WHO: A koronavírusos esetek 3,4 százaléka végződik halállal

Publikálás dátuma
2020.03.03. 20:33

Fotó: Xiao Yijiu / AFP / Xinhua News Agency
Az AFP hivatalos közléseken alapuló adatai szerint keddig több mint 92 ezren fertőződtek meg 77 országban és területen.
A bizonyított Covid-19-esetek mintegy 3,4 százaléka végződik halállal, ami jóval magasabb, mint a szezonális influenza 1 százalék alatti halálozási rátája, de az új koronavírus-járvány megfékezhető – jelentette ki kedden genfi sajtótájékoztatóján az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.
„A vírus kevésbé hatékonyan terjed, mint az influenza, egészséges emberek közvetítésével a jelek szerint nem terjed, de több súlyos betegséget okoz, mint az influenza, nincsenek még védőoltások és gyógyszerek, ugyanakkor megfékezhető”

– összegezte Tedrosz Adamon Gebrejeszusz.

A WHO főigazgatója szerint a kínai megbetegedések között csak 1 százalék nem mutatott tüneteket, és a legtöbbjüknél a két első nap során megjelentek a szimptómák. Tedrosz Adamon Gebrejeszusz aggodalmát fejezte ki a védőöltözék-készletek gyors kimerülése miatt, és a gyártás 40 százalékos növelését szorgalmazta. A WHO csaknem félmillió védőfelszerelést küldött 27 országba, de készletek gyorsan kimerülnek – mondta. A kesztyűk, műtősmaszkok, védőszemüvegek és más felszerelések hiánya veszélybe sodorja a kínai Vuhanban decemberben kezdődött járványban megbetegedetteket ápoló egészségügyi személyzetet. Az AFP hivatalos közléseken alapuló adatai szerint keddig több mint 92 ezren fertőződtek meg 77 országban és területen, a halottak száma több mint 3100.
Témák
koronavírus WHO

Felhatalmazta a szlovén parlament Janez Jansát a kormányalakításra

Publikálás dátuma
2020.03.03. 19:49
Janez Jansa
Fotó: JURE MAKOVEC / AFP
A miniszterelnök-jelöltet a 90 tagú törvényhozás jelen lévő tagjai közül 52-en támogatták, és 31-en ellene szavaztak.
Miniszterelnök-jelöltnek választotta a szlovén parlament kedden Janez Jansát, aki várhatóan négypárti jobbközép kormányt alakít majd, miután hivatali elődje, Marjan Sarec kormányfő január végén lemondott tisztségéről – közölte a helyi média. A miniszterelnök-jelöltet a 90 tagú szlovén törvényhozás jelen lévő tagjai közül 52-en támogatták, és 31-en ellene szavaztak. Jansa ezzel felhatalmazást kapott a kormányalakításra. Az új kormánykoalíciót várhatóan alkotó négy párt – a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS), a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi), a Modern Közép Párt (SMC) és a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) – összesen 48 parlamenti képviselővel rendelkezik a törvényhozásban. Az előző kormányfő, Marjan Sarec közel egy hónappal ezelőtt, koalíciós nézeteltérésekre hivatkozva mondott le. Az új kormány a 2022-ben esedékes következő parlamenti választásokig marad hivatalban. Nagy kérdé, nő-e a Fidesz befolyása Szlovéniában Jansa hatalomra kerülését követően, vagy a koalíciós partnerek kellő ellensúlyt jelentenek-e – az erről szóló cikkünket itt találja.
Szerző

Sokan meghaltak a tornádók miatt az Egyesült Államokban

Publikálás dátuma
2020.03.03. 19:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A haláleseteket zömmel épületek összeomlása okozta.
Legkevesebb 19 ember halálát okozták keddre virradó éjjel tornádók az Egyesült Államokban, és komoly épületkárok keletkeztek. A viharok Tennessee államot sújtották, legalább 40 épületet szinte teljesen letaroltak. Nashville városának központját is alaposan megtépázta az időjárás, súlyosak a károk, több száz ember otthona vált lakhatatlanná. Kedd reggel 44 ezer fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás. A haláleseteket zömmel épületek összeomlása okozta. A károk miatt számos iskola tanítási szünetet rendelt el a „countryzene fővárosának” számító Nashville-ben.
Szerző