Előfizetés

Már vizsgálják a karanténból meglépett pestszentlőrinci koronavírus-gyanús férfit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.06. 15:19
Képünk illusztráció
Fotó: Béres Márton / Népszava
A holland állampolgárságú férfi péntek délután ment be a Szent László Kórházba, de még nem lehet tudni, valóban fertőzött-e.
Egy holland állampolgárságú fővárosi, XVIII. kerületi lakos volt az a beteg, aki a pestszentlőrinci rendelőben megjelent péntek reggel, és aki miatt fertőtlenítették is azt - közölte a kerület polgármestere, Szaniszló Sándor a közösségi oldalán. Hozzátette, a férfi elmondta azt is:
egy ismerősénél "nagy valószínűséggel diagnosztizálták a koronavírust".

Ám az illető, miután kivizsgálták, önkényesen távozott a szakrendelőből. Szaniszló elmondása szerint értesítették a kerületi rendőrkapitányságot, értesítést kapott az ÁNTSZ, majd a központi operatív törzs is. Utóbbitól azt a visszajelzést kapta a kerület, hogy ők tartják kézben az ügyet. Az érintett rendelő főigazgatója azt javasolta, hogy akik 15 percnél többet töltöttek együtt a szökésben lévő beteggel, azok ha tehetik, zárkózzanak be otthonukban több napra, fejfájás vagy láz esetén pedig hívják ki a háziorvost, de ne menjenek betegváróba. Szaniszló emellett a nagyobb, kerületi rendezvények szervezőit is arra kéri, fontolják meg, hogy megtartják-e az eseményeket. Ez azért is fontos szerinte, mert van olyan közösségi ház, melynek munkatársa éppen ott volt a szakrendelőben, amikor a holland férfi is.
Az elkülönítésből távozott anélkül, hogy jelezte volna bárkinek, a karantén megszegése miatt értesítették a rendőrséget

- mondta el a férfiről az őt vizsgáló Kiss Nóra Cintia, aki szintén nyilatkozott. A beteg egyedül érkezett és magyarul beszélt. Fejfájásra, levertségre és magas lázra panaszkodott. Amint felmerült a koronavírus gyanúja, a vizsgálót lezárták, ebből lett az elkülönítő helység. A férfi többször jelezte, hogy el akar menni, mielőtt egyszerűen kisétált. Az, hogy fertőzött lenne, egyáltalán nem bizonyos: mintavételre nem került sor, az a Szent Imre Kórházban történik. Akikkel a férfi egy légtérben volt, azokat összeírták és értesítették.

UPDATE: már a Szent László Kórházban vizsgálják a holland férfit

A 40 éves férfit már a rendőrség is kereste. Az operatív törzs honlapján arról tájékoztatott, hogy a férfi 14 óra 20 perckor ellátásra jelentkezett a Szent László Kórházban. Vizsgálata folyamatban van.

Hollandiában is meghalt egy koronavírus-fertőzött, Belgiumban megduplázódott a fertőzöttek száma

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.06. 15:01
A rotterdami kórház, ahol a 86 éves férfi elhunyt
Fotó: ROBIN UTRECHT / AFP
Meghalt az első, újfajta koronavírussal fertőzött beteg Hollandiában, a szomszédos Belgiumban egy nap leforgása alatt megduplázódott a fertőzöttek száma, Spanyolországban pedig még két haláleset történt.
A holland közegészségügyi intézet (RIVM) pénteki tájékoztatása szerint az első halálos áldozat egy 86 éves férfi, akit egy rotterdami kórházban ápoltak, miután megkapta az újfajta koronavírus okozta betegséget. Nem tudni, hogy ki fertőzte meg. A kórházban azonosították azokat a látogatókat és egészségügyi dolgozókat, akikkel a beteg érintkezett, és megvizsgálják, hogy ők is hordozói-e a vírusnak. A RIVM arra kérte a rotterdami kórházban fekvő betegek hozzátartozóit, hogy maradjanak otthon, amennyiben belázasodtak vagy hidegrázást éreznek, és szükség esetén elvégzik rajtuk is a teszteket. Hollandiában jelenleg 82 koronavírusos fertőzöttről tudnak, többségük Észak-Olaszországban járt. Az első fertőzöttet február 27-én azonosították, ő is Olaszországban járt. A belga egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint péntekre több mint a duplájára, 109-re nőtt a fertőzöttek száma. Csütörtökön 441 tesztet végeztek, és 59 új fertőzöttet találtak. Az újonnan azonosított vírushordozók jórészt az Olaszországból érkezett fertőzöttek családtagjai, vagy olyanok, akik valami úton-módon kapcsolatba kerültek velük, és már Belgiumban kapták el a fertőzést. A minisztérium a fertőzöttek számának további növekedésével számol. Spanyolországban két újabb halálos áldozata van a koronavírus-fertőzésnek: egy 76 éves férfi egy madridi, egy 87 éves férfi pedig egy zaragozai kórházban hunyt el pénteken. Velük együtt már öt halottja van a kórnak. Fernando Simon, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: mindkét újabb áldozat a Covid-19 vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozott életkora és egyéb, krónikus betegségei miatt. A spanyol fővárosban elhunyt férfi egy idősek otthonából került kórházba, az intézményben további 19 embernél mutatták ki a fertőzést, így működését azonnal felfüggesztették. A dél-európai országban a fertőzöttek száma 345, a legtöbben, 137-en a madridi tartományban kapták el a betegséget. Az országban eddig tízen gyógyultak meg a fertőzöttek közül. Mivel 92 százalékban behurcolt esetekről van szó, a spanyol egészségügyi hatóságok nem rendeltek el korlátozó intézkedéseket. Az egyiptomi egészségügyi minisztérium pénteki tájékoztatása szerint 12 koronavírusos fertőzöttet azonosítottak egy nílusi kirándulóhajón, amely Asszuánból tartott a déli Luxor városában. Fertőzöttek ugyan, de egyiküknél sem jelentkeztek betegségre utaló tünetek. Eddig az észak-afrikai országban három vírushordozóról tudtak, és egyikük már teljesen meggyógyult.

Robbanótestek kerültek elő a XIII. kerületben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.06. 14:59

Elszállították a XIII. kerületben péntek délután talált második világháborús gránátokat, a Pannónia utca és a Balzac utca kiürített házaiba visszatérhettek a lakók - mondta Markovics Zita, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek.
Elmondta: a Balzac utca 36. előtti járda átépítésekor a munkagép két, 8 centiméteres repeszaknavető gránátot fordított ki, majd a tűzszerészek találtak még hármat. A gránátokat elvitték és megsemmisítik. A lezárás alatt a kiürített házak lakói fűtött rendőrségi autóbuszban várakozhattak, de már visszatértek otthonukba.