MSZP;Demokratikus Koalíció;

2020-03-04 08:35:00

DK–MSZP: feszült helyzet

Forrásaink „nem tartják kizártnak”, hogy egyes alapszervezetekben valóban fontolgatják az átlépést, de szerintük tömeges jelenségről nem lehet beszélni.

Kétségtelenül csökkent a Demokratikus Koalíció (DK) iránti bizalom, de ez helyreállítható – így reagált Molnár Zsolt szocialista pártigazgató Gyurcsány Ferenc kijelentésére, miszerint három vidéki MSZP-szervezet szeretne testületileg átlépni a DK-ba. A pártelnök az ATV-ben azt állította, hogy egyelőre ő tartja vissza a távozni akaró szocialistákat, mert szerinte „az MSZP nincs abban az állapotban, hogy fel tudná dolgozni ezt a veszteséget.” Azt nem tudni, hogy pontosan mely szervezetekre gondolt, lapunk erre vonatkozó kérdéseire ugyanis a párt szóvivője további részleteket nem árult el. Barkóczi Balázs azt ugyanakkor megjegyezte: a DK-nak továbbra is az a célja, hogy az ellenzék együttműködjön és 2022-ben közösen váltsa le az Orbán-kormányt.

Azt egyébként az MSZP-n belül sem tudják, kikre gondolhatott Gyurcsány Ferenc. Molnár Zsolt azt mondta, tizenötezer tagjuk és több száz helyi szervezetük van, soha fel sem merült bennük, hogy azt vizsgálják, ki akar esetleg átlépni, mert „ez nyilván rombolná a belső bizalmat”.

Forrásaink „nem tartják kizártnak”, hogy egyes alapszervezetekben valóban fontolgatják az átlépést, de szerintük tömeges jelenségről nem lehet beszélni.

– Bizalomerősítő lépéseket várunk Gyurcsány Ferenctől. Elsősorban azt szeretnénk, hogy ha azt tapasztalja, valaki átlépne a DK-ba, akkor ne a nyilvánossághoz forduljon, hanem az MSZP pártvezetéséhez. Nincs tudomásom arról, hogy Gyurcsány Ferenc felhívta volna Tóth Bertalan szocialista pártelnököt – mondta Molnár Zsolt. Azt is megjegyezte: arra kell törekedni, hogy minden ellenzéki párt továbbra is a 2022-es kormányváltást tekintse a legfontosabbnak, és ennek szellemében dolgozzon együtt a többiekkel.

Tóth Bertalan Facebook-oldalán a történtekre reagálva azt írta, az MSZP-Párbeszéd szövetség ma a legjelentősebb ellenzéki erő a nagyvárosokban, de országos szinten is egyenrangú partnere a többi ellenzéki pártnak. „Politikai hibát követ el, aki alábecsüli ezt az erőt és konkurenciaharcot folytat ellene” - tette hozzá.

Az biztos, hogy más pártok is aggódnak amiatt, hogy tagjaik átlépnek a DK-ba. Ungár Péter, az LMP társelnöke még a DK vasárnapi kongresszusa után üzent Gyurcsány Ferencnek, aki akkor ismét teljes ellenzéki összefogásra szólított fel. „Én csak azt szeretném üzenni Gyurcsány Ferencnek, hogy ellenzéki együttműködésről és összefogásról beszélni úgy, hogy közben a volt miniszterelnök láthatóan egyenként próbál levadászni mindenkit az ellenzéki térfélen (de leginkább a saját volt pártját, amiről ugye egy rossz szót se fog soha mondani), az körülbelül olyan, mint amikor Bayer Zsolt a rasszizmus ellen szervez tüntetést. Elég hiteltelen” – írta Ungár Péter.