Előfizetés

Eltűnt a menekülttábor, mire felkelt a nap

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2020.03.07. 06:30

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Alighogy sátrat vertek, el is szállítottak több száz Európába vágyó embert a török-görög határnál lévő Edirne közeléből. Azokkal a buszokkal vitték, amikkel hozták őket.
Épp csak elhagyjuk a Görögországtól hat kilométerre fekvő török Edirnét péntek hajnali öt órakor, amikor a határsávhoz vezető úton rendőrségi torlasz miatt kell fékezni. Felfegyverzett rendőr közli ellentmondást nem tűrő hangon: nem mehetünk tovább. Nem segít, hogy elmondjuk, újságírók vagyunk, és ahogy az elmúlt napokban, úgy most is a pár kilométerre lévő Pazarkule határátkelőhöz tartunk. – No! No! No! – ismétli meg háromszor is a rendőr, aztán nagy mozdulatokkal mutatja, hogy menjünk vissza, ahonnan jöttünk. Megfordulunk. Pár száz méterre viszont találunk egy mellékutat, ahol kicsit tovább tudunk jutni. Onnan már rálátunk a Marica nevű határfolyó partjára – arra a részre, ahol csütörtökön néhány óra alatt átmeneti tábor nőtt ki a semmiből, ahogy újabb menekültek érkeztek. A felkelő napban azonban már csak a tábor hűlt helyét látjuk. Ez pedig rögtön megmagyarázza a hirtelen jött rendőrségi szigort. A török hatóságok, amelyek eddig meg sem próbálták távol tartani a menekülteket – néhány órával csütörtök esti Putyin-Erdogan tűzszüneti megállapodás után – az éjszaka közepén elkezdték elszállítani a menekülteket.  
Mire hajnali fél hat körül a helyszínre érünk, épp látjuk még, ahogy a rendőrök fehér buszok felé terelik a még itt maradt néhány menekültet a Marica partjáról. A buszok pont úgy néznek ki, mint azok, amikkel idehozták őket. A jelek szerint a török rendőrség sokaknak még csomagolásra sem hagyott időt: a folyó partján levetett cipőket, ruhadarabokat látunk. Egy táborhely előtt még ott a csütörtök esti segélycsomagból osztott gyerekpelenka, és egy játék, egy kék színű kis repülőgép. Ahogy lassan az utolsó menekültek is eltűnnek, szinte rögtön megjelennek az errefelé százszámra élő kóbor kutyák, aztán köztisztasági munkások jönnek, és látunk fosztogatókat is, akik még a nincstelenekből is hasznot húznak, a menekültek hátrahagyott holmijaiból válogatnak.
A török hatóságok fellépése annyiban nem váratlan, hogy ezen a határszakaszon az elmúlt napokban történtek sokszor feltűnően nagy összhangban voltak a világpolitikai eseményekkel. Korábban több kommentár is úgy vélekedett: Erdogan török elnök az EU-ra és az oroszokra akart nyomást gyakorolni azzal, hogy a menekülteket „ráengedte” a görög határra. Ezrek özönlötték el a térséget miután Törökország bejelentette, hogy megnyitja kapuit a menekültek előtt. Folyamatosan érkeztek a menekültek, pedig a görög határőrök mindvégig ellenálltak a nyomásnak. Csütörtök este aztán szíriai tűzszünetről állapodott meg az orosz és a török elnök. Ez pedig szakértők szerint jelentősen csökkenti a Törökországra nehezedő migrációs nyomást. Feltűnő módon a török hatóságok épp ezután, néhány órával a megállapodást követően elégelték meg – legalábbis Edirne térségében –, hogy újabb és újabb menekültek verjenek tábort. Ugyanakkor a hírek szerint továbbra is ezrek vannak még azon a frontzónának nevezett területen, amelyet egyik oldalon a görög határ zár le, másik oldalon a török rendőrség. Csütörtök még úgy tűnt, ebben a zónában lényegében csapdába estek a menekültek, se előre, se vissza nem mozdulhatnak. Többek szerint azért nem, mert a török hatóságok így akarták fenntartani a feszültséget és a világ figyelmét. Pénteken viszont már ebben is változás volt érzékelhető. Több olyan menekülttel is találkozunk, aki a frontzónából tér vissza, vagyis a jelek szerint feloldották a zárlatot. Az iraki férfi azt mondja, négy napot töltött „bent”, éhezve a hidegben, ám végül feladta és a feleségével visszamennek Isztambulba. A Fallah néven bemutatkozó férfi szerint a török rendőrség emberséges, nem bántja őket. Ő már inkább Európára haragszik: „Számukra mi nem vagyunk emberi lények!”

Fővárosi Vízművek: Életbe lépett a rendkívüli helyzetekre kidolgozott biztonsági terv

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.06. 21:06

Fotó: Fővárosi Vízművek / Facebook
A társaság lezárta ivóvízbázisainak védőterületét.
A Fővárosi Vízművek a koronavírus magyarországi megjelenésére tekintettel életbe léptette a rendkívüli helyzetekre kidolgozott üzemmenet-folytonossági biztonsági tervét - közölte a vállalat pénteken a Facebook-oldalán.
A cég azt írta, további intézkedésig a társaság lezárja ivóvízbázisainak védőterületét, ezekre a területekre a korábban kibocsátott belépési engedéllyel rendelkezők sem mehetnek be. Egyúttal felfüggesztik a további belépési engedélyek kibocsátását.

Közölték azt is, hogy elmarad a víz világnapja alkalmából meghirdetett nyílt nap programsorozata. A korábban már regisztrált érdeklődők számára e-mailben jelezik az esemény lemondását, a további regisztrációs lehetőséget és a rendezvény meghirdetését pedig törölték a honlapon. Kitértek arra is, hogy személyes ügyfélszolgálati munkatársaik a megszokott munkarendben fogadják az ügyfeleket. Arra kérnek azonban mindenkit, hogy a többi ügyfél és ügyintézőik fertőzésveszélyének kiküszöbölése érdekében lázas, beteg állapotban lévő ügyfelek a személyes ügyfélszolgálati iroda helyett telefonos vagy a https://www.vizmuvek.hu/hu/fovarosi-vizmuvek honlapon elérhető online ügyfélszolgálatukat keressék fel.

Egy sportközpont létesítése nem elég nyomós közérdek

Juhász Dániel Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.06. 20:31

Fotó: Népszava
A korábban tervezett sportkomplexum helyett a Terrorelhárítási Központ (TEK) új műveleti központja épülhet meg a budapesti Hős utca elgettósodott társasházainak helyén.
Mint arról elsőként beszámoltunk, a Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározat szerint a TEK összesen 5,5 milliárd forintot kap megkezdett beruházásainak befejezésére és újabbak előkészítésére. Pintér Sándor belügyminiszter és Bártfai-Máger Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter pedig elkezdhet tárgyalni a X. kerületi Hős utca 15/A-B számú ingatlanok átadásáról. Az ingatlanon jelenleg két leromlott állapotú társasház áll, elbontásuk és a terület rendezése már tíz éve tervben van, a kőbányai kerületvezetés egy sportközpontot akart a lakótömbök helyére. Ám a lakások egy része magántulajdonban van, a tulajdonosoknak pedig olyan alacsony (4-5 millió forintos) összegeket ajánlott fel az önkormányzat, hogy azt nem fogadták el. Emiatt kisajátítási eljárások indultak, de a bíróság idén februárban a felperes lakóknak adott igazat: a kisajátítás jogalapja nem állja meg a helyét, a magántulajdonnal szemben ugyanis nem elég nyomós közérdek egy sportközpont létesítése. Megkeresésünkre a TEK megerősítette, hogy a Hős utca 15/A-B. szám alatti ingatlanon nem sportközpont, hanem a terrorelhárítás új műveleti komplexuma épül majd „a lakóingatlanok helyzetének rendezését követően”. Mint írták, ez „gyorsabb és magasabb szintű műveleti ellátást tesz majd lehetővé és biztosítja, hogy a gyors reagáló műveleti egységek és a munkájukat támogató speciális állomány és eszközeik egységes, egy területen kialakított elhelyezést kapjanak. Biztosítja továbbá a komplex művelet-irányítás, ügyeleti és felügyeleti rendszerek megfelelő elhelyezését és működtetését”. Az átadásról szeptember 1-jéig zajlanak majd a tárgyalások. A tervek változásáról a Hős utcai lakókat segítő Kontúr Közhasznú Egyesület munkatársai is csak a hírekből értesültek, ám az egyesület vezetője, Molnár Zsuzsanna nem lepődött meg. Mint mondta, a TEK szomszédos, Zách utcai székhelyén már most is építkezések folynak, s ha a Hős utcai ingatlannal kapcsolatban új kisajátítási eljárások indulnak, azokhoz a TEK bővítése már erősebb jogalapot jelenthet, mint egy sportközpont építése. A két lakóépület 317 lakásából összesen mintegy 80 van még magántulajdonban. Kérdéseinkkel kerestük a kőbányai önkormányzatot is, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.