Egy sportközpont létesítése nem elég nyomós közérdek

Publikálás dátuma
2020.03.06. 20:31

Fotó: Népszava
A korábban tervezett sportkomplexum helyett a Terrorelhárítási Központ (TEK) új műveleti központja épülhet meg a budapesti Hős utca elgettósodott társasházainak helyén.
Mint arról elsőként beszámoltunk, a Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározat szerint a TEK összesen 5,5 milliárd forintot kap megkezdett beruházásainak befejezésére és újabbak előkészítésére. Pintér Sándor belügyminiszter és Bártfai-Máger Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter pedig elkezdhet tárgyalni a X. kerületi Hős utca 15/A-B számú ingatlanok átadásáról. Az ingatlanon jelenleg két leromlott állapotú társasház áll, elbontásuk és a terület rendezése már tíz éve tervben van, a kőbányai kerületvezetés egy sportközpontot akart a lakótömbök helyére. Ám a lakások egy része magántulajdonban van, a tulajdonosoknak pedig olyan alacsony (4-5 millió forintos) összegeket ajánlott fel az önkormányzat, hogy azt nem fogadták el. Emiatt kisajátítási eljárások indultak, de a bíróság idén februárban a felperes lakóknak adott igazat: a kisajátítás jogalapja nem állja meg a helyét, a magántulajdonnal szemben ugyanis nem elég nyomós közérdek egy sportközpont létesítése. Megkeresésünkre a TEK megerősítette, hogy a Hős utca 15/A-B. szám alatti ingatlanon nem sportközpont, hanem a terrorelhárítás új műveleti komplexuma épül majd „a lakóingatlanok helyzetének rendezését követően”. Mint írták, ez „gyorsabb és magasabb szintű műveleti ellátást tesz majd lehetővé és biztosítja, hogy a gyors reagáló műveleti egységek és a munkájukat támogató speciális állomány és eszközeik egységes, egy területen kialakított elhelyezést kapjanak. Biztosítja továbbá a komplex művelet-irányítás, ügyeleti és felügyeleti rendszerek megfelelő elhelyezését és működtetését”. Az átadásról szeptember 1-jéig zajlanak majd a tárgyalások. A tervek változásáról a Hős utcai lakókat segítő Kontúr Közhasznú Egyesület munkatársai is csak a hírekből értesültek, ám az egyesület vezetője, Molnár Zsuzsanna nem lepődött meg. Mint mondta, a TEK szomszédos, Zách utcai székhelyén már most is építkezések folynak, s ha a Hős utcai ingatlannal kapcsolatban új kisajátítási eljárások indulnak, azokhoz a TEK bővítése már erősebb jogalapot jelenthet, mint egy sportközpont építése. A két lakóépület 317 lakásából összesen mintegy 80 van még magántulajdonban. Kérdéseinkkel kerestük a kőbányai önkormányzatot is, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Áder János aláírta a börtönkörülmények miatt megítélt kártérítések visszatartásáról szóló törvényt

Publikálás dátuma
2020.03.06. 19:55

Fotó: Népszava
Nem akadt fent a törvény a köztársasági elnökön.
Aláírta a köztársasági elnök a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében szükséges haladéktalan intézkedésekről elnevezésű, a parlament által elfogadott törvényt - vette észre a Magyar Hang. Az Országgyűlés honlapjáról derült ki, hogy Áder János március 4-én aláírta és elrendelte a jogszabály kihirdetését. Februárban szavazta meg az Orbán-kormány kezdeményezésére az Országgyűlés, hogy június 15-ig felfüggesztik a bíróságok által a börtönviszonyok miatt megítélt kártérítések kifizetését. Januárban jelentette be Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, hogy a kormány felfüggesztette a bíróságok által a börtönviszonyok miatt megítélt kártérítéseket. Nem sokkal később a kormányzati propaganda által börtönbiznisznek nevezett gyakorlat visszaszorítását célzó törvényjavaslatot a Fidesz–KDNP képviselői mellett a jobbikosok is megszavazták. Az elítéltek jellemzően azért indítanak pert az állam ellen, mert a magyarországi börtönök túlzsúfoltak, ami a magyar jog szerint alapot ad a kártérítésre. A kormánynak a törvény alapján május 15-ig kell a kárpótlás új szabályozását kidolgoznia. Szeptember végéig pedig azt kell biztosítania, hogy a börtönök kihasználtsága ne haladja meg a száz százalékot. Január végén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette azt is, hogy ideiglenes fogvatartási helyek megnyitására hatalmazta fel a kormány a belügyminisztert. A kormány így akarja megszüntetni a börtönök túlzsúfoltságát, hogy ne kelljen annyi kártérítést fizetni. Azt pénteken szúrta ki a 444 a Magyar Közlönyben, hogy ezek az ideiglenes helyek, vagyis a konténerbörtönök kiemelten közérdekű beruházások lettek a konténerbörtönök, amelyeket a már létező büntetés-végrehajtási intézmények mellett építenek fel az ország tíz pontján
Szerző
Frissítve: 2020.03.06. 20:13

Budapesti színházban járt az egyik koronavírus-fertőzött múlt szombaton

Publikálás dátuma
2020.03.06. 18:52

Fotó: Artus Stúdió / Facebook
Jelenleg a Szent László Kórházban ápolják.
Március 5-én délelőtt értesült arról a budapesti Artus Kortárs Művészeti Stúdió, hogy a 2020. február 29-i Kérész Művek előadáson jelenlevő egyik néző koronavírussal fertőzött - jelentette be a színház honlapján. Ez az az iráni pár, amelyik férfi tagja a Szent István Egyetem hallgatója, és akit jelenleg a Szent László Kórházban ápolnak.
„Azt tudtuk, hogy egy iráni házaspár is van a nézők között, hiszen személyesen ismerjük őket. A feleséggel korábban együtt dolgoztunk. Tudtuk, hogy a férj is egy magyarországi egyetem hallgatója. Jelenleg mindketten Magyarországon élnek. Arról nem volt tudomásunk, hogy mostanában Iránban jártak, vagyis, hogy fertőzött területről érkeztek”

- írta a színház.

Az Artus március 5-én csütörtök délelőtt kapta a hírt e-mailen az iráni férfi feleségétől, hogy a férjének pozitív lett a koronavírus tesztje, és mindkettőjüket karanténban tartják a Szent László kórházban kivizsgálásra. (Azóta kiderült, hogy a feleség nem fertőzött, az ő tesztje negatív lett.) A színház a levél kézhezvétele után felvette a kapcsolatot a hivatalos szervekkel, a jegyrendelések és online vásárlások alapján a nézőket azonnal felkutatta és informálta. Tájékoztatták emellett a szereplőket, illetve mindazokat, akik az előadás óta az Artusban jártak, valamint azon személyeket, akik tervezték, hogy az Artusba jönnek. Az operatív törzs csütörtöki bejelentése szerint Magyarországon eddig négy külföldi állampolgárnál diagnosztizálták a fertőzést, jelenleg 39 személy van karanténban.
Szerző