jótékonyság;zene;Dubóczky Gergely;medikusok;

Gyógyító zenekar a Müpában

A Semmelweis Egyetem 250 éves. A jubileumi rendezvények kiemelkedő eseménye a fenntartásában működő Nemzetközi Medikus Zenekar jótékony célú hangversenye a Müpában.

Az ünnepi esemény különlegessége, hogy erre az alkalomra a Semmelweis Egyetem és a Medikus Zenekar nemzetközi produkciót hívott életre. A meghirdetett pályázatra lengyel, román, szlovén, német, holland, olasz, osztrák, svájci és spanyol hallgatók jelentkeztek. És persze játszanak azok is, akik már a kezdetektől tagjai az együttesnek. Dr. Módos Orsolya, aki hegedül a zenekarban elmondta, hogy 12 éve kezdtek együtt zenélni, de akkor még csak tizenöten voltak, ráadásul ebből heten fuvolán játszottak. Rájöttek, szükség van profi vezetőre, ezért megkeresték az akkor még zeneakadémista Dubóczky Gergelyt, legyen karmesterük. Ezután hirdetéseken keresztül hívtak társakat, és szájról-szájra is terjedt kezdeményezésük híre, végül egy valódi, negyven fős zenekar jött létre, ebben már nem csak medikusok, hanem végzett orvosok, és más intézmények hallgatói, például műegyetemisták is játszanak. És a nemzetköziség sem új, német nyelven tanuló orvostanhallgató tagjuk is van, sőt olyan is van, aki most a nagy projektre visszatér Németországból. A mostani koncertekre, turnéra – hiszen a műsort majd Szlovákiában, Cseh- és Lengyelországban is bemutatják –, bármilyen egyetemről jöhettek zenélő hallgatók, nem csak medikusok. Az, hogy végül eljutottak idáig, hosszú út volt, amelyet végig járva valódi zenészekké kellett válniuk: ehhez gyakorolni kellett otthon, rendszeresen járni a próbákra. És most végre megvalósulhatott Dubóczky álma, Mahler 1. „Titán” szimfóniáját tűzték műsorra.

Hogyan jut ideje az elfoglalt orvosoknak, egyetemistáknak minderre? – érdeklődtünk. „Az már tíz éve úgy van, hogy hétfő este próba: a beosztásokat, ügyeleteket, vizsgákat úgy kérjük, hogy ilyenkor szabadok lehessünk. A mostani sűrűbb próbaperiódus és a turné miatt is azt kértem, tíz napig ne legyek beosztva. Vannak, akik vidékről járnak zenélni, és gyakorló anyukák is, akik gyermekeiket hozzák próbákra, ha másképp nem megy. A kollégák lelkesen fogadják produkcióinkat, büszkék, hogy van egy ilyen zenekara az egyetemnek” – mondta dr. Módos Orsolya, aki maga is orvosként dolgozik a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáján.

Dubóczky Gergely valóban úgy gondolja, hogy az orvosok az átlagnál jobban vonzódnak a zenéhez, van például Semmelweisről elnevezett vonósnégyesük és kamarazenekaruk is. A Medikus Zenekar nagyon szép történetet mondhat magáénak: tényleg az alapokról indult, néhány kezdő egyetemista elhatározása nyomán. Amikor elkezdett velük dolgozni, a nulláról indultak: háromnegyed, és a többi… Azután egyre fejlődtek, és ebben nagyon fontos szerepet játszott az egyetem vezetősége, amely igényelte fellépéseiket ünnepségeken, diáknapokon, protokollrendezvényeken. Ez állandó előrelépéssel kellett, hogy járjon, így azután eljutottak Bayreuthba a Siegfried-idillel, eljátszották egy svájci kórussal Beethoven C-dúr miséjét, az első zeneakadémiai jótékonysági koncertjükön pedig Dvořák Új világ szimfóniáját adták elő. „A Mahler-szimfónia előadása azért különlegesen izgalmas feladat erre a jubileumi eseményre, mert a szerző ifjúkori, nagy lendületű műve, éppen megfelelő egy fiatal társaság számára, mert kihívást és hatalmas örömöt jelent a zenészeknek, hogy képesek jól eljátszani a darabot” – összegez Dubóczky Gergely.  

Játszótérért játszanakA március 10-i jubileumi koncert jegybevételét a zenekar a II. számú Gyermekgyógyászati Klinika udvarában játszótér kialakítására ajánlja föl. A Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai klinikájának épületegyüttesében kezelik az ország minden második leukémiás, illetve daganatos betegét. A megépülő játszótér megvalósítása része annak a megújulási folyamatnak, mely az elmúlt években az immár 135 éves klinikán elkezdődött, és amelynek fő célja, az intézményben ápolt gyermekek kórházi ápolásának, gondozási körülményeinek javítása. A játszótér korszerű, gyermekbarát és időtálló elemei, ütéscsillapító burkolata, integrált kialakítása, valamint a kialakított kellemes zöld környezet lehetővé teszi majd, hogy sérült és egészséges gyermekek együtt játszanak biztonságos körülmények között.