Előfizetés

Jakab Péter a tisztességes magyarokat szólítaná meg, és nem kerülne egy listára Gyurcsány Ferenccel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.09. 07:49
Jakab Péter, a Jobbik elnöke (a kép előterében)
Fotó: Jani Martin / Népszava
A kormányváltáshoz összefogás kell, de nem lehet elárulni a Jobbik szavazóit sem – mondja a párt vezetője. Jakab szerint ők a vidék erejét jelentik, és egérutat a Fideszből kiábrándultak számára.
Nem tartom számon, hogy ki az, aki kilép a Jobbikból, mert nem velük foglalkozom

- mondta Jakab Péter, a párt elnöke, akit a hvg.hu kérdezett a tömeges kilépésekről, és a Jobbik kormányváltó terveiről. A kritikusai szerint a pártot Rákosi stílusában irányító Jakab hangsúlyozta, a Jobbik kongresszusa 87 százalékos többséggel jelölte ki az irányt, „aki más útra téved, annak sok sikert”. Ez az irány pedig a néppártosodás befejezését, és a középmezőny elfoglalását jelenti - fejtegette a pártelnök. Szerinte a cél már nem a jobboldaliság hangsúlyozása, hanem „minden tisztességes magyar” megszólítása lesz, vagyis nem szeretnék ideológiai alapon elijeszteni a nem jobboldali szavazókat sem.
Jakab az interjúban hangsúlyozta az ellenzéki összefogás szükségességét: „Mi a baloldallal szemben határoztuk meg magunkat, de”
„ha a nemzet léte a tét, akkor olyanokkal is együtt kell tudnunk működni, akiktől világok választanak el”.

Ebben az összefogásban a Jobbik a vidék erejét és a Fidesztől menekülő szavazókat képviselné, ugyanakkor Jakab Péter is szabna bizonyos határt az együttműködésben: választások esetén az egy jelölt-két lista felosztást támogatná – az egyik listán a 2010 előtti világ szereplői lennének, a másikon pedig olyan pártok, akik még nem voltak eddig kormányon. 
Erre a pártelnök szerint azért is szükség van, mert gondolni kell azokra a Jobbik-szimpatizánsokra vagy Fideszből kiábrándult szavazókra, akik egy lista esetén kényszerűségből kellene szavazniuk az általuk világéletükben elutasított baloldali vagy liberális politikusokra. Jakab Péter ennél is egyértelműbben fogalmazott: mint mondta, ő sosem szerepelne egy listán Gyurcsány Ferenc DK-elnökkel. Ugyanakkor abban is biztos, hogy „a választókörzetekben egy jelöltnek kell lennie a Fidesszel szemben.”  A Jobbik elnöke arról is beszélt, hogy miért lépett be annak idején a pártba, és mit gondol a Magyar Gárdáról. Az interjú teljes terjedelmében itt olvasható el

Börtönnel büntetik, aki megszegi a karanténszabályokat, leállt a repülőforgalom Románia és Olaszország között

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.09. 07:32

Fotó: Andrea Diodato / NurPhoto
A jövőben nincs pardon a koronavírus elleni küzdelemben.
A bukaresti operatív törzs leállította a légi közlekedést Románia és Olaszország (a koronavírus-járvány által leginkább sújtott európai állam) között, ahol mintegy 1,2 millió román állampolgár él.  A légitársaságokat arra kötelezik, hogy a Kínából, Iránból, Dél-Koreából vagy Olaszországból átszállással érkező román utasaik figyelmét felhívják - és erről nyilatkozatot is aláírassanak velük -, hogy Romániába érkezésük után karanténba kerülnek. Ugyanezen országokból Románia átszállással sem fogad idegen állampolgárokat. A jelzett országokból szárazföldön érkezőkre is - büntetőjogi felelősség terhe mellett - karantén vár Romániában. A koronavírus-válság előtt a román repülőterekre heti 187 menetrendszerű járat érkezett Olaszországból, ezek száma az utóbbi időben 72-re csökkent, a gépek kihasználtsága is visszaesett - mutatott rá Lucian Bode ügyvivő közlekedési miniszter. Romániában vasárnapig nyolc megyében és a fővárosban 15 embernél mutatták ki a koronavírust, közülük ötöt már gyógyulnak nyilvánítottak. A járványügyi vizsgálat valamennyi esetnél kimutatta, hogy a fertőzést - közvetve vagy közvetlenül - Olaszországból kapták el. Vasárnap este a bukaresti egyetemi campusból is speciális védőfelszereléssel ellátott mentősök szállítottak a járványkórházba egy Olaszországból visszatért fertőzésgyanús diáklányt: ha bebizonyosodik, hogy rosszullétét a Covid-19 okozta, valószínűleg a bukaresti műszaki egyetemen - és valószínűleg a többi fővárosi felsőoktatási intézményben is - felfüggesztik az oktatást. Az operatív törzs már korábban bejelentette, hogy a fertőzés terjedésének megfékezése érdekében Romániában felfüggesztik az oktatást minden olyan tanintézményben, ahol valamely diáknál, vagy tanárnál kimutatják a koronavírust. Romániában március 31-ig betiltottak minden olyan rendezvényt, amelyen több mint ezren vesznek részt, a kisebb rendezvények esetleges betiltásáról a helyi hatóságok döntenek. Romániában jelenleg 15 embert tartanak megfigyelés alatt intézményesített karanténban, 13 ezret pedig otthonában szigeteltek el, mert olyan térségekből tértek vissza Romániába, ahol már megjelent a koronavírus-fertőzés. 

A börtönlakók nem tolerálják

Persze Olaszország is próbálja minimalizálni a károkat, így az autósztrádákon, vasútállomásokon és repülőtereken is ellenőrizni fogják a rendkívüli egészségügyi készültség alá vont észak-olaszországi térségekből ki- és belépni akaró személyeket. Kizárólag indokolt munkavégzés vagy egészségügyi okok miatt hagyhatják el az ott élők Lombardia tartomány és annak a további 15 észak-olaszországi megyeszékhely városnak a térségét, amelyekben a római kormány vesztegzárat rendelt el. Az érintett területekre belépni is csak hasonló indokokkal lehet. Mindazoknak, akik távozni kívánnak az úgynevezett "rendkívüli korlátozás alá eső" zónákból akár gépkocsival, akár vasúttal, akár repülőgéppel, ezt a rendőri szerveknél kell jelezni az ehhez szükséges kérvénnyel. A kérelem formanyomtatványát - amely még nem került fel az internetre - maguktól kitölthetik. Ellenőrzés esetén ezzel igazolhatják a területről tervezett ki- vagy belépést. Az országutakon és autósztrádákon a városi rendőrség, a sztrádarendőrség és a csendőrség állíthatja meg és ellenőrizheti az autósokat, esetleg a sztrádakapuknál is. A vasútállomásokon a vasúti rendőrségnek kell felmutatni az engedélyezett ki- és belépési kérvényt. Hasonló ellenőrzést vezetnek be a térség repülőterein is: olasz állampolgárok esetén a ki- és belépést indokolni kell, a külföldiek szabadon távozhatnak, de ha külföldi személy akar beutazni ezekre az észak-olaszországi helyszínekre, neki is engedélyt kell kérnie. (Velence városában a tengerjáró hajókkal érkezők nem szállhatnak le a fedélzetről.) Az intézkedéseket megszegők legalább 200 eurós bírságot, valamint három hónapig terjedő börtönbüntetést kockáztatnak. A Covid-19 vírus okozta járvány terjedésének megállítására bevezetett intézkedések a tízmillió lakosú Lombardia tartományt és 15 másik észak-olaszországi várost érintenek. Az újabb karanténzónák Lombardia mellett Modena északi területeit, valamint Pármát, Piacenzát, Reggio Emiliát, Riminit, Pesarót, Urbinót, Alessandriát, Astit, Novarát, Verbano-Cusio-Ossolát, Vercellit, Padovát, Trevisót és Velencét kényszerítik az itt élők mozgásának korlátozására. A 16 millió lakosú területet narancssárga övezetnek nevezték el, Olaszország többi része sárga zóna lett. Eltűnt az eddigi zöld zóna, amelyre nem vonatkoztak az óvintézkedések. A narancssárga térséget vasárnap estig nem zárták le, a belügyminiszteri rendelet kiadása után helyi szinten intézkednek erről. A térségbe korlátozás nélkül visszatérhetnek azok, akik ott élnek, de az utóbbi napokban nem tartózkodtak lakhelyükön. Több olaszországi börtönben lázadás robbant ki vasárnap a látogatások felfüggesztése miatt. A rabok ezenkívül fokozottabb egészségügyi védelmet követeltek maguknak a koronavírus-fertőzés elkerülésére. Emilia Romagnában a modenai börtönben tört ki lázadás, egy rab életét veszítette. A lombardiai Pavia börtönében börtönőröket ejtettek túszul: a büntetésvégrehajtási intézetet a speciális rendőri erők rohamozták meg vasárnap késő este.

Nem értik a Jobbikban, miért annyira negatív Sneider Tamás

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2020.03.09. 07:30

Fotó: Népszava
Az elnökség a közleményében rögzítetteket nem zsarolásnak, hanem pusztán tényközlésnek szánta – így reagált a Jobbik a volt pártelnök, Sneider Tamás éles bírálatára.
Sneider a közösségi oldalán múlt héten kritizálta a párt vezetőit, amiért Bana Tibor parlamenti képviselő kilépése után kiadott állásfoglalásukban azt írták: a Jobbik elnöksége egyértelművé teszi, hogy azok, akik távoznak a frakcióból, 2022-ben nem lesznek közös ellenzéki jelöltek. Sneider Tamás ezt nyilvános zsarolásnak, a jobbikos képviselők egzisztenciális fenyegetésének minősítette.
Kerestük a Jobbikot, szerettük volna megtudni, lesz-e bármifajta következménye Sneider Tamás Facebookos bejegyzésének. (Többször írtunk arról, hogy voltak jobbikos alkalmazottak és helyi politikusok, akiket hasonló okokból elbocsátottak vagy pénzbüntetéssel sújtottak.)
Lapunknak küldött reagálásában a Jobbik nem utalt arra, hogy Sneidernek retorziótól kellene tartania. A válasz ugyanakkor felhívta rá a figyelmet: közleményükben úgy fogalmaztak, ha egy kilépő úgy gondolja, a tisztesség útja számára az, hogy elhagyja közösségüket, akkor bíznak abban, hogy a tisztesség számára a mandátum visszaadását is magában foglalja.
Amennyiben ez így van, „akkor örömmel vesszük és várjuk ezt a lépést” – hangsúlyozta a Jobbik. A párt úgy gondolja, hogy nincs a világon politikai közösség, amelyik egy választáson „olyan személyek felé tesz pozitív gesztusokat, akik a kilépésükkel kárt okoztak, illetve szándékukban állt ilyet tenni, és úgy logikus, ha mi is így járunk el”. Nem értik, Sneider Tamás miért értelmezi negatívan a közleményt, hiszen az „ő elnöksége alatt is született hasonló döntés”.
Sneider lassan tömegessé váló kilépési hullámról is említést tett bejegyzésében. Ezért azt is megkérdeztük a Jobbiktól, hogy jelenleg hány tagja van a pártnak, a januári tisztújítás (Jakab Péter elnökké választása) óta hányan léptek ki, hányan léptek be.
Választ kaptunk ugyan, ám a Jobbikot érezhetően nem az a törekvés vezérelte, hogy konkrétumokkal terhelje a közvéleményt. Idézzük: „Ahogy azt Jakab Péter már a kongresszuson is elmondta: biztosan lesznek távozók és lesznek érkezők is. A legjobb mérőszám talán az, hogy a közvélemény-kutatók erősödést mértek a Jobbiknál. Számunkra pedig az a legfontosabb, hogy 2022-re készülve mindent megtegyünk a kormányváltásért és azért, hogy abban megkerülhetetlen, vezető szerepet töltsön be a közösségünk”.
Ha már itt tartunk: a Jobbik egyetért közös egyéni jelöltek indításával, de – az MSZP-től és a DK-tól eltérően – közös lista helyett két ellenzéki lista felállítását preferálja. Mérget azért nem lehet venni rá, hogy ez végleg így is marad. A korábbi években azt láthattuk, hogy a markánsan szélsőjobboldali Jobbik behúzódása a politikai középre a párt szövetségi politikáját is jelentősen módosította.
A 2018 őszén a pártból kizárt Volner János például a „balliberális oldallal történő összeborulás” szándékával vádolta az akkor már Sneider Tamás vezetésével működő Jobbikot. Szabó Gábor pártigazgató erre közölte, hogy Volner valótlanságokat állít, ugyanis „az elnökség kizárta már az MSZP-vel, DK-val, Momentummal való országos összefogás lehetőségét”, a DK-val és az MSZP-vel pedig „önkormányzati szinten sem tartjuk ezt elképzelhetőnek, erről a múlt heti kongresszuson tájékoztatta is a küldötteket beszédeikben Sneider Tamás és Bana Tibor”.
Politikában tudvalevőleg soha ne mondd azt, hogy soha: egy évvel később, a tavaly őszi önkormányzati választáson már szerte az országban indultak olyan jelöltek, akik mögé a teljes ellenzék felsorakozott, beleértve a DK-t, az MSZP-t és a Jobbikot is.
Sneider Tamás kérdésünkre tartotta magát ahhoz, hogy a párt mostani belső viszonyairól nem nyilatkozik. A 2018-as, már érvényét vesztett elnökségi döntésről elmondta, hogy abban az időben még ő is egyetértett azzal: az MSZP-vel és a DK-val önkormányzati szinten sem szabad összefognia a Jobbiknak. A párt országos választmánya azonban – amely ilyen kérdésekben erősebb jogosítvánnyal bír, mint az elnökség – később felülbírálta az általa akkor képviselt álláspontot.