Davis Kupa: 1:2-ről fordított a belgák ellen, döntős a magyar csapat

Publikálás dátuma
2020.03.07. 19:27

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A szombati két egyéni meccsét Balázs Attila és Fucsovics Márton is megnyerte, így megfordították az állást.
Bejutott a novemberi, 18 csapatos madridi tenisz Davis Kupa-döntőbe a magyar válogatott, amely a debreceni selejtezőben 3-2-re legyőzte a belga együttest. A magyarok számára az elvesztett páros után Balázs Attila sima sikere visszahozta a reményeket, így igazi ki-ki meccsel zárult a csata, amely arról döntött, hogy melyik válogatott utazhat novemberben a madridi fináléra. A világranglistán 84. Fucsovics 2016-ban két olaszországi challenger-versenyen is legyőzte Bemelmanst, két évvel ezelőtt azonban a liege-i Davis Kupa-párharcban négy szettben kikapott tőle. A balkezes belga hat mérkőzés óta veretlen volt, és vasárnap megnyert egy ITF-tornát az olaszországi Trentóban. Bemelmans 5/5-ös, míg Fucsovics 28/16-os győzelmi mérlegnél tartott a Davis Kupában. 
A pénteki győztesek összecsapása hat stabil adogatógémmel kezdődött, majd 4:3-nál a nyíregyházi teniszező jutott először bréklabdához, de nem tudott élni vele. Hatalmas küzdelemben jutottak el így a rövidítésig, melyben a 28 éves Fucsovics két szettlabdát is elpuskázott, riválisa viszont élt az első lehetőségével. A hazai kedvenc a szünetben összetörte az ütőjét, mégis rendkívül koncentráltan állt ki a folytatásra, és azonnal elvette a 32 esztendős Bemelmans szerváját. Előnyét aztán sikerült is megtartania, majd 5:3-nál fogadóként négy szettlabdát is elszalasztott, de ezt követően semmire hozta az adogatását, ami 1 óra 40 percnél - óriási hangorkán közepette - az egyenlítést jelentette.
A párharc utolsó játszmájában Fucsovicsot vitte tovább a lendület, 1:1-nél jött az újabb brék, majd két labdája volt a 4:1-hez is. Ez ugyan nem jött össze, de a különbség megmaradt, sőt Bemelmans 4:2-nél ismét elbukta az adogatását. Az MTK játékosának a hajrában adogatóként nem remegett meg a keze, megnyerte a mérkőzést, ezzel egyben a párharcot is a magyar válogatottnak. A történelmi találkozó 2 óra 20 percig tartott. "Az első gondolatom az, hogy ott vagyunk a döntőben, ami óriási teljesítmény" - kiáltotta boldogan a pályán Fucsovics Márton. "Emlékszem, Szegeden pár éve még a III. csoportban küzdöttünk, most pedig ott leszünk a legjobbak között. Gratulálok, szép munka volt, és remélem, mindenki eljön Madridba" - tette hozzá a csata hőse. A Belgium elleni mérlegben 8-6-ra szépítő magyarok negyedszer tudtak fordítani a DK-ban 1-2-es állásról, előzőleg 1995-ben az ausztrálok, 2011-ben a fehéroroszok és 2015-ben a bosnyákok ellen sikerült a bravúr. A magyar válogatott a világ legjobb együtteseivel küzdhet majd meg a 18 csapatos madridi DK-döntőben novemberben - ahol minden résztvevő csapat 172 millió forintnak megfelelő összeghez jut -, míg a vesztes Belgium osztályozót vív a bennmaradásért szeptemberben.
A magyarok eddig háromszor tudtak fordítani a DK-ban 1-2-es állásról: 1995-ben az ausztrálok, 2011-ben a fehéroroszok és 2015-ben a bosnyákok ellen.     Davis Kupa-selejtező: Magyarország-Belgium 3-2 Fucsovics Márton-Ruben Bemelmans 6:7 (7-9) 6:4, 6:2 Balázs Attila-Kimmer Coppejans 6:3, 6:0  szombaton korábban: Fucsovics Márton, Balázs Attila-Joran Vliegen, Sander Gille 6:3, 1:6, 4:6  pénteken játszották: Balázs Attila-Ruben Bemelmans 7:5, 6:7 (4-7), 4:6 Fucsovics Márton-Kimmer Coppejans 6:2, 5:7, 6:4
Szerző
Témák
tenisz Davis Kupa
Frissítve: 2020.03.07. 20:15

Mindig ki kell tűzni egy célt

Publikálás dátuma
2020.03.07. 11:15

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Fülöp Tibor, a LifeLike Egészségügyi Központ sportlabor-vezetője szerint, ha az ember pontosan tudja, hogy mit akar elérni, akkor a leghatékonyabb bármilyen sporttevékenység.
Tavalyelőtt ősszel adták át a LifeLike Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központot. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség tulajdonában lévő intézet sportlaborját - ahol a látogatók (nemcsak sportolók) általános edzettségi állapotát mérik fel - Fülöp Tibor vezeti.  
Melyik sportág jelenti a legnagyobb megterhelést a szervezetnek?   Az élsport olyan terhelés, sportágtól függetlenül, hogy az már nem az egészség megtartását vagy javítását szolgálja. Nem lehet összehasonlítani a különböző sportágakat. Az élsportolók már nem terhelhetők tovább, ezért napjainkban a regeneráció kap egyre nagyobb hangsúlyt.
Miért fontos, hogy valaki ellátogasson a teljesítménydiagnosztikai laborba?  Mert akár versenyszerűen, akár hobbi szinten szeretne sportolni, tisztában kell lennie a határaival. Mi felmérjük többek között az állóképességét és személyre szabott tanácsot adunk, kinek melyik sportág, milyen mennyiségben és milyen intenzitással a legideálisabb. Az élsportolók közül a kajak-kenusok mellett gyakori vendégeink a kerékpárosok, vívók, de járnak hozzánk futók, ultrafutók, triatlonisták, kézilabdázók, labdarúgók is.
Mit tanácsolna egy felnőttnek, aki szeretne elkezdeni futni, mert nem akar megbetegedni? Nagyon fontos a fokozatosság, és adjon elég időt magának! Az egyik leggyakoribb hiba, amit amatőr sportolók elkövetnek, hogy irreális célokat tűznek maguk elé és túlhajtják magukat. A szervezet egy ideig alkalmazkodik a hirtelen megnövekedett terheléshez, de eljön a pillanat, amikor benyújtja a számlát. Szerencsés esetben ez csak abban jelentkezik, hogy nem javulnak tovább az eredmények, de lehet ennek rosszabb vége is. Nem akkor hatékony a testmozgás, ha újabb egyéni csúcs születik minden edzésen, hanem például, ha minél tovább sikerül alacsony pulzussal sportolni.
Melyik sportág a legjobb a gyerekeknek? Tízéves gyerekeknek még nincs szükségük sok edzésre, az viszont fontos, hogy minél több mozgásformát megismerjenek és kipróbáljanak. Én azt tartanám optimálisnak, ha sportágtól függetlenül az edzések programjában lenne legalább futás és úszás is, de tisztában vagyok vele, hogy ezt nem mindenhol lehet megvalósítani. Mindent figyelembe véve a sífutás adja a legösszetettebb terhelést a szervezetnek, talán ez lehetne a legideálisabb edzés, de erre Magyarországon sajnos nem igazán van lehetőség.
Ön nemcsak tanácsokat ad a labort felkeresőknek, hanem egy nagy álom megvalósítására készül, fel akar jutni a Himalája egyik csúcsára. Miért pont oda? Fiatal korom óta foglalkozom hegymászással és barlangászattal, jövőre novemberben leszek 50 éves, úgy gondoltam, valami rendkívülivel kellene megünnepelnem a születésnapom, ezért szeptemberben megyek Nepálba. Azért volt fontos meghatározni a dátumot, mert így van egy konkrét cél, amit el kellene érni. Egyrészt azért választottam a Himaláját, mert korábban volt két sikertelen kísérletem 1989-ben és ’90-ben hétezres csúcs megmászására, másrészt ott még nem jártam, pedig egy hegymászónak az álmai között általában szerepel. Először a Pamír-hegységben bélfertőzést kaptam az alaptáborban, egy hetet feküdtem egy kirgiz kórházban, évtizedekkel később derült ki, hogy laktóz-intoleranciám van, valószínűleg ez volt a gond. Az akklimatizációs hegyről való leereszkedésnél nagyon fáradtan érkeztem a táborba, ahol együltömben megittam egy liter kakaót, ez okozhatta a bajt. Egy évvel később a Tien-san egyik csúcsa alatt a rossz idő miatt három napot ültünk 5800 méteren egy hóbarlangban a csúcstámadásra várva, ám lavinaveszély miatt végül vissza kellett fordulnunk.
Mit tudtak csinálni a barlangban?  Kártyáztunk és bíztunk az időjárási körülmények javulásában.
A mostani felkészülése nyomon követhető a Facebookon a Projekt 50 – Zsiráf a hegyen elnevezésű oldalon? Miért pont Zsiráf? Ezt a becenevet régen kaptam, amikor egy aggteleki mászóversenyen a többiek számára nehezen elérhető fogást úgy oldottam meg, hogy egyszerűen csak felnyújtottam a karom, ebben segített a 191 cm-es magasságom is.
Mire kell figyelni a felkészülés során?  Az arányok betartására, a munka-edzés-család egyensúly megőrzésére, ezt elmondom azoknak is, akik hozzám jönnek. Fáradtan nincs értelme edzeni, mert akkor az többet árt, mint használ. Októbertől tavaszig nagyon sok a munka a laborban, a családot nem szabad háttérbe szorítani, ezért az utóbbi időben kevesebbet edzettem sajnos.
Minden elővigyázatosság ellenére is előfordulhatnak balesetek. Önnek is elfagytak az ujjai a Mont Blanc-on. Vannak kivédhető és kivédhetetlen balesetek. Az enyém az előbbi kategóriába tartozott, fiatal voltam, tanultam belőle. Persze a Mont Blanc is szigorúbb télen, mint nyáron.
Ki lesz a mászótársa?  Egy olyan tapasztalt mászó, aki többször járt már a Himalájában, nyolcezresen is állt, de többet egyelőre nem szeretnék elárulni róla.
Van B-terve arra az esetre, ha valamiért nem sikerül a kitűzött csúcs?  Még C-tervem is. Az első és legfontosabb, hogy egészségesen akarok visszajönni. Az A-terv egy nehéz hatezres, a B-terv egy könnyebben elérhető hétezres, ha pedig egyik sem jön össze, akkor egy könnyebben elérhető hatezres is tökéletes cél lehet. Amúgy pedig a turisták részére kijelölt úton is egész magasra el lehet jutni.

A megelőzés a legfontosabb

„Egy régi álma valósult meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek, amikor 2018 őszén megnyitottunk. – mondta a Népszavának Dr. Török Krisztina, a LifeLike Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központ ügyvezető igazgatója. – Egy olyan egészségügyi központ jött létre, amely a kajak-kenu és bármely más sportág versenyzői számára is sportágspecifikus egészségügyi és diagnosztikai tevékenységet végez. Célunk, hogy Magyarországon egyedülálló módon az élsportból szerzett tapasztalatainkat elérhetővé tegyük mindazok számára, akiknek fontos a saját és családjuk egészségének a megőrzése. Nálunk a megelőzés van az első helyen. A páciensek számára személyre szabottan, integrált, holisztikus szemléletben nyújtunk sportélettani, orvosdiagnosztikai és mozgásrehabilitációs szolgáltatásokat, melyek segítik az egészséges életmód kialakítását és megtartását.” 

Egymásra licitál a FIFA és az UEFA

Publikálás dátuma
2020.03.07. 10:00

Fotó: JOHANNES EISELE / AFP
A tengerentúlon akarja nyáron megrendezni az európai futballszövetség a legrangosabb kontinentális klub-futballsorozat "kistestvérét".
Nyári labdarúgó Bajnokok Ligája megrendezését készíti elő az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), amely 2021-ben indulna és a tervek szerint nyolc évig az Egyesült Államokban rendeznék. A Daily Mail című brit lap információi szerint a nyári BL váltaná fel az évek óta megrendezésre kerülő Bajnokok Kupáját. Jelentős különbség, hogy a nyári BL-ben nem meghívásos alapon szerepelnének a csapatok, hanem a bajnokságban elért helyezésük alapján szereznének részvételi jogot.
A torna értékét mindenképpen növeli ez a feltétel - a versenykiírás tervezete szerint arra is köteleznék a klubokat, hogy legerősebb csapatukkal vegyenek részt a sorozaton - ugyanakkor komoly szervezési nehézséget is jelent azon csapatok számára, melyek esetleg az utolsó fordulóban szerzik meg a részvételi jogot és egy-két hét alatt kell megszervezniük egy tengerentúli utazást. Az induló csapatok létszámáról még zajlanak az egyeztetések, az már biztosnak tűnik, hogy három együttes szerepelne egy csoportban, a továbbjutók pedig egyenes kieséses rendszerben folytatnák a küzdelmeket.
A nyári BL-ről az UEFA a 2012-ben alapított Relevent Sports nevű ügynökséggel egyeztet. A Relevent Sports szervezi és bonyolítja le a Bajnokok Kupáját, amely egy meghívásos sorozat. A cég tulajdonosa a 79 éves Stephen Ross, akinek vagyonát 7,5 milliárd dollárra becsülik. 
Ázsiában tiltakoznak a nyári BL ellen, amelynek televíziós közvetítési jogait nyolc évre kívánják értékesíteni az Egyesült Államokban, ha erről megszületik a megállapodás, akkor annak lejártáig nem lehetne más földrészre elvinni az eseményt. A sztárcsapatok eddig a nyári szünetben Ázsiában is játszottak hírverő meccseket, szinte mindig telt ház, 60-80 ezer néző előtt. Az UEFA ígérete szerint, ha megszületik az amerikaiakkal a televíziós megállapodás, akkor ennek lejárta után Ásziába költözik a nyári BL.
A tervezett új sorozat sérti a Nemzetközi Labarúgó-szövetség (FIFA) érdekeit is. A FIFA versenynaptára szerint 2021. június 17-július 4. között rendezik meg első alkalommal 24 csapat részvételével a klub-világbajnokságot nyolc kínai városban. Az időpont ütközik az UEFA tervezett új eseményével, a nyári BL-lel. A FIFA is a legjobb csapatok részvételére számít az átalakított, négy évente megrendezésre kerülő tornáján. 
Az UEFA és FIFA "versenyében" a klubokért és az eurómilliókért előbbi áll jobban. Az UEFA-nak szóbeli megállapodása van az új tornáról, amelynek biztosított az anyagi háttere, a FIFA ezzel szemben még keresi a támogatókat az új klub-vb lebonyolításához és azt sem lehet tudni, melyik televíziós társasággal sikerül megállapodnia az esemény közvetítéséről. Az új koncepció kialakításakor a FIFA minden résztvevőnek 50 millió dollárt ígért a pályára lépésért, további 115 milliót pedig a győztesnek. (A Bajnokok Ligájában 15 millió dollárt kapnak a csoportkörbe jutott együttesek.) Európából nyolc csapat - 2018-2021 közötti BL-győztesek és az UEFA rangsorának első négy helyezettje - vehet részt a vb-n. Amennyiben egy csapat többször nyer BL-t, akkor az UEFA ranglistáján hátrébb található együttesek is bekerülhetnek a vb mezőnyébe. Ha lesz klub-vb.

Ellentmondásos müncheni állásfoglalás

A Bayern München jó kezdeményezésnek tartja a nyári klub-világbajnokságot, ugyanakkor aggódik a játékosok túlhajszolása miatt. Karl-Heinz Rummenigge, a müncheni klub ügyvezető elnöke a német sportcsatornának, a Sport1-nek azt mondta, hogy a téli klub-vb időpontja nem volt ideális, ráadásul nem jelentett komoly szakmai kihívást sem a nyolc csapatos torna az egy szem európai résztvevőnek az indulók közötti nagy tudáskülönbség miatt. "Az új klub-vb terve sokkal szimpatikusabb, szakmailag értékesebb - emelte ki a klubvezető. - Viszont figyelni kell arra, hogy a játékosoknak jusson elég idejük a pihenésre is." Utóbbi elég nehezen kivitelezhető, ha május végéig tart a bajnokság, ezt követi az egy hónapos klub-vb (vagy a nyári Bajnokok Ligája) és július közepén elkezdődik a felkészülés a következő szezonra.