Európai Unió;koronavírus;tranzitzóna;

2020-03-03 06:00:00

Vizsgálja az Unió a tranzitzóna lezárását

Az intézkedéseknek arányban kell lenniük a veszély nagyságával – fogalmazott lapunknak a bizottság szóvivője.

Az Európai Bizottság vizsgálja a hétvégén bejelentett intézkedést, amely szerint Magyarország határozatlan időre felfüggeszti a menedékkérők beengedését a tranzitzónákba a koronavírus-fertőzés veszélye miatt. Adalbert Jahnz szóvivő a Népszava kérdésére kifejtette: a fertőzés terjedésének megállítását szolgáló tagállami lépéseket kockázatelemzéseknek és tudományos ajánlásoknak kell megelőzniük. Az intézkedéseknek arányban kell lenniük a veszély nagyságával, és egyeztetni kell azokat a többi tagállammal. Ezen felül a rendelkezéseket összhangba kell hozni a (menedékkérők) visszaküldését tiltó elvvel és az EU menekültügyi jogszabályaival is — közölte a szóvivő.

Adalbert Jahnz elmondta azt is, hogy az Európai Unió — összhangban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásaival — nem javasolja az utazás korlátozását a koronavírus fertőzés miatt. Az Unió külső határait őrző tagországok ugyanakkor megtehetik, hogy közegészségügyi okokra hivatkozva megtagadják a belépést a területükre. Visszaállíthatják a határellenőrzést a belső határokon is, ám arról tájékoztatniuk kell az Európai Bizottságot. Mint Brüsszelben elhangzott, a 27 állam határvédelemért felelős szervei heti rendszerességgel egyeztetnek a kialakult helyzetről, de egyelőre egyikük sem állt elő a határok ideiglenes lezárásának ötletével.

A koordináció és az információcsere a legtöbb, amit az EU, mint közösség megtehet a koronavírus járvány megelőzése, illetve feltartóztatása érdekében. Az egészségügy és a határőrizet a tagországok hatáskörébe tartozik. Az uniós intézmények és ügynökségek feladata, hogy tanulmányozzák és értékeljék a helyzetet, kockázatelemzéseket végezzenek, vészhelyzeti terveket készítsenek, megkönnyítsék a kapcsolatfelvételt az illetékes hatóságok között, valamint pénzügyi és szakértői segítséget nyújtsanak. A folyamatos egyeztetés részeként pénteken ismét tárgyalóasztalhoz ül a 27 egészségügyi miniszter, 18 tagország pedig úgy határozott, hogy közös közbeszerzést ír ki egészségügyi védőfelszerelés vásárlására.

Az EU illetékes ügynöksége, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ hétfőn közepesről magasra fokozatúra emelte a fertőzés kockázatát a vírus terjedése miatt. A központ naponta frissíti az európai megbetegedésekkel kapcsolatos statisztikákat, amelyek mostantól a közösség tevékenységét összefoglaló önálló honlapon is elolvashatók, egyelőre csak angol nyelven. (Az oldalon elérhetők a COVID-19-cel kapcsolatos egyéb tudnivalók, az utazási tanácsoktól a gazdasági előrejelzésekig.)

Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök hétfőn ötfős munkacsoportot nevezett ki a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos egyeztetések levezénylésére. A szakpolitikákat felügyelő biztosokból álló grémium a válságkezelés, az egészségügy, a határőrizet, a mobilitás és a gazdaság területén irányítja a közösség egyeztetett válaszlépéseit. Paolo Gentiloni gazdasági és pénzügyi biztos kilátásba helyezte, hogy az eurózóna pénzügyminiszterei a járvány miatt megtorpanó gazdasági teljesítmény élénkítését szolgáló lépésekről fognak tárgyalni soron következő üléseiken.