Trendi, de nem árt tudni, mikor ajánlott a ketogén diéta

Publikálás dátuma
2020.02.28. 14:14

Fotó: GARO/Phanie / AFP
A hatásos fogyókúrás módszernek hirdetett étrendet eredetileg epilepsziás rohamok csökkentésére, kivédésére állították össze, csodadiétaként alkalmazva negatív mellékhatásai lehetnek.
Fejfájás, pattanásos bőr, fáradtság, alvászavar és hasi panaszok – csak pár a ketogén diéta hatására előforduló problémák közül. A most divatos fogyókúrás módszernek nevezett étrendet eredetileg epilepsziásoknak állították össze, a rohamok csökkentésére, kivédésére. Alapja a nagyon magas zsír- és nagyon alacsony szénhidráttartalmú táplálkozás. Horváth Kata, a Duna Medical Center dietetikusa arra figyelmeztetett: bár a ketogén diétával beindulhat a fogyás, hosszútávon inzulinrezisztenciához, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez is vezethet.
A ketogén diéta rákényszeríti a szervezetet, hogy zsírokból nyerjen energiát, így az éhezést utánozza. Ennek eredményeként jelentős mennyiségű ketontest képződik, a szervezet úgynevezett ketotikus állapotba kerül. Ketózis akkor következik be, amikor étel megvonásakor a szervezet a zsírok bontásakor keletkező szabad zsírsavakból és a máj által előállított ketontestekből nyer energiát, szénhidrát hiányában az agyszövet zsírokból is képes energiát nyerni. A ketogén diéta során nincs éhségérzet. Mivel az éhezést a szervezet csak rövid ideig tolerálja, a ketogén diétát akár évekig is lehet folytatni, ez azonban rengeteg negatív mellékhatással jár. A magas koleszterinszint miatt emelkedik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, és növekszik a trombózis, stroke, infarktus, 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye is.

Szénhidrát nélkül

Fáradékonyak leszünk, agyi kapacitásunk csökken, gondolkodásunk romlik. A szervezetünkben termelődő inzulin nem tud hasznosulni, ezzel inzulinrezisztens állapotba kerülhetünk. Akár vese-, cukorbetegséget, szív- és érrendszeri problémákat is előidézhetünk. Az alacsony szénhidrátfogyasztás miatt hormonális zavarok is jelentkezhetnek. Bizonyos nőgyógyászati betegségeket (PCOS – policisztás ovárium szindróma, terhességi cukorbetegség), inzulinrezisztenciát a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként, meghatározott szénhidráttartalmú étrenddel hatékonyan lehet kezelni.

Sok zsír

A szervezet a fel nem használt zsírt raktározni kezdi, elindul az elhízás folyamata. A magas és tartós vérzsírszint miatt megemelkedik az érrendszeri megbetegedések kockázata. Fáradtság, gyengeség jelentkezhet. Mivel az epehólyag nem tud megfelelő mennyiségű epesavat termelni a zsírok részleges és fokozatos lebontásához, ami miatt hasmenés alakul ki. A folyamat megterheli a szervezetet, a sok zsír emésztése és az alacsony szénhidrátbevitel fáradékonyságot okoz. A megnövekedett vérzsírszint miatt a zsírcseppek lerakódnak erek falaira, és a szervezet zsigeri szervei is elzsírosodnak. A hirtelen megjelenő pattanásokat is a magas zsírtartalmú ételek fogyasztása okozza.

Miért használ az epilepsziásoknak?

A ketontestek görcsgátló hatással bírnak, a görcs- és rohamellenes gyógyszerek azonban csak elnyomják azokat. Nem gyógyítják, de nem is előzik meg az idegsejtek rángatózásra való hajlamot. A diéta alkalmazkodási változásokat vált ki az agyi energia anyagcseréjében, ezzel védi az idegeket. A ketontestek kémiai szerkezete nagyon hasonló ahhoz az ingerületátvivő vegyülethez (GABA), amiből az epilepsziásoknak kevés van. Ketogén diéta hatására azonban ennek szintje megemelkedik az agyvízben. Epilepsziás betegeknek 2 évig javasolt tartani a ketogén diétát, amelyet a szakemberek megfelelő konyhatechnológiai eljárásokkal, dietetikai praktikákkal állítják össze és személyre szabják, hogy az változatos, és megfelelő összetételű legyen, figyelve arra is, hogy ne alakuljon ki vitamin- és ásványianyag-hiány, de mellékhatása sem.

Inkább életmódváltás

A szakember szerint nincs csodamódszer, az egészséges életmódhoz vegyes étrend, optimális folyadékbevitel, rendszeres mozgás vezet. Felnőtteknek általánosságban 2-300 grammnyi szénhidrátbevitelt javasol, a zsír, a szénhidrát és a fehérje aránya pedig 30-55-15 százalék legyen. Mint fogalmazott, eredményesen fogyni személyre szabott diétával, teljes életmódváltással, azaz az étkezés, a rendszeres mozgás beiktatásával, egy megfelelő minőségű és mennyiségű alvást is tartalmazó napi ritmus kialakításával lehetséges. Az olyan, extrém elhízott, 800 kalóriás étrendet folytató emberek esetében, akiknél további problémák is állnak a háttérben, veszélyes is lehet a kísérletezgetés. Divatdiéták helyett ezért érdemes szakemberrel megkeresni a fogyás akadályát. Ha pár kilótól szeretnénk, végleg megszabadulni, dietetikus segít megtervezni az életmódot, nagyobb túlsúly esetén első lépésként obezitológus szakorvost érdemes felkeresni, aki diabetológus, endokrinológus, sebész, gasztroenterológus, belgyógyász, dietetikus bevonásával állítja össze a személyre szóló kezelési tervet. 
Szerző

Tízből négy amerikai elhízott, egy súlyosan

Publikálás dátuma
2020.02.28. 11:30

Fotó: Roos Koole/ANP / AFP
Az elmúlt két évtizedben 40 százalékkal nőtt az elhízottak aránya az Egyesült Államokban, ami azt is előrevetíti, hogy egyre több embernek lesz cukorbetegsége, szívbetegsége, rákja.
Az amerikai járványügyi központ (CDC) csütörtökön közzétett friss felméréséhez 2017-2018-as egészségügyi adatokat vettek alapul, amelyekben szerepelt a részt vevő több mint 5000 páciens magassága és testsúlya. Az eredmények szerint minden tíz amerikai felnőtt közül négy elhízott, tízből csaknem egy felnőtt súlyosan elhízott. A kutatók megállapították, hogy az elhízottsági arány 42 százalékos volt, magasabb, mint 2015-2016-ban, amikor egy hasonló felmérésben még 40 százalékos volt ez az arány. A súlyosan elhízottak aránya a friss adatok alapján 9 százalékra nőtt, a korábbi 8 százalékról.
A jelentés készítői ugyanakkor megjegyezték, hogy mivel túl kicsi volt a reprezentáció, a megállapított növekedés statisztikailag nem jelentős, matematikailag megvan az esélye, hogy az arány valójában nem emelkedett ennyire. Ugyanakkor az világos, hogy az amerikai felnőttek körében egyre több az elhízott – hangsúlyozta Cynthia Ogden, a CDC jelentésének egyik szerzője. Ötven évvel ezelőtt minden száz amerikai felnőtt közül csak egy volt súlyosan elhízott, manapság ez tízszer olyan gyakori. Az elmúlt két évtizedben 40 százalékkal nőtt az elhízottak aránya.
Az eredmények arra utalnak, hogy több amerikainak lesz cukorbetegsége, szívbetegsége, rákja – figyelmeztetett William Dietz, a George Washington Egyetem elhízásszakértője. Az elhízás az Egyesült Államok egyik vezető egészségügyi problémája.
Szerző

„Ha a gyerek hízni kezd, lépni kell!”

Publikálás dátuma
2020.02.27. 15:15

Fotó: Roos Koole/ANP / AFP
Az elhízás súlyos egészségügyi következményeinek megelőzését akkor kell elkezdeni, amikor a folyamat elindul. A megállításához az egész családnak változtatnia kell.
 A gyerekkori elhízás mértéke a világon, és Magyarországon is jelentősen megnőtt, a kamaszkorúak több mint 20 százaléka olyan mértékben elhízott, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint is kórosnak tekinthető. Állapotuk általában betegséggel még nem jár, mert a szövődmények kialakulásához több idő kell, de akár már fiatal felnőttkorukban komoly egészségügyi problémáik jelentkezhetnek. A folyamat visszafordítására gyerekkorban van esély, ha ez nem történik meg, elhízott felnőttekké és potenciális betegekké válnak – mondta Szabó András, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára a Népszavának. Hozzátette: 
„egyszerűbb lenne megelőzni.

Ehhez persze észlelni kell a problémát: amikor a gyerek kezd hízni, lépni kell, amihez szükség van arra is, hogy a család hajlandó legyen változtatni.”

Ördögi a kör

Egészséges gyermeknek nem kell fogyókúráznia, nem javasolt a divatdiéták, de a vegetáriánus étrendek követése sem. Jelentős túlsúly esetén azonban kalóriamegvonással lehet elérni a normál testsúlyt. Ehhez életmódváltásra van szükség, ugyanis az elhízás első számú oka a fölösleges kalóriabevitel és a mozgásszegény életmód. Ennek hátterében azonban sokszor családi probléma; válás, egyik szülő „lelépése”, iskolai nehézségek, egyéb pszichológiai okok állnak. A gyerek ilyenkor édességgel, nassolással próbálja pótolni azt, ami a boldogságához hiányzik.
A bevitt kalória csökkentésével és a rendszeres mozgás bevezetésével akkor is lehet fogyni, ha lelki okai vannak a gyerek hízásának, de az kérdés, hogy a diéta befejezése után mennyire tudja megtartani az eredményt. Ha a hízás újra elkezdődik, könnyen kialakulhat az úgynevezett jojó-effektus, aminek hatására akár nagyobbra is nőhet a súlya, mint amennyiről elindult. Ahhoz, hogy ezt el lehessen kerülni, a lelki problémát is meg kell oldani – hangsúlyozta a professzor. 
Egy elhízott gyerek nehezen is sportol, fájhat a lába, túlterhelődnek az ízületei, nem is nagyon bírja. „Ráadásul be se veszik a focicsapatba. Egy lassú, kövér, ügyetlen kisfiúért nem versengenek a többiek és olyan egyesületbe se veszik fel, ahol az eredményesség a fontos, nem pedig a mozgás.” Akár ez is okozhatja azt a pszichés terhet, ami tovább rontja a helyzetet, a gyerek evéssel próbálja megszerezni azokat a boldogsághormonokat, amelyeket a többiek a mozgással, játékkal termelnek meg. 

A genetika nem ment fel

Az elhízás hátterében örökletes okok is állhatnak. Van olyan genetikai tényező, ami hajlamot hordoz; ha több kalóriát visz be, mint amennyit lemozog, a gyerek szinte biztosan elhízik, ha azonban odafigyelnek, nem feltétlenül. Létezik viszont olyan génhiba, amelynek esetén „akármit csinálunk”, túlsúlyos lesz a gyerek, ahogy a családtagjai is. „A genetikai meghatározottság nem jelenti azt, hogy nem kell vele foglalkozni. Lehet javítani az állapoton, mert nagyon nem mindegy, hogy valaki 90 vagy 160 kiló.” Azt, hogy egy teljes család túlsúlyos, nem biztos, hogy genetikai hiba okozza, valószínűbb, hogy rossz étkezési szokások következménye. Ha sok cukros ételt, üdítőt fogyasztanak, nassolnak a tévé előtt, nem mozognak, a gyerek ezt látja, és ezt is szokja meg, így szinte biztosan kövér lesz. Ilyen esetben a szülőkkel is foglalkozni kell – jegyezte meg Szabó András. 
„A hozzánk fordulókban legalább már megvan a szándék, ilyenkor tudunk is olyan segítséget adni az életmódváltáshoz, de akár a pszichológiai problémák kezeléséhez is, amelyek eredményre vezethetnek. A gyerekek lefogyasztása azonban nem tartozik a legsikeresebb orvosi beavatkozások közé, mert nem tarthatjuk őket hónapokig kórházban, csak tanácsokat adhatunk. Ha már itt vannak, meg is vizsgáljuk őket; ellenőrizzük az elhízás következtében kialakuló leggyakoribb szövődmények állapotát. Megnézzük például a cukorbetegség 'előszobájának' tartott inzulinrezisztenciát és a vérnyomást is, mert ha magas, bár sokáig nem okoz panaszt, akár már tíz-tizenöt éven belül súlyos vese- és szívproblémákat idézhet elő. Ha ezeket a folyamatokat időben elkapjuk, a későbbi szövődmények kialakulását akkor is lehet csökkenteni, ha fogyást nem is sikerül elérni” – hangsúlyozta a professzor.
A témáról bővebben a Semmelweis Egészség Napok következő rendezvényén lehet hallani, amelyen előadásokkal, állapotfelmérésekkel hívják fel a figyelmet a felnőttkori betegségek gyermekkori megelőzésére. A március 7-i programok ingyenesek, de nagy részük regisztrációhoz kötött. 
Szerző
Frissítve: 2020.02.27. 16:38