Előfizetés

„Nihilizmus, populizmus és belső leszámolás” – Bana Tibor is elhagyta a Jobbikot

Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.02. 17:02
Bana Tibor
Fotó: Bana Tibor Facebook oldala
Közösségi oldalán jelentette be Bana Tibor, hogy kilép a Jobbikból: független parlamenti képviselőként folytatja.
Mindig a mérsékelt vonalat képviseltem a Jobbikon belül – írta Bana Tibor. Közlése szerint azt szerette volna, ha a párt jobbközép, polgári és európai erőként működik, ehelyett „nihilizmus, populizmus és belső leszámolás jött Jakab Péter és Gyöngyösi Márton vezetésével, ami számomra teljességgel vállalhatatlan”. Bana Tibor a továbbiakban független országgyűlési képviselőként kíván dolgozni a Vas megyeiekért, a „remélt 2022-es győzelmet jelentő ellenzéki együttműködéshez pedig minden erőmmel igyekszem hozzájárulni”. A parlamenti frakció tagjai közül nemrég Bencsik János jelentette be, hogy elhagyja a Jobbikot. Többek között a belső ellenzékhez sorolt volt országgyűlési képviselő, Szávay István is kilépett.

A Jobbik elnöksége tudomásul vette a döntést

"A Jobbik elnöksége tudomásul vette a döntést. Többször elmondtuk már, hogy jól tudjuk, lesznek olyanok, akik más utat fognak választani" - írta megkeresésünkre a Jobbik. "Mindezek ellenére a legfrissebb közvéleménykutatási adatok szerint a Jobbik Jakab Péter vezetésével már mérhető módon tudta növelni támogatottságát. Az irány és cél ugyanaz, amit Jakab Péter is meghirdetett kongresszusi beszédében: 2022-ben megszabadítjuk Magyarországot és a magyar népet az Orbán-rezsimtől."

Újra dolgozhat a fóti gyermekotthon bezárása ellen rappelő fiú, de ...

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.03.02. 16:36

Fotó: Jani Martin / Népszava
Igaz, hat óra helyett négy órában. A kormánykritikus rapszám miatt indult belső vizsgálat viszont még nem zárult le.
Hétfőn ismét bemehetett munkahelyére az a 17 éves fiú, aki két hete a fóti Károlyi István Gyermekközpont tervezett bezárása ellen szólalt fel egy saját maga által írt rapdalban – erről Szél Bernadett parlamenti képviselő számolt be hétfőn Facebook-oldalán. Kislőrincz Dávid maga is a gyermekotthon lakója, így az, hogy a kormányzat évek óta bizonytalan helyzetben tartja az intézmény felszámolásában érintetteket, őt is megviseli – ellenérzéseinek igen szókimondóan adott hangot. Az internetre feltöltött videóklip miatt azonban belső vizsgálat indult, Dávidnak pedig megtiltotta az intézményvezetés, hogy tovább dolgozzon annál a cégnél, ahol diákmunkásként segít be a munkába. A fiút ez érzékenyen érintette, hiszen a munka számára nemcsak a pénzkereset miatt fontos, hanem terápiás jellegű is, s bár a gyermekotthon fenntartója, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) lapunk megkeresésére azt állította, a diákmunka szüneteltetése Dávid tanulmányi eredményeinek javítása, sikeres továbbtanulása és eredményes utógondozása miatt történt, a fiú és szűkebb környezete ezt egyértelmű büntetésként élte meg. 
Úgy tűnik, az intézmény vezetése – miután Szél Bernadett az ombudsmanhoz fordult, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) előtt pedig egy tiltakozó akció is lezajlott – végül jobb belátásra tért, s engedélyezte, hogy a fiú folytathassa a diákmunkát, bár hat óra helyett csak négy órában. Az ügyben indult intézményi belső vizsgálat azonban még nem zárult le. Az SZGYF-től szerettük volna megtudni, pontosan mi volt az oka a vizsgálat megindításának, ám erre irányuló kérdésünkre nem kaptunk választ. Az okokat később az Emmi közleményben részletezte: azt akarják kideríteni, ki töltötte fel az internetre az inkriminált videót, „ugyanis ha harmadik személy jelenteti meg a gyermek, illetve a gyám hozzájárulása nélkül, úgy az súlyosan sérti a gyermek személyiségi jogait”. Vagyis nem a kormányra nézve kínos dalszöveggel van bajuk, hanem Dávid személyiségi jogait féltik.

Orbán Viktor szerint csak kalandvágyból vándorolt külföldre a több tízezer magyar fiatal

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.02. 15:58
Orbán Viktor miniszterelnök (b2) azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 2-án
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Ő pedig elismeri bátorságukat. A miniszterelnök kemény kérdéseket kapott a Parlamentben, Jakab Péter szerint a kormányfő már rég elvesztette kapcsolatát a valósággal.
Orbán Viktor évértékelője olyan volt, mint a vagyonnyilatkozata: papíron jól hangzik, csak épp semmi köze a valósághoz

 – ez csak egy az erős mondatok közül, amikkel az ellenzéki politikusok hétfőn délután a Parlamentben bombázták a miniszterelnököt, az azonnali kérdések órájában. 

Ereszkedjen le a verebek közé!

A fenti hasonlatot a Jobbik elnöke dobta be, utalva a miniszerelnök papírforma szerint elkeserítő anyagi helyzetére: Jakab Péter szerint Orbán Viktor egy olyan államról vizionál, ahol szárnyal a gazdaság, jól élnek az emberek, a kórházak csak tisztasági festésre szorulnak – csakhogy ezt az országot Magyarország helyett Svájcnak hívják.
„Több fideszes képviselő is elismerte már nekem, hogy ön elvesztette a kapcsolatot a valósággal. A sasnak ideje leszállnia azok közé, akiket verébnek néz – oda, ahol nincs munkalehetőség, sem háziorvos, ahol a busz is csak naponta egyszer jár, nincs rendőr és postás sem”

 - ostorozta Orbánt Jakab, és számon kérte a miniszterelnököt: mit üzen azoknak a magyaroknak, akik a nyugdíjkorhatárt sem érik meg, mi a válasza arra, hogy ma Magyarországon 38 ezer ember hal meg egyébként megelőzhető betegségek és kórházi ellátatlanság miatt, és félezer háziorvosi praxis maradt betöltetlenül. 
A miniszterelnök válaszában személyes sértésként kezelte Jakab felvetéseit, amikről nem akart tudomást venni – így az egészségügy helyzetére sem reagált. Helyette ellentámadásba lendült, a jéghegyként olvadó Jobbikról beszélt, amit „a jelek szerint elért a klímaváltozás”– valamint Jakab párton belüli „bolsevik leszámolási módszereit” bírálta, és számon kérte a radikális jobboldali párton, hogy szövetséget vállalnak a Demokratikus Koalícióval.
Orbánt az a riposzt sem hatotta meg különösebben, hogy "Dunaújvárosnál léket kapott a Fidesz Titanic-ja”, vagyis megverték a kormánypártot. A győztes ellenzéki képviselőknek gratulált, Jakabnak pedig jó "nyeldeklést" kívánt, utalva arra, hogy Jakabnak saját bevallása szerint jobbikosként nem könnyű egy színpadra állnia a DK európai parlamenti képviselőjével, Dobrev Klárával.

Kipróbálják magukat külföldön

Orbánról lepattant Keresztes László Lóránt (LMP) felvetése is, aki a tömeges kivándorlást kérte számon rajta – sőt, fordított a helyzeten, és előnyként beszélt a folyamatról. A politikus megemlítette, hogy 2010 óta több százezer magyar fiatal vándorolt külföldre, és csak Pécset 15 ezren hagyták el az elmúlt 10 évben. 
Elismerem azokat a fiatalokat, akik kipróbálják magukat külföldön, azt teszik, amit belátásuk szerint a legjobb. Tavaly már többen tértek haza, mint ahányan kivándoroltak, és őket sem ítéljük el döntésük miatt

- mondta Orbán Viktor, akit válasz nélkül hagyta a megjegyzést, hogy a kivándorlás nem kalandvágy, hanem kényszer eredménye. Nem kommentálta különösen azt sem, hogy Keresztes a Paks II. projekt döglődéséről, a helyzetbe hozott orosz kivitelezők késlekedéséről beszélt – inkább arról beszélt, hogy teljes szén-dioxidmentességet egy országban sem értek el nukleáris energia felhasználása nélkül.
Keresztes László Lóránt
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Önnek fogalma nincs az országról, amit vezet

- állapította meg azonnali kérdésének részeként Orbán Viktorról Harangozó Tamás (MSZP).

Vályogházból a kormány élére?

A szocialista politikus egy 1989-es interjúra emlékeztetett, melyben Orbán a 168 Órának nyilatkozott: az akkor még csak lelkes kezdő politikus Orbán felidézte: egy vályogházból indult, és olyan világban nőtt fel, ahol egyetemista is lehetett. Ön szerint ma ezt megteheti egy vályogházból induló fiatal? - kérdezte Harangozó, aki szerint a "zsidótörvények időszakát idézi az a hangulatkeltés, ami a cigányság ellen zajlik".  Orbán kifejtette, ma több esélye van egy tovább tanulni vágyó fiatalnak, mint 2010 előtt – ha pedig már a zsidótörvényről van szó, akkor az MSZP egy olyan párttal kötött szövetséget, melynek egyik tagja (Gyöngyösi Márton - a szerk.) szerette volna összeírni a parlament és a kormány zsidó származású tagjait.
A DK-s Arató Gergely a Jakabnál elvetett szálat kapta fel újra: emlékeztetett rá, hogy Orbán nem válaszolt a Jobbik elnökének egészségügyről szóló kérdéseire – és az sem világos, hogyan birkózna meg a több milliárdos adósságállománnyal, tízezer fős munkaerő-hiánnyal küzdő magyar egészségügy a koronavírussal. Orbán emlékeztetett rá, hogy itthon még nincs igazolt koronavírusos beteg, de nagyon valószínű, hogy hamarosan lesz ilyen. Mint mondta a megelőzéssel foglalkozó operatív törzs már egy hónapja végzi munkáját, és ebben támogatni is kell őket- a többi pedig szakmai kérdés, amit nem érdemes átpolitizálni (vagyis, Jakab után Arató sem kapott érdemi választ a felvetésre.) Arra viszont Orbán kitért, hogy Gyurcsány-kormányzás alatt szerinte több mint 16 ezer aktív kórházi ágyat számoltak fel Magyarországon, 600 milliárdot vontak el az egészségügytől és 6 ezer orvost bocsátottak el.