmilliárd forintba kerülne összesen 3-as metró felújított szerelvényeinek klimatizálása; erre lenne és lesz is pénz, abban a pillanatban, hogy elhárítjuk a munka műszaki akadályait – mondta el szerdán Karácsony Gergely.

El sem bírnák a légkondi súlyát

  A főpolgármester a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülése után tartott gyors sajtótájékoztatót, ahol válaszolt az újságírók kérdéseire. Mint elmondta,
Jelenleg szinte lehetetlennek tűnik a Metrowagonmash által felújítás címén újragyártott metrókocsik légkondival való felszerelése, az orosz vagonok ugyanis el sem bírnák a klímagép súlyát.

A BKV illetékesei azonban már keresik a megoldásokat. Ezért, és nem anyagi okok miatt szavazta le a a Fővárosi Közgyűlés a  Fidesz metróklímára vonatkozó módosító javaslatát– fejtegette Karácsony, aki meglehetősen dühösen reagált arra, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter kormányinfó során szállt bele a metróklíma ügyében a fővárosba. 
Mindez másként történt volna, ha Budapest korábbi vezetése nem a felújítást, hanem az új metrók beszerzése támogatja, vagy ha a tenderből nem zárják ki az olcsóbb ajánlatot benyújtó észt vállalkozót, aki eleve klímával látta volna el a kocsikat

 – jegyezte meg a főpolgármester, aki kis türelmet kért a budapestiektől: a BKV költségvetésében forrás, a fővárosban politikai akarat is van a munkához. (Arról ugyanakkor sem Karácsony, sem Gulyás nem tett említést, hogy a fővárosnak esélye sem lett volna valóban új metrószerelvényeket rendelni, a kormány ugyanis csak a felújítást támogatta).

Karácsony befejezné a Pannon Parkot

Karácsony Gergely kérdésre kitért az állatkerti Pannon Park ügyére is: emlékeztetett rá, hogy a közgyűlés döntött a túlárazott beruházás felülvizsgálatáról, a vizsgálat végéig azonban nem kellene megalapozatlan számokkal dobálózni az ügyben. „A projekt jelenleg elég rosszul áll, és nekem az a felelősségem, hogy be tudjuk fejezni” - fogalmazott Karácsony, a személyi felelősséget firtató felvetésre pedig azt mondta: mindenkinek, aki közpénzzel bánik, annak felelősséget kell vállalnia munkájáért, úgy Persányi Miklós leköszönő állatkert igazgatónak, mint bárki másnak. 

Hídállásban

A Lánchíd felújításával kapcsolatban is történt némi előrelépés: a kormány ugyan nem ad több pénzt a projektre - maradt a korábban megígért 6 milliárdos keret – de a főváros több mozgásteret kapott a forrás felhasználásával kapcsolatban, hangzott el a sajtótájékoztatón.  A kérdésre, hogy végül valóban a kormány által támogatott Galvani-híd, és nem a főváros által preferált Albertirsai-híd épülhet meg Budapesten, Karácsony nem felelt egyértelműen: szerinte mindkettő mellett szólnak érvek, jelenleg pedig a lehetséges hidakhoz kapcsolódó infrastruktúrák tervezése zajlik.  Azt azonban hangsúlyozta, hogy a Határ úti Kiserdőt akkor is megóvják majd a kiirtástól, ha végül a Galvani-projekt lesz a befutó.

Operatív törzs: nincs szükség a tömegrendezvények korlátozására

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.27. 16:53
Egyelőre nincs szükség korlátozásra
Fotó: Béres Márton / Népszava
Egyelőre nincs szükség arra, hogy a koronavírus miatt bármilyen sport-, kulturális és egyéb, nagyobb tömegeket vonzó rendezvény megtartását korlátozzák Magyarországon - mondta a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.
Láng-Bognár Kinga hangsúlyozta, hogy az operatív törzs nem rendelkezett iskolalátogatások szüneteltetéséről és településeket sem zárt le. Kiemelte, hogy Magyarországon továbbra sincs igazolt koronavírusos megbetegedés. Az aktuális helyzetről elmondta, a 13 órai adatok szerint 82 171 ember fertőződött meg koronavírusban világszerte, közülük 5010-en Európában. A fertőzésbe világszerte 2801 ember halt bele, Európában 14-en. Világszerte több mint 33 ezren felépültek a betegségből, Európában 44-en. Magyarországon 18 ember van kórházi karanténban. A repülőtereken 3366 embert ellenőriztek, közülük 284-et ma. Kínából közvetlenül vagy átszállással Magyarországra érkezők száma 1630 fő - tudatta.
Láng-Bognár Kinga
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
A szóvivő beszámolt arról is, hogy a két zöldszámra nagyon sok hívás érkezett, és a koronavirus@bm.gov.hu emailcímre is folyamatosan érkeznek a levelek, és mindegyikre válaszoltak. Láng-Bognár Kinga emlékeztetett, hogy a kormány döntése értelmében a patikákat el kell látni szájmaszkokkal. A büntetés-végrehajtás által gyártott maszkok kiszállítását az Állami Egészségügyi Ellátó Központ folyamatosan végzi a gyógyszertárakba. Egyöntetű orvosi vélemények alapján egészséges embernek nem kell szájmaszkot hordania - tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a február 2-án a BVOP újranyitotta debreceni gyárat, a szájmaszkok gyártása azóta is folyamatos.

Koronavírus: alaposan megritkította olaszországi járatait a Wizz Air

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.27. 15:39
Képünk illusztráció
Fotó: Jakub Porzycki / AFP
A járványtól való félelem a foglalásokra is kihat, a társaság a korábbi járatmennyiség 40 százalékát indítja csak útnak.
 Ritkított menetrendet jelentett be a Wizz Air 2020. március 11. és április 2. közötti időszakra, miután koronavírus, vagyis a COVID-19 vírusfertőzés miatt számos olaszországi útvonala iránt visszaesett a kereslet. A módosítás nagyobb számú járat törlését tette szükségessé egyes észak-olaszországi útvonalakon – derül ki ki közleményükből.
A jelzett időszakban összesen 60 százalékkal csökken a légitársaság teljes olaszországi kapacitása.

Az érintett járatokra foglalással rendelkező utasokat a lehető legkorábbi időpontban, de legkésőbb az indulás előtt 14 nappal automatikusan tájékoztatják, és foglalásukat átvezetik egy alternatív útvonalra – ígéri a légitársaság. Mint hozzáteszik, a jegyüket a wizzair.com honlapon és a légitársaság mobilalkalmazásában megvásárló utasok e-mailes értesítést kapnak, amelyben választhatnak a viteldíj teljes összegének visszatérítése vagy 120 százalékának WIZZ számlára való jóváírása között.