Előfizetés

Két körzet, egy minta - Szabolcsban is működött a jászsági Boldog-módszer

Doros Judit
Publikálás dátuma
2020.03.02. 06:00

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Nem csak Boldog István választókerületében, hanem Nyírbátor térségében is vannak arra utaló jelek, hogy „lezsírozták” a területfejlesztési pályázatokat.
Simon Miklós fideszes országgyűlési képviselő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 6-os számú választókerületében is hasonló szisztéma alapján dönthettek a pályázati pénzek nyerteseiről, mint a szintén kormánypárti Boldog István Jászt-Nagykun-Szolnok megyei 4-es körzetében – derült ki a Népszava birtokába jutott iratokból. Márpedig a jászsági módszer miatt már korábban nyomozás indult. Ennek lényege – ahogy az ügyet feltáró Hadházy Ákos független képviselő megfogalmazta – az: a választókerület polgármestereit megzsarolták, hogy csak akkor kapnak támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP), ha a preferált cégeknek adnak munkát. A jászsági korrupciógyanús esetek miatt indul eljárás során előbb előzetes letartóztatásba majd házi őrizetbe került Boldog István jobbkezének számító Fehér Petra, a Szolnok megyei közgyűlési korábbi alelnöke, települési fideszes képviselő. Ugyanígy járt K. Ferenc is, a debreceni székhelyű Debköz Kft. ügyvezetője. K. Ferenc az egyik kapocs a jászsági és nyírségi ügyek között. Mindkét érintett választókerületben ő volt a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, vagy ahogy helyben mondják, a „faksz.” A gyanús jászsági esetek kapcsán az ügyészség hírzárlatot rendelt el. A Népszava birtokába került iratok szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6-os számú, nyírbátori választókerületben – amelynek elnöke Simon Miklós kormánypárti országgyűlési képviselő – 2018-ban és 2019-ben 23 érintett önkormányzat 35 projektet nyert el TOP-os településfejlesztési pályázatokon, és valamennyi esetében K. Ferenc volt a közbeszerzések bonyolítója. A beruházások értékét mindenhol 300 millió forint alatt szabták meg, így nem kellett nyílt közbeszerzési eljárást kiírni, a cégeket meghívásos alapon, jobbára ugyanabból a körből választották ki az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer nyilvános adatai szerint. Ezek a cégek a pályázatokon hol ajánlattevőként, hol nyertesként tűntek fel. Utóbbiak között volt évek óta működő, több embert foglalkoztató – tehát a munkák elvégzésére valóban alkalmas – építőipari cég, de akadt gyanúsan sikeres társaság is. Kislétán például három beruházást nyert el az egyébként 13 esetben ajánlattevőként is szereplő nagykállói Diamond-Út Kft., amelynek mindössze egy alkalmazottja van. Ehhez képest öt szociális bérlakás, szolgálató ház és piaccsarnok építésére nyert megbízást közel 200 millió forintért. Az épületek azóta elkészültek, de azt nem tudni, hogy a tényleges munkát ki végezte, hiszen aligha a cég egyetlen embere építkezett. Kerestük a vállalkozás ügyvezetőjét, de írásban feltett kérdéseinkre nem válaszolt. Kisléta polgármestere, Pénzes Sándor Károly sem felelt arra a kérdésünkre, volt-e megbeszélés a térségi polgármesterek és a térség országgyűlési képviselője, Simon Miklós között a TOP-os pályázatokról, s arról, hogy kit kérjenek fel a közbeszerzés lebonyolítására. Megkerestük az ügyben a fideszes országgyűlési képviselőt is, ám ő sem reagált.
Mindenesetre azt elég nehéz elképzelni, hogy a nyírbátori térség huszonhárom településének polgármestere minden előzetes egyeztetést nélkül, véletlenszerűen gondolta úgy, hogy épp a 2015 októberében alapított debreceni Debköz Kft. ügyvezetőjét K. Ferencet kell megbíznia a projektek bonyolításával. A cég bevételei látványosan megugrottak azt követően, hogy előbb Boldog István majd Simon Miklós körzetében is elnyerték a közbeszerzési feladatokat. 2016-ban 61 milliós, 2017-ben 186 milliós, míg 2018-ban már 279 milliós árbevételt produkáltak az Opten adatai szerint. Szintén innen derült ki, hogy 2018-as bevételük több, mint felét nyereségként könyvelhették el, s a 153 millió forintot osztalékként ki is vették a cégből 2019-ben. Megkerestük a Központi Nyomozó Főügyészséget – ott vizsgálják a Boldog István körzetében történt korrupciógyanús ügyeket –, s megkérdeztük: K. Ferenccel összefüggésben ellenőrzik-e a Szabolcs-Szatmár -Bereg megyei TOP-os pályázati ügyeket? A TOP-os pályázatokkal összefüggésben felmerült-e Boldog István, Simon Miklós országgyűlési képviselő érintettsége? Kovács Katalin helyettes szóvivő azt válaszolta: „az ügyről tájékoztatás jelenleg nem adható”. A Népszava úgy tudja, a szabolcsi ügyben feljelentés született.

A díszpolgár

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6-os számú, nyírbátori választókerületének fideszes elnöke, Simon Miklós országgyűlési képviselő pár éve azzal híresült el, hogy a nyírbogáti polgármesteri székben őt követő felesége regnálása idején végkielégítésként és szabadságmegváltásként közel bruttó hatmillió forintot szavaztak meg neki, s Nyírbogát díszpolgári címét is megkapta. 

Helyreigazítás

Cikkünkben korábban "Valótlanul állítottuk, hogy dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő Nyírbogát díszpolgári címét a felesége, dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó – mint Nyírbogát polgármestere – előterjesztésére kapta meg. Ezzel szemben a valóság az, hogy dr. Simon Miklós díszpolgári címének előterjesztője nem dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó volt és az előterjesztéssel kapcsolatos szavazásból kérte kizárását."

Az MSZP jelöltje nyerte Angyalföldön az időközi választást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.01. 20:47
Vaju Viktória, az MSZP XIII. kerületi, 9. választókörzeti képviselő-jelöltje (előtérben, balra), mellette Borszéki Gyula, az MSZP XIII. kerületi elnöke
Fotó: MSZP Angyalföld/ Facebook
Nem nagy meglepetés annak ellenére sem, hogy a kerületben megbomlott az ellenzéki összefogás és a Momentum saját jelöltet indított.
A XIII. kerületi időközi választást az MSZP-XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete jelöltje, Vaju Viktória nyerte majdnem 43 százalékos eredménnyel - jelentette be az MSZP Angyalföld Facebook-bejegyzésben.
A választás meglehetős érdektelenség mellett zajlott, Bujdosó Sándor kerületi jegyző az MTI-nek elmondta, a részvétel alig haladta meg a 17 százalékot.  Az eredmény papírformának tekinthető, csak az lehet némi meglepetés, hogy a a választás meglehetősen szoros volt a két ellenzéki jelölt között: Vaju Viktória 43 százalékával szemben a momentumos Polyák Krisztina majdnem 35 százalékot szerzett. A fideszes induló még a 20 százalékot sem érte el. Ugyanakkor az EP-választás eredménye alapján akár győzelemre is  esélye lehetett volna a Momentum jelöltjének, bár azt nehéz összehasonlítani egy igen csekély részvétel mellett zajló időközi önkormányzati választás eredményével. A választói érdektelenség mindenesetre azt jelezheti, hogy az ellenzéki szavazókat inkább csak akkor érdekli a választás, ha a Fidesz legyőzése a tét. Ha biztosnak tekinthető az ellenzéki győzelem, akkor sokkal kevésbé aktívak.
Októberben amúgy a XIII. kerületi képviselő-testületben 15 képviselői helyet szerzett a MSZP-Párbeszéd-DK-Momentum-XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete és hatot a Fidesz-KDNP.
Az időközi választást azért tartották vasárnap Angyalföldön, mert az október 13-án megválasztott Kerpel-Fronius Gábor lemondott képviselői mandátumáról főpolgármester-helyettesi megbízása miatt. Az önkormányzati választást követően a kerületben felbomlott az ellenzéki összefogás, a pártok Facebookon kezdtek egymásnak üzengetni. Később bejelentették, hogy külön jelöltet indított a Momentum és az MSZP is. Fekete-Győr András pártja a 28 éves Polyák Krisztinát, a szocialisták pedig a szintén 28 éves Vaju Viktoriát, a Lokálpatrióta Egyesület tagját indították.

Kordonok között ünnepelték Horthy hatalomra kerülését

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2020.03.01. 20:44

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Toroczkai hatályon kívül helyezné Trianont, a Mi Hazánk szobrot állítana Horthynak.
Óriási rendőri biztosítás, forgalomkorlátozások, dupla kordonok és antifasiszta ellentüntetők pfújolása közepette tartotta megemlékezését Horthy Miklós száz évvel ezelőtti kormányzóvá választásáról a Szent Gellért téren a Mi Hazánk Mozgalom és fél tucat másik szélsőjobboldali szervezet, a Horthy Miklós Társaság, a Trianon Társaság, a Független Kisgazdapárt, a MIÉP, a Betyársereg, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat. A néhány száz szélsőjobboldalitól nagyjából száz méterre, tőlük dupla rendőrsorfallal elválasztva demonstrált ötven-hatvan antifasiszta ellentüntető, köztük több roma. A tiltakozók többek között „fasiszták nem törnek át” feliratú transzparenst tartottak maguk elé és a hangosításuk gyakorta túlharsogta a horthysták hangfalait, amire a szélsőjobboldaliak közül többen hangos cigányozással válaszoltak. A horthysta megemlékezők között felbukkant a kormánymédia egyik volt vezetője, a fideszes kultúrharc arca, Szakács Árpád is. A színpadon többek között felszólalt Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke, aki arról beszélt, hogy Horthynak szobrot kellene állítani a fővárosban, illetve hogy pártja már többször kezdeményezte, az egykori kormányzó legyen a város díszpolgára. Novák a rendezvényt többször is a „nemzeti összefogás seregszemléjének” nevezte. Fülöp Erik, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője Horthyt méltatta, mondván: az ő kormányzósága alatt került vissza Magyarországhoz a Felvidék, Délvidék és Erdély. Szerinte a „neoliberális és a bolsevik” ideológia követőinek szemében ők azért bűnösök, mert szeretik a hazájukat. Végül igazságot követelt Magyarországnak, mire a megemlékezők „vesszen Trianon” skandálással válaszoltak. 
A szélsőjobboldaliak az eredeti tervekhez képest csúszással, fél hatkor indultak el rendőrségi felvezetés, illetve néhány darutollas kalapot és XVI. századi jelmezt viselő lovas - meg egy kötőféken vezetett fehér ló - vezetésével a Szabadság hídon át Pestre. A hídon átérve közel kerültek egy másik antifasiszta demonstrációhoz, a Fővám téren ugyanis az Autonómia és az Antifainfo Budapest aktivistái várták a résztvevőket. A rendőrségi kordon mögül éles pfújolás fogadta a szélsőjobboldali menetet, „horogkeresztények” illetve „fehér error” feliratú molinót feszítettek ki, ám a rendőrség itt is megakadályozta, hogy az ellentüntetők és a menetelők összekeveredjenek. Bár korábban Novák Előd úgy fogalmazott:„ugyanazon az útvonalon tartják, amelyet Horthy Miklós tett meg megválasztását követően, a Gellért szállótól a Szabadság hídon át a Parlamentbe” a menet végül a híd után nem a Kálvin tér felé fordult, mint egykoron Horthy, hanem a pesti rakparttal párhuzamosan haladt a Parlament felé. Útközben a Marriott hotelnél megálltak és fáklyát gyújtottak. Végül a Parlament elé vonultak, ahol Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke beszédében úgy fogalmazott: történelmet hamisít az, aki Horthyt támadja. Szerinte késik a „zsidó” szembenézés ideje és emlékeztetett arra, hogy a Tanácsköztársaság vezetői zsidók voltak. A pártelnök bejelentette, hogy a párt képviselői benyújtották a Parlamentnek a trianoni békeszerződés becikkelyezéséről szóló 1921. évi XXXIII. törvény hatályon kívül helyezéséről szóló törvényjavaslatukat.