Két körzet, egy minta - Szabolcsban is működött a jászsági Boldog-módszer

Publikálás dátuma
2020.03.02. 06:00

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Nem csak Boldog István választókerületében, hanem Nyírbátor térségében is vannak arra utaló jelek, hogy „lezsírozták” a területfejlesztési pályázatokat.
Simon Miklós fideszes országgyűlési képviselő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 6-os számú választókerületében is hasonló szisztéma alapján dönthettek a pályázati pénzek nyerteseiről, mint a szintén kormánypárti Boldog István Jászt-Nagykun-Szolnok megyei 4-es körzetében – derült ki a Népszava birtokába jutott iratokból. Márpedig a jászsági módszer miatt már korábban nyomozás indult. Ennek lényege – ahogy az ügyet feltáró Hadházy Ákos független képviselő megfogalmazta – az: a választókerület polgármestereit megzsarolták, hogy csak akkor kapnak támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP), ha a preferált cégeknek adnak munkát. A jászsági korrupciógyanús esetek miatt indul eljárás során előbb előzetes letartóztatásba majd házi őrizetbe került Boldog István jobbkezének számító Fehér Petra, a Szolnok megyei közgyűlési korábbi alelnöke, települési fideszes képviselő. Ugyanígy járt K. Ferenc is, a debreceni székhelyű Debköz Kft. ügyvezetője. K. Ferenc az egyik kapocs a jászsági és nyírségi ügyek között. Mindkét érintett választókerületben ő volt a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, vagy ahogy helyben mondják, a „faksz.” A gyanús jászsági esetek kapcsán az ügyészség hírzárlatot rendelt el. A Népszava birtokába került iratok szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6-os számú, nyírbátori választókerületben – amelynek elnöke Simon Miklós kormánypárti országgyűlési képviselő – 2018-ban és 2019-ben 23 érintett önkormányzat 35 projektet nyert el TOP-os településfejlesztési pályázatokon, és valamennyi esetében K. Ferenc volt a közbeszerzések bonyolítója. A beruházások értékét mindenhol 300 millió forint alatt szabták meg, így nem kellett nyílt közbeszerzési eljárást kiírni, a cégeket meghívásos alapon, jobbára ugyanabból a körből választották ki az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer nyilvános adatai szerint. Ezek a cégek a pályázatokon hol ajánlattevőként, hol nyertesként tűntek fel. Utóbbiak között volt évek óta működő, több embert foglalkoztató – tehát a munkák elvégzésére valóban alkalmas – építőipari cég, de akadt gyanúsan sikeres társaság is. Kislétán például három beruházást nyert el az egyébként 13 esetben ajánlattevőként is szereplő nagykállói Diamond-Út Kft., amelynek mindössze egy alkalmazottja van. Ehhez képest öt szociális bérlakás, szolgálató ház és piaccsarnok építésére nyert megbízást közel 200 millió forintért. Az épületek azóta elkészültek, de azt nem tudni, hogy a tényleges munkát ki végezte, hiszen aligha a cég egyetlen embere építkezett. Kerestük a vállalkozás ügyvezetőjét, de írásban feltett kérdéseinkre nem válaszolt. Kisléta polgármestere, Pénzes Sándor Károly sem felelt arra a kérdésünkre, volt-e megbeszélés a térségi polgármesterek és a térség országgyűlési képviselője, Simon Miklós között a TOP-os pályázatokról, s arról, hogy kit kérjenek fel a közbeszerzés lebonyolítására. Megkerestük az ügyben a fideszes országgyűlési képviselőt is, ám ő sem reagált.
Mindenesetre azt elég nehéz elképzelni, hogy a nyírbátori térség huszonhárom településének polgármestere minden előzetes egyeztetést nélkül, véletlenszerűen gondolta úgy, hogy épp a 2015 októberében alapított debreceni Debköz Kft. ügyvezetőjét K. Ferencet kell megbíznia a projektek bonyolításával. A cég bevételei látványosan megugrottak azt követően, hogy előbb Boldog István majd Simon Miklós körzetében is elnyerték a közbeszerzési feladatokat. 2016-ban 61 milliós, 2017-ben 186 milliós, míg 2018-ban már 279 milliós árbevételt produkáltak az Opten adatai szerint. Szintén innen derült ki, hogy 2018-as bevételük több, mint felét nyereségként könyvelhették el, s a 153 millió forintot osztalékként ki is vették a cégből 2019-ben. Megkerestük a Központi Nyomozó Főügyészséget – ott vizsgálják a Boldog István körzetében történt korrupciógyanús ügyeket –, s megkérdeztük: K. Ferenccel összefüggésben ellenőrzik-e a Szabolcs-Szatmár -Bereg megyei TOP-os pályázati ügyeket? A TOP-os pályázatokkal összefüggésben felmerült-e Boldog István, Simon Miklós országgyűlési képviselő érintettsége? Kovács Katalin helyettes szóvivő azt válaszolta: „az ügyről tájékoztatás jelenleg nem adható”. A Népszava úgy tudja, a szabolcsi ügyben feljelentés született.

A díszpolgár

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6-os számú, nyírbátori választókerületének fideszes elnöke, Simon Miklós országgyűlési képviselő pár éve azzal híresült el, hogy a nyírbogáti polgármesteri székben őt követő felesége indítványára végkielégítésként és szabadságmegváltásként közel bruttó hatmillió forintot szavaztak meg neki. Azután – szintén saját neje előterjesztésére – Nyírbogát díszpolgári címét is megkapta.

Szerző
Témák
mutyi

Az MSZP jelöltje nyerte Angyalföldön az időközi választást

Publikálás dátuma
2020.03.01. 20:47
Vaju Viktória, az MSZP XIII. kerületi, 9. választókörzeti képviselő-jelöltje (előtérben, balra), mellette Borszéki Gyula, az MSZP XIII. kerületi elnöke
Fotó: MSZP Angyalföld/ Facebook
Nem nagy meglepetés annak ellenére sem, hogy a kerületben megbomlott az ellenzéki összefogás és a Momentum saját jelöltet indított.
A XIII. kerületi időközi választást az MSZP-XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete jelöltje, Vaju Viktória nyerte majdnem 43 százalékos eredménnyel - jelentette be az MSZP Angyalföld Facebook-bejegyzésben.
A választás meglehetős érdektelenség mellett zajlott, Bujdosó Sándor kerületi jegyző az MTI-nek elmondta, a részvétel alig haladta meg a 17 százalékot.  Az eredmény papírformának tekinthető, csak az lehet némi meglepetés, hogy a a választás meglehetősen szoros volt a két ellenzéki jelölt között: Vaju Viktória 43 százalékával szemben a momentumos Polyák Krisztina majdnem 35 százalékot szerzett. A fideszes induló még a 20 százalékot sem érte el. Ugyanakkor az EP-választás eredménye alapján akár győzelemre is  esélye lehetett volna a Momentum jelöltjének, bár azt nehéz összehasonlítani egy igen csekély részvétel mellett zajló időközi önkormányzati választás eredményével. A választói érdektelenség mindenesetre azt jelezheti, hogy az ellenzéki szavazókat inkább csak akkor érdekli a választás, ha a Fidesz legyőzése a tét. Ha biztosnak tekinthető az ellenzéki győzelem, akkor sokkal kevésbé aktívak.
Októberben amúgy a XIII. kerületi képviselő-testületben 15 képviselői helyet szerzett a MSZP-Párbeszéd-DK-Momentum-XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete és hatot a Fidesz-KDNP.
Az időközi választást azért tartották vasárnap Angyalföldön, mert az október 13-án megválasztott Kerpel-Fronius Gábor lemondott képviselői mandátumáról főpolgármester-helyettesi megbízása miatt. Az önkormányzati választást követően a kerületben felbomlott az ellenzéki összefogás, a pártok Facebookon kezdtek egymásnak üzengetni. Később bejelentették, hogy külön jelöltet indított a Momentum és az MSZP is. Fekete-Győr András pártja a 28 éves Polyák Krisztinát, a szocialisták pedig a szintén 28 éves Vaju Viktoriát, a Lokálpatrióta Egyesület tagját indították.
Szerző
Frissítve: 2020.03.01. 21:09

Kordonok között ünnepelték Horthy hatalomra kerülését

Publikálás dátuma
2020.03.01. 20:44

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Toroczkai hatályon kívül helyezné Trianont, a Mi Hazánk szobrot állítana Horthynak.
Óriási rendőri biztosítás, forgalomkorlátozások, dupla kordonok és antifasiszta ellentüntetők pfújolása közepette tartotta megemlékezését Horthy Miklós száz évvel ezelőtti kormányzóvá választásáról a Szent Gellért téren a Mi Hazánk Mozgalom és fél tucat másik szélsőjobboldali szervezet, a Horthy Miklós Társaság, a Trianon Társaság, a Független Kisgazdapárt, a MIÉP, a Betyársereg, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat. A néhány száz szélsőjobboldalitól nagyjából száz méterre, tőlük dupla rendőrsorfallal elválasztva demonstrált ötven-hatvan antifasiszta ellentüntető, köztük több roma. A tiltakozók többek között „fasiszták nem törnek át” feliratú transzparenst tartottak maguk elé és a hangosításuk gyakorta túlharsogta a horthysták hangfalait, amire a szélsőjobboldaliak közül többen hangos cigányozással válaszoltak. A horthysta megemlékezők között felbukkant a kormánymédia egyik volt vezetője, a fideszes kultúrharc arca, Szakács Árpád is. A színpadon többek között felszólalt Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke, aki arról beszélt, hogy Horthynak szobrot kellene állítani a fővárosban, illetve hogy pártja már többször kezdeményezte, az egykori kormányzó legyen a város díszpolgára. Novák a rendezvényt többször is a „nemzeti összefogás seregszemléjének” nevezte. Fülöp Erik, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője Horthyt méltatta, mondván: az ő kormányzósága alatt került vissza Magyarországhoz a Felvidék, Délvidék és Erdély. Szerinte a „neoliberális és a bolsevik” ideológia követőinek szemében ők azért bűnösök, mert szeretik a hazájukat. Végül igazságot követelt Magyarországnak, mire a megemlékezők „vesszen Trianon” skandálással válaszoltak. 
A szélsőjobboldaliak az eredeti tervekhez képest csúszással, fél hatkor indultak el rendőrségi felvezetés, illetve néhány darutollas kalapot és XVI. századi jelmezt viselő lovas - meg egy kötőféken vezetett fehér ló - vezetésével a Szabadság hídon át Pestre. A hídon átérve közel kerültek egy másik antifasiszta demonstrációhoz, a Fővám téren ugyanis az Autonómia és az Antifainfo Budapest aktivistái várták a résztvevőket. A rendőrségi kordon mögül éles pfújolás fogadta a szélsőjobboldali menetet, „horogkeresztények” illetve „fehér error” feliratú molinót feszítettek ki, ám a rendőrség itt is megakadályozta, hogy az ellentüntetők és a menetelők összekeveredjenek. Bár korábban Novák Előd úgy fogalmazott:„ugyanazon az útvonalon tartják, amelyet Horthy Miklós tett meg megválasztását követően, a Gellért szállótól a Szabadság hídon át a Parlamentbe” a menet végül a híd után nem a Kálvin tér felé fordult, mint egykoron Horthy, hanem a pesti rakparttal párhuzamosan haladt a Parlament felé. Útközben a Marriott hotelnél megálltak és fáklyát gyújtottak. Végül a Parlament elé vonultak, ahol Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke beszédében úgy fogalmazott: történelmet hamisít az, aki Horthyt támadja. Szerinte késik a „zsidó” szembenézés ideje és emlékeztetett arra, hogy a Tanácsköztársaság vezetői zsidók voltak. A pártelnök bejelentette, hogy a párt képviselői benyújtották a Parlamentnek a trianoni békeszerződés becikkelyezéséről szóló 1921. évi XXXIII. törvény hatályon kívül helyezéséről szóló törvényjavaslatukat.
Frissítve: 2020.03.01. 20:45