Előfizetés

Mikroműanyagot találtak egy új mélytengeri rákfajban

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.06. 12:46

Fotó: Dr. Alan Jamieson / WWF
Mivel a műanyag már ott van az emberi civilizációtól távol élő állatokban is, a WWF világszintű egyezmény elfogadását kezdeményezte a műanyagszemét-áradat megfékezésére.
A brit Newcastle-i Egyetemnek a felfedezést tevő kutatói az Eurythenes plasticus nevet adták a felemáslábú rákok (Amphipoda) rendjébe tartozó állatnak – áll a Természetvédelmi Világalap (WWF) közleményében. Ezzel a névvel a tengerek szennyezettségére kívánják felhívni a figyelmet és „nyomatékosítani, hogy sürgősen tenni kell valamit a hatalmas műanyagáradat ellen” – mondta Alan Jamieson, a kutatócsoport vezetője.
A szakértők eredményeikről a Zootaxa című szaklapban számoltak be. A felfedezéshez kapcsolódóan a WWF nemzetközi egyezmény elfogadását szorgalmazza a műanyagszennyezettség ellen. „Mennyi figyelmeztetésre van még szükség ahhoz, hogy cselekedjen a világ? Az újonnan felfedezett faj bolygónk egyik legtávolabbi helyén él, mégis meg van fertőződve. A műanyag ott van a levegőben, amelyet belélegzünk, a vízben, amelyet iszunk, és már azokban az állatokban is, amelyek az emberi civilizációtól távol élnek” – fejtette ki Axel Hein, a WWF Ausztria tengerkutatója.
A felemáslábú rákban polietilén-tereftalátot (PET) találtak. Ez az anyag számos mindennap használatos tárgyban, például eldobható palackokban, fóliákban és textíliákban megtalálható. „Percenként átlagosan egy teherautónyi műanyag szemét kerül a világ tengereibe. Ezért nagy szükség van egy ENSZ-egyezményre, amely globálisan előírja a szemét csökkentését és a hulladékkezelés javítását. Európától és Ausztriától is elvárjuk, hogy ökológiai lábnyomát minden szinten csökkentse. A politikának sürgősen meg kell hoznia a szükséges törvényeket ahelyett, hogy a felelősséget az egyénre hárítsa” – mondta Hein.

Innovációval nyert környezetvédelmi díjat a Sziget fesztivál

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.06. 11:36

Fotó: Polyák Attila / Rockstar Photographers
Idén ez már a második zöld elismerése Magyarország legnagyobb zenei rendezvényének.
A Sziget fesztivált ezúttal a londoni A Greener Festival Awards (GFA) gáláján díjazták. Magyarország legnagyobb zenei rendezvénye a környezethatékony gyakorlatok megteremtését célzó Greener Festivaltól  a Greener Innovations kategóriában kapott elismerést – közölte a Sziget.
A díjat azzal innovációval nyerte el a fesztivál, amelynek során tavaly a fenntartható táplálkozást népszerűsítő étkezőblokkban, a Mama Earth Eatery-ben olyan ételeket lehetett kapni, amelyek előállítása alacsony CO2 kibocsátással járt, az innen származó ételmaradékot, lebomló műanyagból készült evőeszközöket és tányérokat pedig helyben feldolgozták egy mobil komposztáló berendezés segítségével. Az így elkészült humuszt az Óbudai-sziget rekultivációjára fordítják. A helyszínen egy látványlabor is működött, ahol a komposztálás folyamatát ismerhették meg az érdeklődők.
„A Sziget kiemelt küldetése a fenntartható fesztiválozás alapjainak megteremtése, ezért is dolgozott ki egy hosszútávú tervet ennek kapcsán, amit áprilisban a Föld Napja alkalmával fogunk bemutatni” – mondta Kádár Tamás főszervező.
A fesztivál idén már kapott egy környezetvédelmi elismerést: januárban a hollandiai Groningenben a környezetvédelem terén elkötelezett fesztiválnak járó díjat nyerte el.
Sziget fesztivál 2019. 6. nap
Fotó: Erdős Dénes

Lecseréltek egy elefántot Szegeden

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.06. 09:42

Fotó: Lajos Endredi / Szegedi Vadaspark
A vezérbikánál fiatalabb, kisebb, kifejezetten barátságos természetű Félixszel nyugodtabb lesz a háromfős csapat élete, a vadaspark vezetőinek reményei szerint.
A tíz év körüli, a hannoveri állatkertben született bikát, amely a gondozóitól a Félix nevet kapta, Veszprémből szállították egy speciális konténerben Szegedre szerda este. A fiatal bika gyorsan elfoglalta új helyét, ahol az ajtó túl oldalán egyből érdeklődve, vagyis elefánt módra nyújtott ormánnyal várták a leendő csapattársai. Már az első percek alapján látszott, hogy a Szegedi Vadaspark két elefántja, Shah Rukh és Taru barátságosan fogadta Félixet, így a jövő héten össze tudják őket engedni – mondta Veprik Róbert a Szegedi Vadaspark igazgatója.
Az elefánt cseréjére azért volt szükség, mert Shanti, az elköltöztetett állat közel egykorú a jelenlegi vezérbikával, Shah Rukhkal, ezért sokszor kerültek összetűzésbe. Félix fiatalabb és kisebb is Shah Rukhnál, így könnyebben elfogadja annak elsőbbségét, ezáltal várhatóan nyugodtabb lesz az élet a szegedi elefántcsapatban.
Félixen látszik, hogy kifejezetten barátságos természetű elefánt, így a tréningje zökkenőmentesen fog folytatódni Szegeden is. A Vadaspark március közepén újrainduló állatbemutató programja, a Zoo Típusú Találkozások egyik állomása a nyilvános elefánttréning, amely során majd a látogatók is megtekinthetik, az állatok hogyan sajátítják el a különböző, egészségügyi vizsgálatukat megkönnyítő gyakorlatokat.
2018 tavaszán a Szegedi Vadaspark történetének eddigi legnagyobb, 480 millió forintos beruházással, uniós támogatással felépült elefántháza öt állat tartására alkalmas. Hideg időben az elefántokat a hatméteres belmagasságú belső kifutóban láthatják a vendégek, az épülethez pedig az ország legnagyobb 7 ezer négyzetméteres elefántkifutója kapcsolódik. A tervek szerint később elefánttehenek is érkeznek a Tisza-parti városba, és az állatkert a tényészprogramba is bekapcsolódik.