nemzetközi sajtó;Szabad szemmel;

Szabad szemmel: csak Orbán útmutatásait kell követni, és megmenekül a világ

Nemzetközi sajtószemle, 2020. március 1.

Euractiv

A magyar igazságügyi miniszter újabb nyugati sajtóorgánumban fejtette ki, milyen jól működik az Orbán-kormány programja az éghajlat, illetve a természet védelmében. Varga Judit szerint itt az ideje, hogy a konzervatívok kirukkoljanak a maguk zöld narratívájával, mert a témát idáig nagyrészt kisajátította a liberális baloldal. Úgy véli, teljesen megalapozatlan a populista minősítés a magyar környezetvédelem érdekében tett akciók kapcsán, mert azt miniszterelnöktől tudjuk, hogy populista az, aki megalapozatlan ígéreteket tesz, egy virtigli demokrata viszont teljesíti, amit vállal.

A bírálatokra a politikus úgy válaszol, hogy nézzük a számokat, mert az ország úgy ért el magas növekedési ütemet, hogy közben képes volt csökkenteni a széndioxid kibocsátást. Jelenleg az áramtermelés 60 százaléka karbonsemleges, ez 10 év alatt felmegy 90 százalékra. A kormány eddig 77,6 millió eurót áldozott a háztartások energiahatékonyságának javítására. És a lakosság támogatja ezeket a terveket.

Módszerként a gondos, előrelátó tervezést ajánlja, az orbáni útmutatásnak megfelelően. Ezt szolgálja a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv. Varga az alaptörvény szellemével összhangban keresztény és hazafias kötelességnek nevezi a hatékony éghajlat- és zöld politikát.  

EUobserver

Cseh Katalin azt kéri, hogy az Európai Néppárt végre szabaduljon meg a Fidesztől. A cikkben a Momentum EP-képviselője, a strasbourgi liberális frakció elnökhelyettese azzal indokolja álláspontját, hogy Orbán Viktor a minap, az EPP-nek küldött memorandumban már az Európa-barát politikai közepet támadta. Vagyis hogy a kereszténydemokraták égessék fel a liberális és középbal szövetségesekhez vezető hidakat és a jobbközepet pedig hajtsák inkább a szélsőjobb karjaiba. A hidak azonban már így is inognak, mert a jobboldali pártcsalád továbbra is igyekszik megbékíteni a szélsőjobbos, tekintélyelvű politikusokat.

Az orbáni levél időzítése cseppet sem véletlen: a CDU kemény stratégiai ütközetre készül, mert tisztázni kívánja viszonyát a jobbos szélsőségesekkel, amire mellesleg a Fidesz nem hajlandó. Ám az egész Néppártnak el kell döntenie, hogy hol a helye: az EU-barát középen, vagy netán a szélsőséges, autoriter nacionalisták soraiban, bennük Orbánnal. Cseh Katalin emlékeztet arra, hogy a konzervatívok is a demokráciát és a jogállamot szorgalmazzák, csakhogy ez az álláspont létveszélybe kerül, amikor a Néppárt egyfolytában tétlenkedik. Bár időnként megpendít némi bírálatot, de utána visszariad a tettektől.

A mai Magyarországon gyakran zaklatás és vak gyűlölet a következmény, ha kiállsz valamiért, ami nem egyezik a hatalom véleményével. Az állami propaganda arra megy ki, hogy megfélemlítsenek nem csupán ellenzéki politikusokat, hanem újságírókat és tudósokat is. A miniszterelnök maga is terjeszti a megosztó gyűlöletnyelvet. Úgy hogy nem kell újabb listát összeállítani a Fidesz jogsértéseiről, el lehet azokat olvasni a bölcsek jelentésében. A támadások nyíltan zajlanak az igazságszolgáltatás függetlensége ellen, és hogy hová vezetnek, azt mutatja a CEU kipaterolása.

Közben pedig a rabló állam a cimboráknak juttatja az uniós alapokat és lábbal tapod az európai értékeken. Az EPP részéről tapasztalható huzavona és a Fidesz tagságának állítólagos felfüggesztése enyhén szólva is kiábrándító. Ráadásul az idő Orbánnak dolgozik. Ezért Cseh felkéri a kereszténydemokratákat, hogy ne várjanak egészen addig, amikor egyszer csak azt veszik észre, hogy a szélsőjobbal vannak egy ágyban. A kormányfő nem nagy európai, hanem a lehető legkisebb, sőt, pitiáner. Nem jelentős államférfi, hanem az átverés mestere. Az ilyen emberekre az a jellemző, hogy ellopják a másik pénzét, és ha az áldozat nem figyel oda, akkor még a lelkét is.

Reuters

A szlovák választás győztese, Igor Matovic azt ígéri, hogy megtisztítja a politikát, ezt tükrözi a jelszava is: „Verjük össze a maffiát!” Az első eredmények birtokában kijelentette: remélhetőleg mostantól kezdve mindenki számára érvényesül a jog, nem csupán azoknak, akik ismerik a kellő telefonszámokat. Jelezte továbbá, hogy békülékeny hangot kíván megütni az EU-val szemben a Visegrádi Csoporton belül.

Pártja egyébként a kereszténydemokrata frakció tagja, de nem lesz könnyű dolga, ha közös programot akar a lehetséges három szövetségessel, mert nézeteik meglehetősen eltérnek egymástól. 

Bloomberg

A korrupcióellenes koalíciónak áll a zászló Szlovákiában, amely a váratlanul nagyarányú többség alapján nem követi a lengyel vagy magyar utat, hanem marad az európai politika fő áramlatában. A 46 éves Matovic kijelentette: örül, hogy az ország felébredt és kedvező jelzést küldött Európának, mármint hogy a szlovák állam nem rothadt, és nem lehet újságírókat csak úgy megölni. A választók egyébként már egy évvel ezelőtt is jeleztek, amikor a liberális Zuzana Caputova nyert az elnökválasztáson, a nacionalista és euroszkeptikus vetélytársakkal szemben.

Az új kormányszövetségben valószínűleg szokatlan erők állnak össze, mert nézeteik alapvetően különböznek például a bevándorlás vagy a melegházasság kapcsán. Tehát elképzelhető, hogy az összefogás ingatag lesz, ami azért különösen nem jó a mostani helyzetben, mert lassul a gazdaság fő ágazatának számító autógyártás. Matovic maga is megosztó személyiségnek számít.  

Financial Times

Nagy meglepetésnek tartja az szlovák választás kimenetelét Olga Gyárfásová, a pozsonyi Közügyek Intézetének elemzője. Az utóbbi 4-5 hétben látszott ugyan, hogy jön fel Matovic, de nem sokan gondolták róla, hogy veszi a 20 százalékos akadályt. (Márpedig pártja majdnem 25 százalékig jutott.) A politikus magát szociálisan konzervatívnak, gazdasági értelemben viszont liberálisnak tartja. Kifejtette: a következő törvényhozási időszakban azt igyekszik bizonyítani a jelenlegi koalíció hívei számára, hogy van jobb alternatíva a Smernél. Az eredményt annak tulajdonította, hogy sikerült mozgósítani olyanokat, akik már elfordultak a politikától.

Frankfurter Rundschau

A lap politikai áttörésnek minősíti, hogy véget ér a szociáldemokrata Smer csaknem másfél évtizedes uralma, miután az ellenzék földcsuszamlás-szerű sikert aratott. Első nyilatkozatában Matovic azt közölte, hogy végleg megszabadultak a maffiától. A szavazást nagy érdeklődés övezte, ám megfigyelők most nehézkes koalíciós egyeztetésekre számítanak, mert a nyertes sokak szemében kiszámíthatatlan. De ahhoz nagyon ért, miként kell látványos-provokatív akciókkal felhívni magára a figyelmet.

Abban viszont feltehetőleg az új kabinet alatt sem lesz változás, hogy Szlovákia nem kíván menedékkérőket átvenni. A politikus már előre azt közölte, hogy senki se aggódjon, mert nem lesznek kvóták, nem szivárognak be illegális migránsok az országba.  

Independent

Az osztrák kancellár kijelentette, hogy szükség esetén lezárhatják a határokat a Balkánon. Utalt arra, hogy országa e célból hajlandó csapatokat küldenek Görögországba és Bulgáriába. Kurz szerint egyáltalán nem ismétlődhet meg, ami 4 éve történt, ennek érdekében folyamatos kapcsolatban állnak mind a térség államaival, mind pedig az EU-s szövetségesekkel. Előleg görög határőrök könnygázzal szorították vissza azt a több száz szír menedékkérőt, aki Törökország felől próbált meg bejutni az országba.

Az osztrák vezető, aki hallani sem szeretne az illegális migrációról, bírálja, hogy Ankara be akarja dobni a törülközőt a szír menekültek feltartóztatása ügyében.