Az ELTE kényszerpihenőre küldi idős professzorait a koronavírus miatt

Publikálás dátuma
2020.03.05. 16:46

Fotó: Shutetrstock
A Semmelweis Egyetemmel közös angol nyelvű gyógyszerész képzéseiket is határozatlan időre felfüggesztik.
Felhívjuk az Egyetem Professor Emeritus címmel rendelkező munkatársait, továbbá minden olyan munkatársat, oktatót, akinek a kora, vagy egészségi állapota miatt az új koronavírus az általánosnál magasabb kockázatot jelent, hogy tartsa távol magát a közösségi alkalmaktól, így az egyetemi élettől és oktatástól is – olvasható az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) csütörtökön kiadott tájékoztatójában, amely az egyetem Járványügyi Operatív Koordináló Testületének rendelkezéseit tartalmazza. Azokat a hallgatókat, oktatókat, munkatársakat, akik az elmúlt 14 napban az új koronavírus járvány közösségi terjedésének helyén (Kína, Dél-Korea, Észak-Olaszország, Irán) jártak, vagy olyan személyekkel voltak közvetlen kapcsolatban, akik ezekben az országokban megfordultak a találkozást megelőző két hétben, hogy mostantól két hétig vonuljanak otthoni karanténba. Mivel az egyik első magyarországi fertőzött a Semmelweis Egyetem egyik iráni gyógyszerész hallgatója, azoktól az oktatóktól és hallgatóktól, akik az ELTE TTK Biológiai és Kémiai Intézetei által a Semmelweis gyógyszerész képzésében tartott órákon vettek részt az elmúlt 14 napban, azt kérik, a következő 14 napban maradjanak távol az ELTE épületeitől, rendezvényeitől. Ezzel együtt az ELTE a mai naptól határozatlan időre felfüggeszti a Semmelweis angol nyelvű gyógyszerész képzésének ELTE-s óráit. A további részletekről az egyetem központi honlapján, egy erre a célra létrehozott aloldalon adnak tájékoztatást, ami magyarul és angolul is elérhető. 
Szerző
Témák
koronavírus

Orbán tájékoztat a koronavírusról: egyedi fertőzések vannak, még nincs gócpont az országban

Publikálás dátuma
2020.03.05. 15:45

Fotó: Jani Martin / Népszava
A másik fertőzött iráni diák a Szent István Egyetem hallgatója.
A Pintér Sándor által felügyelt Operatív Törzs Orbán Viktor részvételével a Belügyminisztériumban tartotta ülését a koronavírus ügyében csütörtökön, amelyről a miniszterelnök kissé elkésett. A saját Facebook-oldalára feltöltött videó alapján a kormányfő azzal indokolta, hogy „csak most tudtam végezni a másik melómmal”.
Az ülést követően Orbán Viktor és a törzs több tagja a Miniszterelnöki Kabinetirodán tartottak sajtótékoztatót. Orbán Viktor elmondta, hogy az Operatív Törzs innentől kezdve minden nap tart megbeszélést, és minden nap közlik a magyarországi adatokat.
A tegnap esti adatok szerint továbbra is 2 fertőzött ember van Magyarországon, és 24-en vannak karanténban. Itthon egyedi fertőzések vannak, vagyis góc egyelőre nem alakult ki, még nem vált tömegessé a fertőzés.

Bejelentették, hogy a másik fertőzött iráni diák a gödöllői székhelyű Szent István Egyetemre jár. (Az már tegnap kiderült, hogy a másik beteg a Semmelweis Egyetem negyedéves gyógyszerészhallgatója.)    Orbán Viktor szerint az emberek biztonságérzete meggyengült, ami csak akkor áll helyre, ha tudásunk van arról, hogy van gyógyszer a betegség megfékezésére.
- A világon ilyen vakcina még nem áll rendelkezésre

- jegyezte meg.

Általánosságban szólva elmondta, hogy továbbra is két veszélyt rejt magában a koronavírus. Az egyik népegészségügyi, a másik gazdasági. A törzs az emberéletek védelmével foglalkozik, nem a gazdasági kérdésekkel, az utóbbival pénzügyi szakemberek foglalkoznak majd egy későbbi fázisban. Azt kérte, hogy a védekezést ne tekintsék az emberek kizárólagos kormányzati vagy hatósági feladatnak, mert az mindenkitől erőfeszítést követel. - A hatóságokra meglehetősen nehéz hetek, de az is lehet, hogy hónapok várnak - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a kormány biztosítja a forrásokat a vírussal szembeni védekezéshez. Hangsúlyozta, hogy két veszélyt el kell kerülni: a bagatellizálást, illetve a pánikkeltést.  Orbán Viktor elmondta, hogy áttekintették a szomszédos országok intézkedéseit, és foglalkoztak a rendezvények kérdésével is. Egyelőre a rendezvények szervezőire bízzák, hogy megtartják-e az eseményeket, mert a kormányzat egyelőre nem látaj szükségét a rendezvények betiltásának. 
Közölte, hogy azt legkésőbb keddig eldöntik, hogy a március 15-i központi ünnepséget le kell-e mondani.

A Népszava érdeklődésére azt felelte, hogy a kórházi beszállítókkal való pénzügyi vitákat nem akarja belekeverni a vírus elleni védekezésbe, ezért arról nem akart beszélni. Azt mondta, hogy a szükséges pénzügyi alapokat az ellátásra fordítják a két kijelölt kórházban. Ha szükséges, akkor újabb kórházakat vonnak be az ellátásba. Az egyetemi vezetők pedig már megkapták a javaslatokat, hogy milyen intézkedéseket érdemes bevezetni az intézményekben.  Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter elmondta, hogy február 22-én tértek vissza Iránból a diákok, 24-én jelezték panaszukat, majd találkoztak az egyetem orvosával. Karanténba tegnap kerültek. 
Arra a kérdésre, hogy mi történt február 24., illetve a karanténba kerülése között, a miniszter azt felelte, hogy élték az egyetemisták életét.

A karantén az ő élettársukra is vonatkozik. Az eltelt bő egy hét alatt az egyik hallgató 15-16 találkozást jelölt meg, de ezt nehezen lehet a tárcavezető szerint konkretizálni.  Kásler Miklós úgy látja, hogy a hatóságok minden szituációban úgy jártak el, ahogy a helyzet megkövetelte.  Elmondta, hogy a Szent László Kórházban helyezik el jelen pillanatban a gyanús, illetve az igazolt betegeket. Körülbelül 180 ágy áll ott rendelkezésre, ha szükség van rá, és még 81 beteget tudnak egyedül elhelyezni kórteremben. Magyarországon 21 infektológiai osztály van, több mint 850 ággyal, így vannak további lehetőségek. Hangsúlyozta, hogy az emberállomány is elegendő az ellátás biztosításához. Iránnal, illetve a többi gócponttal szemben szóba került a beutazási tilalom, de még egyik EU-s állam sem vezetett be ilyet, erre most Magyarország sem készül, mert semmi nem indokolja. Jelen pillanatban nincs senki karanténban ismeretei szerint azok közül, akikkel a két iráni diák találkozott. Fertőzés gyanújakor egyértelműen következik a karantén, illetve a vizsgálat.  Arra a kérdésre, hogy tervezik-e idegen nyelven is biztosítani a tájékoztatást a turistáknak, azt felelte, hogy rengeteg honlap van, azt el kell olvasni. Közölte, hogy a fertőzöttek állapota jelen pillanatban jó.
Szerző
Frissítve: 2020.03.05. 16:15

Jöhet a mentőöv: újabb Mészáros-gyár termelt közel hatmilliárdos veszteséget

Publikálás dátuma
2020.03.05. 15:37
A Kall Ingredients Kft. tiszapüspöki izocukorüzeme
Fotó: Népszava
Az állam által kivásárolt Mátrai Erőmű után a Kall Ingredients is gyászos eredményt könyvelhet el - hiába jutott 60 milliárdos közpénz-forráshoz.
Mintha a felcsúti milliárdos Mészáros Lőrinc mamutcégei inkább vinnék a pénzt, mint hoznák Nemrég derült ki, hogy a Mátrai Erőmű Zrt.-től közel 6 milliárdos veszteséggel búcsúztak, most pedig Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb izocukor előállítója, a Kall Ingredients Kft. jelentett hasonlóan gyászos eredményt -írja a 24.hu.
A tiszapüspöki cég Mészáros cégbirodalmának egyik legnagyobb darabja, március elején adta le a mérlegét, amiben a szeptember 30-ával záruló pénzügyi évben 73,6 millió euró, azaz 25 milliárd forint árbevételt és 17,481 millió euró, durván 5,9 milliárd forint veszteséget mutattak ki. Ezzel az alapítása óta összesen már 7,5 milliárd forint mínusznál jár – jegyzi meg a hírportál. A Mátrai Erőmű veszteséghegyei alól a magyar állam már kimenekítette Mészárosékat, hiszen részvényeiket a tulajdonostárs MVM Magyar Villamosművek Zrt. kivásárolta. A Szolnok melletti izocukorgyárban is tulajdonostárs a magyar állam, de egyelőre csak a veszteség közös a két befektetésben.
A Kall Ingredients nem verte nagydobra a veszteséget, magyarázatáról nem esik szó a mérleg szöveges kiegészítésében sem, helyette a napokban bejelentette  cégvezetése, hogy több mint 3 milliárd forintos újabb fejlesztésről döntöttek. A Tiszapüspöki iparterületén található gyár évi félmillió tonna GMO-mentes magyar kukoricát dolgoz fel, a tájékoztatás szerint főtermékei jelenleg a különböző folyékony kukoricaszirupok, valamint az élelmiszer- és gyógyszeripari minőségű alkoholok. A jövőben ezek mellett kukoricakeményítőt termelnek, ehhez kell a beharangozott fejlesztés, egy szárítóberendezés és a hozzá tartozó infrastruktúra. A beruházás összértéke meghaladja a 9 millió eurót, és a fejlesztés a tervek szerint 2022 elején fejeződik be. 
Az izocukorgyárat a kezdettől kiemelten kezeli a kormányzat, számolatlanul öntik bele a milliárdokat.

Közel 60 milliárd forinthoz jutott már a cég állami hitel, vissza nem térítendő támogatás, illetve tőkeemelés révén. Az állami stafírung fedezeteként a Magyar Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki nyilvántartásból az olvasható ki, hogy az Eximbank és az MKB 107 millió eurós, az MKB és az állami MFB 25 millió eurós, a külgazdasági tárca pedig 11,1 milliárd forintos jelzálogot jegyeztetett be.
Szerző