Előfizetés

Félnapi bérükkel segítik az ausztrál vadakat a bécsi állatkert dolgozói

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.10. 11:47

Fotó: Philippe Clément / AFP
A pénzt az a szervezet kapja, amely a bozóttüzekben megsérült vadállatok gyógykezelését és rehabilitációját végzi.
A schönbrunni állatkert alkalmazottjai szerda déltől ingyen dolgoznak és ugyancsak aznap 12 órától zárásig az intézmény összes bevétele a jótékony célra megy. "Én a koalákért vagyok felelős az állatkertben. Nagyon megráztak az Ausztráliában készült felvételek és tenni akartam valamit" – mondta hétfőn Kiva Cheyenne Prinsloo, a schönbrunni állatkert egyik gondozója.
A pénz az ausztrálázsiai régió állatkertjeit, akváriumait és vadasparkjait összefogó Zoo and Aquarium Association Australasia (ZAA) nevű szervezethez kerül, amelynek tagjai a bozóttüzekben megsérült vadállatoknak biztosítanak kórházi ellátást és rehabilitációs intézményeket. 
A 2019-2020-as ausztrál bozóttűzszezonban rekordot jelentő 19 millió hektárnyi terület vált a lángok martalékává. Az elsősorban Ausztrália délkeleti részén tomboló bozóttüzek legkevesebb 34 ember és több mint egymilliárd állat halálát okozták. A lángok felemésztették az állatok természetes élőhelyeinek nagy részét, ami 113 őshonos fajra, köztük a koalákra nézve jelent fenyegetést.

MME: Óvatosan a kertészkedéssel, vigyázzunk a sünökre!

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.09. 15:05

Fotó: Reiner Bernhardt/Picture-Alliance / AFP
A tavaszi munkálatok közben – véletlenül – akár teljes családok pusztulását is okozhatjuk – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).
Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő-, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását is okozhatja – figyelmeztetnek az állatvédők közleményükben.
A szakemberek azt ajánlják, ne vasvillával, hanem a szerszám nyelével, fentről lefelé haladva forgassuk át a halmot, az alapi részen pedig még óvatosabban, akár kesztyűs kézzel dolgozva, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün. 
Különösen óvatosnak kell lenni a május-júniusi sünellési időszakban, amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek. Arra is felhívják a figyelmet, hogy soha ne gyújtsuk fel az ilyen rakásokat.
A közlemény szerint amennyiben a gallyrakás megbontásakor sünfészket találunk, semmiképpen se szedjük össze a kölyköket és kezdjük nevelgetni őket, ehelyett pakoljunk vissza kellő vastagságú rétegben ágakat és leveleket a fészekre, majd hagyjuk a nőstényre a továbbiakat.
A gallyrakás megszüntetésével érdemes legalább addig – négy-öt hetet – várni, amíg a kölykök annyira megerősödnek, hogy éjszakánként követik anyjukat a vadászatra. Amennyiben erre nincs lehetőség, érdemes kisméretű kutyaházhoz hasonló, mesterséges „süngarázst” beszerezni, amibe mind a magányosan pihenő felnőtt állat, mind a nőstény a kölykeivel áttelepíthető. A sünök védelméről további részletek itt olvashatóak.

Fókashow indult a pécsi állatkertben

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.09. 14:09

Fotó: FERENC ISZA / AFP
Élőben követhető például, hogyan szeretgetik egymást a népszerű állatok.
Az élő internetes közvetítéssel ide kattintva a népszerű állatok napjainak vízben töltött részét lehet végigkísérni. A kamerát a fókamedence betekintő ablakánál helyezték el, így be lehet kukkantani a fókák rendkívül látványos és izgalmas vízi életébe – közölte a pécsi állatkert. Látható például, ahogy a fókapár szeretgeti egymást, buborékokat fúj, reggelente pedig a medence alján szunyókálnak
Donka és Bonifác 2015-ben ugyanazon a napon született: a hím a nyíregyházi állatkertben, míg a nőstény a németországi Augsburg vadasparkjában látta meg a napvilágot.  A fókapár egy százezer literes medencében él, de kisebb és sekélyebb elkülönítő medencét is tudnak használni. A fókák nagyjából 20 percet tudnak egyhuzamban a víz alatt tölteni. Naponta akár 6-8 órát is képesek aludni, főleg éjszaka, de van, hogy nappal is lepihennek. Donka jelenleg 60, Bonifác 64 kilogramm súlyú, a hosszuk 150-160 centiméter. Fejenként 4- 5 kiló táplálékot kapnak fejenként, télen többet heringet, makrélát, aranylazacot, kapellán lazacot esznek. Kapnak vitamin- és sótablettákat is, amelyeket a halakban dugnak a gondozóik – olvasható az intézmény honlapján.