Egész Luxemburgban teljesen ingyenes a tömegközlekedés vasárnaptól

Publikálás dátuma
2020.03.01. 12:22

Fotó: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP or licensors
40 millió euró bevételről mondott le az ország.
A világ országai közül elsőként a Luxemburgi Nagyhercegség egész területén teljesen ingyenessé vált vasárnaptól a tömegközlekedés. Az ingyenesség a vonatokra, a buszokra és a villamosokra egyaránt vonatkozik az ország egész területén. Francois Bausch luxemburgi közlekedési miniszter nyilatkozata szerint az intézkedés javítani fogja a közlekedés minőségét azáltal, hogy megszünteti a közúti torlódásokat, elősegíti a légszennyezés csökkentését, valamint támogatja az alacsony jövedelműeket. Elmondta, az intézkedésre azért is szükség volt, mert Luxemburg üvegházhatású gázkibocsátásának több mint fele a közlekedésből származik. 
- A kormány azt reméli, hogy az ingyenesség motiválni fogja az embereket, otthon hagyják autóikat és tömegközlekedésre váltanak

- tette hozzá.

A helyi média tájékoztatása szerint azokon a közlekedési eszközökön, amelyeken első osztály is található - például a vonatokon - az ingyenesség csak a másodosztályra vonatkozik.
Eddig egy másodosztályú, az egész országra érvényes éves bérlet ára 440 euró (mintegy 145 ezer forint) volt, az első osztályra vonatkozó mintegy 660 eurós (mintegy 218 ezer forint) éves bérlet ára megmarad.

A luxemburgi tömegközlekedés működtetése évente mintegy 491 millió euróba kerül, a jegyekből és bérletekből azonban mindössze 40 millió euró folyt be. A közlekedési dugók a főváros, Luxembourg számára - amelynek lakossága mintegy 110 ezer főt számlál - komoly gondot jelent, mivel naponta további 400 ezren ingáznak oda a munkahelyükre. A 620 ezres országba több mint 215 ezren autóval járnak át dolgozni a szomszédos Belgiumból, Franciaországból és Németországból, ami komoly forgalmi zavarokat okoz főként főváros közlekedésében. A Xavier Bettel miniszterelnök vezette kormány, amely 2018 decemberében jelentette be a tömegközlekedés ingyenessé tételének tervét, arról tájékoztatott, hogy a sok ingázó okozta közlekedési káosz megszüntetése érdekében a 2018-28-as időszakban Luxemburg 3,9 milliárd eurót fordít a vasútfejlesztésre, valamint korszerűsíti a buszhálózatot és újabb parkolóhelyeket alakít ki a határon. A világ hatodik legkisebb államának számító Luxemburgban átlagosan évente több mint 100 millió utas használja a tömegközlekedést.
Szerző

Több mint 13 ezer menekült várakozik a török-görög határnál

Publikálás dátuma
2020.03.01. 10:22

Fotó: Arif Hudaverdi Yaman / 2020 Anadolu Agency
Bevándorlók gyalogolnak Észak-Macedónia egyik főútvonalán a szerb határ felé.
Az ENSZ Emberi Jogi Szervezetének vasárnap hajnali közleménye szerint több mint 13 ezer menekült várakozik a török-görög határnál - írja a 24.hu a Süddeutsche Zeitung alapján. A több ezer menekülő az éjszakát a szabad ég alatt töltötte. A Nemzetközi Migrációs Szervezet munkatársai a Törökország és Görögország közötti 212 kilométeres határszakaszon legalább 13 ezer emberről adtak hírt. Ladfo Gvilava, az ENSZ törökországi üzemeltetési igazgatója azt mondta, hogy a határnál fekvő Edirne felé haladó migránsok száma napközben nőtt meg, amikor autók, taxik és buszok érkeztek Isztambulból.
Gvilava szerint a mozgásban lévők többsége férfi, de sok család kisgyermekekkel utazik. Hozzátette, hogy a szervezet élelmiszerrel segíti a várakozókat, azonban az időjárás rendkívül kedvezőtlen. Éjszaka fagypont közelébe esett a hőmérséklet és erős szél volt.

Recep Tayyip Erdogan szombaton jelentette be, hogy legkevesebb tizennyolcezer szíriai menekült kelt át a török határon és tart Európába azóta, hogy a török hatóságok pénteken megnyitották előttük a határt. A török államfő leszögezte, hogy a továbbiakban sem zárják be a kapukat.
- Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy etessünk ilyen sok menekültet

- tette hozzá.

Közben migránscsoportok bukkantak fel szombaton Észak-Macedóniában is - közölte az MTI. A helyi média jelentése szerint az illegális bevándorlók Észak-Macedónia egyik főútvonalán gyalogolnak a szerb határ felé. Az Alsat-M nemzeti tévécsatorna felvételein több migránscsoport látható az autópályán. (azt már nem teszi hozzá az MTI, hogy a tévé felvételein kereken öt alak látható, ahogy a sztráda szélén ballag.) A balkáni ország belügyminisztériuma és védelmi minisztériuma egyaránt azt közölte, hogy felkészült egy újabb migránshullámra.  
Szerző
Frissítve: 2020.03.01. 11:26

Dél-Karolinában Biden győzött, Sanders nagyon lemaradva lett második

Publikálás dátuma
2020.03.01. 07:48

Fotó: JIM WATSON / AFP
Mike Bloomberg nem vett részt a szavazáson, Tom Steyer kiszáll a küzdelemből.
A demokraták dél-karolinai előválasztásán Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke győzött, Tom Steyer kaliforniai milliárdos pedig bejelentette, hogy kiszáll az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből. Az első részeredmények szerint Biden a voksok csaknem 50 százalékát szerezte meg, a második helyen, messze lemaradva, valamivel több mint 19 százalékos szavazataránnyal Bernie Sanders végzett. A voksok bő felének feldolgozása alapján Pete Buttigieg volt polgármester, Elizabeth Warren massachusettsi és Amy Klobuchar minnesotai szenátor egyaránt 10 százaléknál kevesebb szavazatot szerzett. A demokraták elnökjelöltségéért versenyző Mike Bloomberg milliárdos a dél-karolinai szavazáson nem vett részt. Az első felmérések szerint Biden elsősorban a 45 éven felüliek és az afroamerikaiak bizalmát nyerte el. Nagyarányú győzelmét elemzők különösen fontosnak tartják, hiszen a volt alelnök az előválasztási folyamat első három szavazásán - Iowában, New Hampshire államban és Nevadában - nem szerepelt jól. A dél-karolinai eredmények azonban meglendíthetik a kampányát, jótékony hatással lehetnek a március 3-án egyszerre 14 államban tartandó előválasztások eredményeire is. "A demokraták olyan elnökjelöltet akarnak, aki demokrata párti" - jelentette ki Biden a győzelem éjszakáján Columbiában híveinek. Tom Steyer kaliforniai milliárdos még a végeredmények előtt, de már a részeredmények ismeretében bejelentette: befejezi kampányát és kiszáll az elnökjelöltségért folytatott versengésből. "Mondtam korábban is, hogy amennyiben nem látok esélyt a győzelemre, abbahagyom kampányomat. És tisztességesen megmondom: nem látom a lehetőségét, hogy elnyerhetem az elnökjelöltséget" - közölte Steyer, aki elsősorban környezetvédelmi programmal kampányolt. Az üzletember "nagyszerű tapasztalatnak" nevezte eddigi kampányát, és mint mondta, semmit nem bánt meg.
Szerző
Frissítve: 2020.03.01. 07:56