Előfizetés

Elmarad a NAT elleni tüntetés is március 15-én

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.08. 14:14

Fotó: Népszava
A szervezők a központi állami ünnepség lefújása után döntöttek a halasztás mellett.
Elmarad a módosított Nemzeti alaptanterv (NAT) bevezetése ellen meghirdetett március 15-i tüntetés – tudta meg a hvg.hu a szervezőktől. Tarnay Kristóf, Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom kommunikációs alelnöke azt mondta, miután a koronavírus terjedésének veszélye miatt az operatív törzs javaslatára lefújták az állami rendezvényt, úgy érezték, számukra is ez a felelős döntés. Erről egyeztettek a szakszervezetekkel és más civil szervezetekkel is. A tiltakozást később megtartanák, de a járványveszély miatt egyelőre nem tudott új időpontot mondani.  

A főváros is lemondta a március 15-i ünnepségét az ellenzéki pártokkal együtt

A kormányzati operatív törzs javaslatának megfelelően úgy döntöttünk, hogy a március 15-i városházi ünnepi rendezvényt nem tartjuk meg - jelentette be a szombaton a közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester. Nincs fontosabb a budapestiek biztonságánál, egészségénél. Bízom benne, hogy mihamarabb sikerül legyűrni a járványveszélyt, és akkor pótolni tudjuk az elmaradt találkozást - tette hozzá. Az ellenzéki pártok is bejelentették, hogy lefújják a „Hol a szabadság, ott van a haza!” című közös március 15-i megemlékezésüket, mert mint közleményükben írják, a koronavírus egyre nagyobb kockázatot jelent Magyarországon is.  

Azonnali hatállyal felfüggeszti észak-olaszországi járatait a Wizz Air

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.08. 13:22
Illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A diszkont légitársaság a mai napon bejelentette, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti milánói, trevisoi és bergamoi járatait az észak-olaszországi régió lezárása és a koronavírus terjedésének megakadályozásával kapcsolatban elrendelt intézkedések miatt.
A közlés szerint a légitársaság a Budapesti és Debreceni, Milánó-Malpensaba induló járatait április 3-ig szünetelteti. Az érintett járatokra foglalással rendelkező utasokat a lehető legkorábbi időpontban automatikusan tájékoztatják. A jegyüket a társaság honlapján és a mobilalkalmazásában megvásárló utasok e-mailes értesítést kapnak, amelyben választhatnak a viteldíj teljes összegének visszatérítése vagy 120%-ának WIZZ számlára való jóváírása között. Az érintett utasok, az e-mailben kapott linkre kattintva a Wizz Air online önkiszolgáló felületén egy pár kattintással választhatnak a felajánlott lehetőségek közül.  Azonban kérik, hogy azok az utasok, akik utazási irodán, vagy online utazási irodán keresztül vásárolták jegyüket, lépjenek kapcsolatba azzal az utazási irodával, ahol a jegyüket megvásárolták, hogy tájékozódjanak a lehetőségeikről.

Hazatérhettek a kórházi karanténból a Milánóban járt diákok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.08. 12:38

Fotó: Béres Márton / Népszava
A megfigyelés időtartama alatt mindnyájan panasz- és tünetmentesek voltak - közölték a kormányzati tájékoztató honlapon.
A február 23-án Olaszországból hazaérkezett és karanténba helyezett 11 diáklány, két tanáruk és a két buszvezető is elhagyhatta ma délelőtt a László Kórházat. A megfigyelés időtartama alatt mindnyájan panasz- és tünetmentesek voltak, a laboratóriumi vizsgálatok negatív eredménnyel zárultak.

7-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Hétre nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma a szombat esti eredmények szerint - közölte vasárnap reggel az operatív törzs honlapja. Újonnan a Szent László Kórházban járványügyi zárlat alatt álló egyik iráni diáknál és egy magyar nőnél diagnosztizálták a fertőzést. Mindketten a korábbi betegekkel érintkező emberek felkutatása során kerültek a népegészségügyi hatóság látókörébe. A 6. fertőzött egy 22 éves iráni férfi, a SE Egészségtudományi Kar hallgatója. Ő a Magyarországon elsőként diagnosztizált iráni gyógyszerészhallgatóval együtt egy születésnapi partin vett részt február 28-án. Az ő esetében már az első laboratóriumi vizsgálat pozitívnak bizonyult. A 7. beteg annak a brit férfinak az 59 éves magyar felesége, aki Milánóban fertőződött meg. Nála csak a 2. laboratóriumi vizsgálat igazolta az új koronavírus okozta fertőzést. Férje jelenleg a debreceni Kenézy Gyula Kórházban részesül kórházi ellátásban.

Újabb 19 ember került karanténba

Szombaton 48-an voltak elkülönítve, vasárnap délelőtt már 67-en. Az újabb elkülönítésekre a két újabb fertőzött miatt kerülhetett sor.