Elképesztő különbségek vannak a fizetésekben az országon belül

Publikálás dátuma
2020.03.01. 19:48

Fotó: Shutterstock
A budapesti és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei átlagfizetés között például 207 ezer forint a különbség.
Tovább nőtt a különbség a legmagasabb és a legalacsonyabb keresetű térség között a KSH friss adatai szerint - számolt be róla az RTL Klub Híradója.
Az országos átlagkereset a KSH friss adatai szerint tavaly meghaladta a bruttó 367 ezer forintot, ez 11,4 százalékos emelkedést jelent egy év alatt. Ennél többet csak Győr-Moson-Sopron megyében és Budapesten kerestek. 
A fővárosiak a legtöbbet, havi 460 ezer forintot, miközben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a bruttó 253 ezer forintot sem érte el.

A különbség több mint 207 ezer forint, ez 13,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. z A szakszervezetek szerint tovább nőhet a már most sem kicsi szakadék. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt nyilatkozta a csatornának, hogy növekszik majd ezekből a térségekből az elvándorlás, ezáltal egyre kevesebb fogyasztó lesz a szegényebb térségekben. Emiatt a cégek kerülnek nehéz helyzetbe, ami negatív spriált eredményez: csökkenő gazdasági teljesítményt és béreket.
Az Innovációs és Technológiai Minisztériuma a csatorna érdeklődésére azt válaszolta, hogy kisebbek az uniós átlaghoz képest a jövedelmi egyenlőtlenségek itthon, de javulásra számítanak. Szerintük a minimálbér és a garantált bérminimum 8-8 százalékos emelése mérsékli az országrészek közötti különbségeket.
Szerző

Egy hét alatt 444 milliárd dollárral lettek szegényebbek a világ leggazdagabbjai

Publikálás dátuma
2020.03.01. 11:39
Jeff Bezos
Fotó: SAJJAD HUSSAIN / AFP
Részben a koronavírus miatt.
A világ ötszáz leggazdagabb emberének a vagyona mintegy 444 milliárd dollárral csökkent a világ tőzsdéin a héten, részben a koronavírus hatására bekövetkezett visszaesés miatt. A New York-i tőzsde 30 vezető részvényének mozgását követő DJIA index például több mint 12 százalékkal esett a héten, ami a legnagyobb ötnapi csökkenés a 2008. évi pénzügyi válság óta.
A hét legnagyobb vesztese Jeff Bezos, az Amazon internetes áruház alapítója volt, vagyonának az értéke 11,9 milliárd dollárral esett.

A múlt év végén Bezos vagyona 115 milliárd dollár volt a Bloomberg hírügynökség milliárdosokat rangsoroló listáján (Bloomberg Billionaires Index). A lista összeállítói szerint a múlt év végén a világ ötszáz leggazdagabb emberének a vagyona 5900 milliárd dollárt ért, ami 25 százalékkal felülmúlta a 2018. évit.
A leggazdagabbak listájának a második helyén álló Bill Gates, a Microsoft szoftveróriás társalapítója vagyonának az értéke a héten 10 milliárd dollárral csökken.

Bernard Arnault, a francia LVMH luxusipari társaság elnök-vezérigazgatójának a vagyona 9,1 milliárd dollárral, Elone Muské, a Tesla vezetőjének pedig 9 milliárd dollárral zuhant. A listavezető vesztesek között van továbbá Warren Buffett, a Berkshire Hathaway főrészvényese és elnök-vezérigazgatója (-8,8 milliárd dollár), a spanyol Amancio Ortega, az Inditex, a világ legnagyobb ruházati kiskereskedelmi üzletláncának alapítója (-6,8 milliárd dollár), Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-vezérigazgatója (-6,6 milliárd dollár), továbbá Larry Page (-6,4 milliárd dollár) és Sergey Brin (-6,2 milliárd dollár), a Google anyacége, az Alphabet két alapítója.
Szerző

Hatalmas változás lesz hétfőtől a bankrendszerben

Publikálás dátuma
2020.03.01. 07:42

Fotó: Shutterstock
Indul az azonnali fizetési rendszer, ami tényleg azonnali lesz.
Hétfőn elindul az azonnali fizetési rendszer: a jelenlegi maximum négy óra helyett - belföldön - 5 másodpercen belül jóváírják az átutalást a kedvezményezett számláján, nemcsak munkanapokon, de az év minden napján és bármelyik időszakában. Az átutalás kezdeményezése során lehetőség lesz a jelenlegi hosszú számlaszámok helyett a kedvezményezett más azonosítóját, például mobiltelefonszám, e-mail cím, adóazonosító megadni. Minden egyedi forintátutalás azonnali fizetés lesz, ha forint számláról indították, 10 millió forint alatti és jellemzően magánszemélyek közötti vagy magánszemélyek és vállalatok közötti a pénzforgalom. A sikertelen tranzakciókról minden esetben érkezik visszajelzés; a nyugdíjfizetések továbbra is az éjszakai elszámolásban maradnak, a bérfizetések legtöbbje csoportos átutalás, amely továbbra is a napközbeni elszámolásban marad.
Szerző
Témák
Bank átutalás