Előfizetés

Kellett a pénz, olcsón adta a falu a földet

Ungár Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.10. 08:00

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Értékbecslés és licit nélkül, a piaci ár alatt adott el egy földterületet a decsi önkormányzat. Az ügyben a kormányhivatalnak kell állást foglalnia.
A 13 hektáros mezőgazdasági területről Decs függetlenekből álló képviselő-testülete tavaly májusban döntött. A képviselők megszavazták, hogy a hektáronként 31 aranykoronás földet 17 millió 750 ezer forintért adják el egy vállalkozónak. Az eladásról szóló szerződést decemberben írta alá Decs új polgármestere, a kormánypárti Heberling Tibor. A földértékesítést szabálytalannak ítélte Kurtyán Ferenc, az MSZP szekszárdi választókerületének elnöke, s emiatt a kormányhivatalhoz fordult. Kurtyán azért tartja jogsértőnek a manővert, mert a földeladást nem előzte meg értékbecslés, és nem liciten adták el a területet. Ráadásul a piaci árnál olcsóbban váltott gazdát az ingatlan, hisz a NAV által is használt termőföld kalkulátor szerint a decsi terület értéke már 2018-ban is 29,5 millió forintra rúgott. Vagyis a települést 12 milliós kár érte.
Megkérdeztük a decsi jegyzőt, Takácsné Gehring Máriát, aki megerősítette, hogy nem volt se értékbecslés, se licit. Amikor megemlítettük, hogy ezt a nemzeti vagyontörvény és Decs saját rendelete is előírja, akkor a jegyző azt mondta, hogy a képviselő-testület döntésekor egy hónapja töltötte be hivatalát, s a földeladásról szóló előterjesztést nem ő készítette elő. A falu korábbi vezetése azért sürgette az eladást, mert az önkormányzatnak egy pályázat önrészéhez gyorsan szüksége volt pénzre. Heberling Ferenc azzal magyarázta a szerződés aláírását, hogy a korábbi képviselő-testület döntése megkötötte a kezét. A vevő egy, a térségben ismert agrárvállalkozó, de annak nincs jele, hogy a politikai vagy más kapcsolatok szerepet játszottak volna az ügyletben.
Kurtyán Ferenc szerint Decs korábbi és mostani vezetőit is felelősség terheli a szabálytalan földeladásért, és a falu vagyonának herdálásáért, a szocialista politikus abban bízik, hogy a kormányhivatal megsemmisíti a kontraktust megalapozó döntést. Az általunk megkérdezett tolna gazdák is áron alulinak vélték a decsi földeladást, szerintük a tábla értéke meghaladja a 35 milliót.

400 milliót kereshetnek a devizásokon egy meghívásos pályázat nyertes ügyvédi irodái, Varga István is örülhet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.10. 07:47

Fotó: Népszava
A volt fideszes képviselő, aki tavaly még a Kesma élén állt, most a Nemzeti Eszközkezelő szerződésein dolgozhat.
Az állam kizárólagos üzlettel tolta meg Varga István volt fideszes országgyűlési képviselő, Pfeifer Tamás és Borsfai Balázs ügyvédi irodáit - írja a 24.hu. Egy közérdekű adatigénylésükre érkezett válaszból kiderült, ők hárman bonyolíthatják le, hogy a korábban bajba jutott devizahiteles családok visszavásárolják ingatlanaikat a Nemzeti Eszközkezelőtől. A portál szerint
az ügyvédek konzorciuma összesen több mint 400 millió forint garantált bevételhez jut azzal, hogy több ezer devizahiteles kizárólag velük készíttetheti el a szükséges formaszerződést.

Ennek előzménye, hogy 2018 végén törvénybe iktatták: azok a devizahitel-károsultak, akik a válság idején eladták az ingatlanjukat, majd évekig visszabérelték azt a kormány által létrehozott Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-től, újra saját tulajdonba vehetik a lakásukat. Noha az egykori adósok azt is választhatták, hogy bérlőként maradnak a lakásban, a túlnyomó többség, több mint 28 ezer család úgy döntött, él a visszavásárlás lehetőségével. Közülük 6400-an nyilatkozták azt, hogy egy összegben fizetnek az ingatlanért. Az ügyvédek feladata az volt, hogy ehhez a 6400 adásvételhez készítsék el a szerződéseket.
Kiderült az is, hogy az ügyvédi irodákat meghívásos pályázaton választották ki a művelet lebonyolításához.

Mint a 24.hu írja, a magyarázat szerint rövid volt a határidő a törvényben megszabott eljárásrend miatt, ezért választották ezt a módszert. Eddig több mint négyezer szerződést készítettek el a jogászok, ezáltal pedig csaknem 250 millió forint ügyvédi munkadíjat vettek fel az eszközkezelőtől.

Közel a tűzhöz

Varga István 2019 elején még a frissen létrehozott kormánypárti médiaóriás, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) kuratóriumi elnöke volt. Februárban tette a következő, emlékezetes kijelentést: "igényes, jó tollú újságírókat, és nem kell megsértődni, nyugodtan mondhatom, inkább a másik oldalon látok". Miután ennek híre körbeszaladt a független sajtóban, hat órába sem telt, és Varga lemondott. A Nemzeti Eszközkezelő ezt követően kötötte meg vele a százmilliós megállapodást.
A Pfeifer és Endl Ügyvédi Iroda egyik vezetőjének, Pfeifer Tamásnak a 24.hu szerint szakmai karrierje Gulyás Gergelyével együtt indult: 2005-ben közösen hirdették meg a Budapesti Ügyvédi Kamarában az ügyvédjelöltek kamarájának alapítását.
Borsfai Balázs győri ügyvéd korábban főleg közbeszerzési ügyekkel foglalkozott. Az ő irodájában bontották például az Audi Hungária Közalapítvány óvodaépítési projektjére beérkezett ajánlatokat.

A lehető leghamarabb hagyja el Olaszországot, akinek nem nagyon muszáj maradnia - kéri a magyar nagykövetség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.10. 07:30

Fotó: Pier Marco Tacca / Anadolu Agency
Szigorú büntetésre számíthat az, aki igzán nyomós ok nélkül utcára lép, de a külföldiek hazautazására ez nem vonatkozik.
Az északi régiók után teljes Olaszorszárgra kiterjesztik a járványügyi intézkedéseket  - azaz az egész ország egy hatalmas karantén lesz. A rendelkezések értelmében kizárólag munka- vagy egészségügyi, illetve alapvető szükségletek kielégítésére irányuló nyomós indok miatt lehet elmenni otthonról, elhagni a szálláshelyet. A rendelkezés ugyanakkor nem akadályozza az ország területén tartózkodó külföldi állampolgárok hazajutását, ezért a római magyar nagykövetség felszólított minden, az országban tartózkodó magyart, hogy ha csak turistáskodik, illetve nyomós munka- vagy egészségügyi szempont nem indokolja az országban maradását, a lehető leghamarabb gondoskodjanak Magyarországra történő hazajutásukról. Az utazás megszervezésében azonban a konzulátus nem tud segítséget nyújtani - teszik hozzá. A gyakori járattörlések és -ritkítások miatt kérjük, hogy tájékozódjanak a légitársaságok honlapján, vagy ügyfélszolgálati elérhetőségein az aktuális helyzetről. Az autópályákon történő közlekedést szintén ellenőrzik a hatóságok, azonban a lakóhely szerinti országba történő hazajutás nem esik korlátozás alá. Egyéb, kellően nem indokolt úticélok irányában való közlekedés esetén pénzbüntetés és elzárás kiszabására is lehetősége van az olasz hatóságoknak - írják a felhívásban.