Előfizetés

Gondatlan emberölés miatt ítélték el a férfit, aki vízaknába dobta a 17 éves lányt

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.03. 14:28

Fotó: Shutterstock
B. Roland szabadlábon távozhatott az ítélet után.
Nem szándékos, hanem gondatlan emberölés miatt ítélték el azt a fiatal férfit, aki Borsodnádasdon vízgyűjtő aknába dobta eszméletlen lányismerősét, aki emiatt vízbe fulladt.
A Miskolci Törvényszék kedden gondatlanságból elkövetett emberölés miatt első fokon, nem jogerősen négy év szabadságvesztésre ítélte a büntetlen előéletű huszonnégy éves vádlottat

– tájékoztatta a törvényszék az MTI-t.

A közlemény szerint a vádlott 2017. szeptember 2-án egy baráti összejövetelen vett részt a Borsodnádasd mellett található tónál, ahol alkoholt fogyasztott, és elszívott néhány szál kábítószeres, herbálos cigarettát is. A fiatal férfi és a tizenhét éves lány ismerte egymást, baráti viszonyban álltak. Napközben telefonon megbeszélték, hogy este találkoznak a templom melletti erdei ösvénynél. A lány el is ment a találkozóra, de ott összevesztek, majd elváltak egymástól. A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott később visszament a vita helyszínére, ahol megtalálta az ájult lányt, akiről azt hitte, hogy halott. Ezután levetkőztette a lányt, majd anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy él-e még, elvonszolta egy vízaknához, amelynek levette a vasfedelét, és bedobta a testet. Az ekkor még életben lévő lány ezután belefulladt a vízbe. Az ügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett szándékos emberölés miatt emelt vádat
A törvényszék álláspontja szerint azonban nem volt bizonyítható, hogy a férfi meg akarta ölni a nőt, a felelőssége abban állapítható meg, hogy amikor az aknába dobta a testét, nem győződött meg arról, hogy él-e még a lány, így gondatlanságból okozta a halálát.

Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vette, az ügyész azonban a gondatlan emberölés minősítésének megváltoztatása és a büntetés súlyosítása érdekében fellebbezett. A Blikk tudósítása alapján az ítéletet hallva Csenge édesanyja zokogott, majd összeesett, később mentőt kellett hozzá hívni. Az előzetesben töltött évek miatt el is engedték a férfit.

Összeveszett, majd külön-külön autóba ült az ittas rásonysápberencsi pár

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.03. 13:28

Fotó: police.hu
A nő árokba borult, a férfit még azelőtt elkapták, hogy balesetet okozott volna.
Egy családi vitát követően külön-külön, ittasan ült autóba az a rásonysápberencsi pár. Mindkettejükkel szemben egy-egy büntetőeljárást indított a rendőrség - írja a police.hu. Az élettársak 2020. február 27-én vesztek össze, majd a 46 éves nő alkohol fogyasztása után autóba ült. A nő Kázsmárk közelében egy kanyarban nem jól választotta meg autója sebességét, így kisodródott, majd az útmenti vízelvezető árokba borult.
Ezzel párhuzamosan a nő 46 éves élettársa is - szintén ittasan - kocsiba ült, majd útnak indult. A rendőrök a férfit Léh közelében szűrték ki a forgalomból, mielőtt még balesetet okozhatott volna. Mindkét sofőrnél az alkalmazott alkoholteszter pozitív értéket mutatott. Az Encsi Rendőrkapitányság járművezetés ittas állapotban elkövetett vétség megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a nővel és a férfival szemben. A rendőrség a balesetek elkerülése érdekében felhívja a figyelmet, hogy már kis mennyiségű alkoholfogyasztás is negatívan befolyásolja az ésszerű döntéshozatalt, a biztonságos járművezetést, nagyobb mértékű fogyasztása pedig súlyos következményekkel járhat. Hozzátették, hogy aki ittas állapotban vezet, az nem csak saját, de mások testi épségét is veszélynek teszi ki.

Az igazságügyi szakértő szerint nem életveszélyesek a Bujákon brutálisan összevert nő sérülései

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.03. 11:39

Fotó: Orosz Bernadett Facebook oldala
Személyesen egyszer sem vizsgálta meg az összevert Orosz Bernadettet.
Személyesen egyszer sem vizsgálta meg, kizárólag a korábbi ambuláns lapokból, zárójelentésekből dolgozott az az igazságügyi orvosszakértő, aki a Bujákon a felismerhetetlenségig összevert Orosz Bernadett sérüléseiről készített szakértői véleményt – írja az Index. A hivatalos iratok szerint a szakértő nemcsak a tavaly novemberi, hanem a másik két bántalmazásból származó sérüléseket is vizsgálta.Külön-külön elemezte a három bántalmazást, és arra jutott, hogy a legbrutálisabb az utolsó eset volt. Ez volt az, ami után Orosz Bernadett feltöltötte Facebook-oldalára az összevert arcáról készült fotókat. 
A szakértő szerint „az orrcsont és az orrsövény törésének gyógytartalma nyolc napon túli, de ezek a sérülések közvetlenül és közvetetten sem tekinthetők életveszélyesnek.”

Az iratok szerint az orvosi dokumentáció „olyan jellegzetes sérülést, amely a nyak erőteljes megragadására vagy fojtogatására utalna, nem tartalmaz”. A szakértő kijelentette, hogy az arckoponya csontjain további nyolc napon túli sérülések is létrejöhettek volna, és csupán „a véletlennek köszönhető”, hogy ez nem így történt.
Mivel a zúzódások mellett „csak az arckoponya legvékonyabb csontja, az orrcsont és az orrsövény törött, ezért nem állítható, hogy a bántalmazástól életveszélyes vagy halálos sérülések is keletkezhettek volna”.

A nő felső műfogsora is megsérült, az viszont a szakértő szerint önmagában nem tekinthető testi sértésnek.
A szakértői vélemény szerint maradandó fogyatékosság vagy súlyos egészségromlás nem állapítható meg.

Az első két – júniusi és augusztusi – bántalmazásból származó sérülések az orvosszakértő szerint nyolc napon belül gyógyultak. A második esetnél a nő bal dobhártyája átszakadt, de mivel a középfül nem vérzett be és csonttörés sem történt, a sérülések nyolc napon belülinek számítanak.
- Engem nem vizsgált meg a szakértő, így állapítja meg, hogy nincs maradandó fogyatékosság a bántalmazásból kifolyólag. Miközben levegőt is alig kapok. Mi ez, ha nem felelőtlenség?

- reagált a Népszavának Orosz Bernadett. A hatgyermekes édesanya lapunknak elmondta, hogy a szájából most is hiányzik egy kis darab, még az is fájdalmas, ha mosolyog. Nem érti, miért írta az igazsságügyi orvosszakértő azt, hogy a dobhártyája sérülése nyolc napon belülinek számít, mert állítása szerint
orvosi leleteiben az szerepel, hogy a dobhártyaszakadás nyolc napon túli sérülés.

Fülcimpája mind a mai napig szét van szakadva az augusztus 9-i verés óta, amelyet szintén meg kell műttetnie, saját költségén. A sérült fogát csak műtéttel lehet korrigálni, illetve a szemöldöke fölött még mindig van egy dudor, ami nem gyógyult be. Elmondta azt is, hogy orra sérülése miatt nehezen kap levegőt, ami alvás közben is zavarja, sportolni pedig jelenleg nem képes, mert fullad.
- Az elkövetőnek ez megint könnyebbséget jelent. Úgy érzem, az orvosszakértő is elbagatellizálja az ügyet. Hihetetlen ez a hozzáállás, olyan, mintha az országban az agressziót díjaznák

- tette hozzá. Március 18-ig tart egyébként az a távoltartási végzés, amit a Salgótarjáni Járásbíróság tavaly novemberben rendelt el Orosz Bernadett volt barátja ellen. A nyugalmazott katonai alezredes ötmillió forintra perelte a nőt, mert szerinte sérültek a személyiségi jogai akkor, amikor Orosz Bernadett a bántalmazást követően Facebook-bejegyzésében megnevezte őt. A férfi a Borsnak azt állította, hogy nem emlékszik rá, valójában mi történt a bántalmazás estéjén.