Előfizetés

Portugáliában is megjelent a koronavírus, Iránban 66-ra emelkedett a halálos áldozatok száma

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.02. 13:45

Fotó: Fatemeh Bahrami / AFP/Anadolu Agency
Csehország leállítja a légijáratokat Dél-Koreából és Észak-Olaszországból.
Két embernél is koronavírus-fertőzést mutattak ki Portugáliában, ők az első igazolt megbetegedések az országban – írja a Reuters. Egyikük, egy 60 éves férfi nemrég Olaszországban járt, a másik érintett, egy 33 éves férfi pedig a spanyolországi Valenciából tért haza. Mindkettőjüket a portói kórházba vitték. 

Meghalt Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének tanácsadója

Hétfőn az iráni hatóságok közölték: az országban már 66-ra emelkedett az új koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma. A halottak között van az iráni legfőbb vallási és politikai vezető egy tanácsadója is. Kína után Iránban haltak meg eddig a legtöbben az új koronavírus miatt. Több magas rangú tisztségviselő is van a fertőzöttek között, például Maszúme Ebtekár alelnök, illetve a koronavírus leküzdésére létrehozott kormányzati munkacsoportnak a vezetője, aki egyébként eleinte igyekezett kisebbíteni a járvány jelentőségét, majd maga is megbetegedett.

Izlandot és Amdorrát is elérte a fertőzés

Izlandon vasárnap este bejelentették, hogy észlelték az első koronavírus-fertőzéseket: három ember kapta el a kórt, akik korábban Észak-Olaszországban jártak. Andorrában egy 20 éves fiatalember az első koronavírus-fertőzött, ő szintén Olaszországból, Milánóból tért haza nemrég. Az izraeli egészségügyi minisztérium közölte, hogy a tizedik fertőzött az országban egy katonanő. Hivatalos adatok szerint több mint 5600 izraeli van jelenleg otthoni karanténban, sokan közülük olaszországi üdülésből tértek haza. Kínában halálra ítéltek egy férfit, aki február elején halálra késelt két biztonsági őrt egy vírusellenőrzési hatósági útakadálynál az ország délnyugati részén. A férfi járművében utazó utas megpróbálta elbontani az útakadályt, hogy tovább tudjanak haladni, ám ezt egy biztonsági őr videóra vette. Az elítélt férfi először a kamerázó őrre támadt, majd leszúrta az annak segítségére siető másik biztonsági őrt is.

Csehország leállítja a légijáratokat Dél-Koreából és Észak-Olaszországból

A járvány terjedésének megakadályozása érdekében Csehország leállítja a közvetlen légi kapcsolatokat Dél-Koreával és három nagy észak-olaszországi várossal, Milánóval, Velencével és Bolognával – jelentette be Andrej Babis miniszterelnök a nemzetbiztonsági tanács hétfői ülése után tartott sajtótájékoztatón. A cseh hatóságok már korábban leállították a légi kapcsolatokat Prága és Kína között. Az állampolgároknak pedig már korábban azt javasolták, hogy ne utazzanak a járvány sújtotta országokba, régiókba. Csehországban eddig három koronavírusos beteget találtak az orvosi vizsgálatok során, mindhárom személy az előző napokban Észak-Olaszországban járt. A betegeket a prágai Na Bulovce kórházban kezelik és nincsenek életveszélyben - erősítette meg hétfőn Adam Vojtech egészségügyi miniszter, kérdésre válaszolva. A sajtóértekezleten hangsúlyozták, hogy a cseh határok nincsenek lezárva, s a jelenlegi biztonsági intézkedéseket a hatóságok megfelelőnek tartják. Országszerte több mint 300 koronavírus-gyanús esetet vizsgáltak már meg a cseh orvosok, de eddig a vizsgálatok három kivétellel negatív eredményt hoztak. A nemzetbiztonsági tanács ugyanakkor arról is döntött, hogy zárt ajtók mögött, nézők nélkül tartják meg a hét második felében a dél-morvaországi Nové Mesto na Morave városban megrendezendő biatlon világbajnokságot. A rendezvényre eredetileg több tízezer külföldi nézőt vártak, egyebek között Olaszországból is.

Lelőtt menekültről írnak török források, a görög kormányszóvivő szerint álhír terjed

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.02. 13:22
Menekültek a török oldalon a görög határnál
Fotó: SAKIS MITROLIDIS / AFP
Török propagandának nevezte a hírt.
Meghalt egy szíriai menekült hétfőn a török-görög határon, miután a görög biztonsági erők könnygáz, gumilövedékek és vízágyúk bevetésével megakadályozták, hogy az illegális bevándorlók bejussanak az országba – közölték szemtanúk és török biztonsági források. A török-görög határ török oldalán több mint tíz ezer ember gyűlt össze annak hatására, hogy Törökország bejelentette: már nem akadályozza, hogy tovább vonuljanak az Európai Unió országai felé. Közülük több százan próbáltak átjutni hétfőn a kasztanieszi átkelőnél, de a görög hatóságok ezt megakadályozták. Egyelőre nem világos, hogy az életét vesztő migráns mitől sérült meg. A görög kormány szóvivője hamisnak, török propagandának nevezte a hírt.
Görög készültség a határon
Fotó: SAKIS MITROLIDIS / AFP

Felborult egy csónak Leszbosz partjainál, meghalt egy gyerek

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.02. 12:07

Fotó: ARIS MESSINIS / AFP
A görög parti őrség közlése szerint a járművet szándékosan borították fel, hogy kiprovokálják a mentőakciót.
Felborult egy menekülteket szállító csónak Leszbosz partjainál hétfő reggel, 47 embert sikerült kimenteni a vízből, de egy gyerek meghalt – közölte hétfőn a görög parti őrség. A hatóságok elmondása szerint a csónakot egy török járőrhajó kísérte török felségterületen. A görög vizekre érve szándékosan borították fel a járművet, hogy kiprovokálják a mentőakciót. Negyvenhat embert épségben kimentettek, két gyerek kórházba került, egyikükön már nem tudtak segíteni – tette hozzá a parti őrség. Vasárnap reggel óta legalább ezer ember érte el az égei-tengeri görög szigeteket. A török-görög szárazföldi határon is több ezer bevándorló próbált hétfőn valamilyen úton bejutni Görögország területére. Csak néhány tucat embernek sikerült átjutni a határkerítésen keresztül vagy a határfolyón átgázolva. A görög rendőrség helyenként könnygázzal oszlatja a tömeget napok óta. Az emberek fehér zászlókat lengetnek, és azt skandálják, hogy „béke, béke!”, bízva abban, hogy beengedik őket Görögországba. Törökország pénteken közölte: már nincs abban a helyzetben, hogy feltartóztassa a menekülteket, és megnyitotta a határokat az Európa felé igyekvők előtt. Görögország a határvédelem megerősítésével reagált.