DK: Kásler teljesen alkalmatlan, ki kell rakni az operítív törzsből

Publikálás dátuma
2020.03.07. 12:04

Fotó: Jani Martin / Népszava
A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel a kormányt, hogy azonnal zárja ki a koronavírus-járvány miatt felállított operatív törzsből Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét.
Arató Gergely frakcióvezető-helyettes szombati budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az egészségügyért is felelős miniszter bebizonyította, hogy alkalmatlan a feladatai ellátására. Nem lehet olyan ember az operatív törzs tagja, akinek minden nyilatkozata "csak a pánikot és a bizonytalanságot növeli" - tette hozzá az MTI tudósítása szerint. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a miniszter az elmúlt napokban többek között olyan kérdésekre nem tudott választ adni, mint, hogy miért nem végzik el a szükséges teszteket, vagy hogy miért nem vizsgálták meg az egyik fertőzött diák csoporttársait. A miniszter arra sem tudott felelni, hogy a két fertőzött iráni diák mikor érkezett vissza Magyarországra, mikor jelentkeztek vizsgálatra, sőt egy napig azt sem tudta, hogy melyik egyetemre jár az egyik hallgató - emelte ki az országgyűlési képviselő. (Az erről szóló sajtótájékoztatón a kérdésre Kásler azt válaszolta, hogy azért nem tudták, mert a másik diák nem mondta meg. Akik amúgy nem is ismerik egymást.) 
Amennyiben a minisztert nem távolítják el az operatív törzsből, az a kormány alkalmatlanságát vagy felelőtlenségét bizonyítja - vélekedett a frakcióvezető-helyettes. Más témában kérdezték arról, hogy elképzelhetőnek tartja-e a nyugdíjkorhatár 70 évre emelését. Arató Gergely leszögezte: a lépés nem vihető véghez, és a DK nem is támogatja. A nyugdíjrendszer hosszú távú kiszámíthatósága valóban okoz gondokat, de egy általános nyugdíjkorhatár-emelés nem megoldás semmire és nem is kivitelezhető - érvelt.  A további kérdésekre Barkóczi Balázs DK-szóvivő válaszolt. Kérdezték arról, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke az utóbbi időszakban egyeztetett-e Déri Tiborral, Újpest momentumos polgármesterével, amire azt felelte, hogy erről nem tud. Déri Tibort a DK felelősségteljes politikusnak tartja, de nem aktuális az a kérdés, hogy melyik ellenzéki politikust látnák szívesen a DK soraiban - mondta egy újabb felvetésre válaszolva. A DK számára az az elsődleges, hogy egyben tartsák az ellenzéki együttműködést és 2022-ben leváltsák a jelenlegi kormányt - közölte.

Újabb magyar fertőzöttet diagnosztizáltak, idős férfi az ötödik beteg

Publikálás dátuma
2020.03.07. 11:00
Képünk illusztráció
Fotó: Béres Márton / Népszava
Valószínűleg külföldön élő fia fertőzte meg.
Diagnosztizálták az ötödik koronavírus-fertőzöttet, egy 70 éves magyar, súlyosan beteg férfit. Jelenleg a Szent László kórházban ápolják - közölte az operatív törzs a kormányzati tájékoztatási honlapon. Valószínűsíthetően a külföldön élő fia fertőzte meg, aki február közepén látogatta meg, előtte Olaszországban és Párizsban is járt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában hitelesített laborvizsgálati eredménye pozitív lett. Az idős férfi eleve súlyos, krónikus alapbetegségekkel küzd, rossz, legyengült állapotban van. A budapesti Szent László Kórházban karanténba helyezték, kivizsgálják és megkap minden szükséges ellátást. Az országos tisztifőorvos által elrendelt eljárásrendnek megfelelően ilyenkor haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás. A hatóságok kikérdezik a feleségét és külföldön élő fiát is. A szoros kontaktjának számító felesége is már karanténba került. Állapotáról és az eset egyéb járványügyi intézkedéseiről későbbiekben adnak tájékoztatást. A négy másik fertőzött közül ketten itt tanuló iráni diákok, a harmadik egyikük szintén iráni barátnője, a negyedik pedig egy Debrecenben élő, Milánóba ingázó brit férfi. Karanténban jelenleg negyvennyolcan vannak Magyarországon. 
Szerző
Témák
koronavírus
Frissítve: 2020.03.07. 11:18

Kereskedők kérték: a koronavírus-járvány miatt felfüggesztik a kamionstopot

Publikálás dátuma
2020.03.07. 10:51
Kamionsor. Képünk illusztráció
Fotó: police.hu
A víruspánik felpörgette lakossági fogyasztást is, ennek ellátáshoz viszont folyamatos áru-utánpótlásra van szükség.
Felfüggesztik a nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalomkorlátozását, e járművek március 7-én és március 8-án egész nap közlekedhetnek a magyarországi utakon – jelentette be szombaton a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
A rendőrséghez is eljuttatott közleményében az ITM emlékeztet: kamionstop főszabály szerint szombaton 22 órától vasárnap 22 óráig lenne érvényben. A hatályos rendelkezések alapján a közlekedésért felelős miniszter a környezetvédelemért felelős miniszter egyetértésével indokolt esetben átmenetileg felfüggesztheti a korlátozást.
A lépést a kiskereskedelmi szektor kezdeményezte, "a koronavírus kapcsán megélénkült vásárlói igények zavartalan kiszolgálása érdekében" (a minisztérium nagyon finoman fogalmaz, hiszen az országos járványtól tartó lakosság már napokkal ezelőtt megrohanta a boltokat, és elkezdték otthon felhalmozni a tartós élelmiszereket, fertőtlenítő szereket – a szerk). A kereskedők így könnyebben tudják feltölteni és fenntartani árukészletüket.
 A szakminiszterek  szükség esetén a továbbiakban is fontolóra veszik a kamionstop feloldásának lehetőségét, döntenek annak fenntartásáról vagy felfüggesztéséről – zárul a közlemény.
Szerző