Koronavírus: viszik a cukrot, mint a cukrot

Publikálás dátuma
2020.03.10. 11:13

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A koronavírus-járvány hatására a magyarok is elkezdték betárazni az alapélelmiszereket, a hipermarketek és drogériák forgalma 25 százalékkal nőtt.
Aktívan töltik fel a magyar vásárlók a „járványkamrát” a koronavírus keltette aggodalmak hatására: február 24. és március 1. között 25 százalékkal emelkedett, így összességében 12 milliárd forintot tett ki a nemzetközi kiskereskedelmi láncok magyarországi forgalma – derül ki a Nielsen hiper- és szupermarketek, illetve drogériák szkennelt adatain alapuló összesítéséből. Az egészségvédelmi termékek iránti kereslet rohamosan növekedett, emiatt a polcokról átmenetileg el is fogytak a fertőtlenítők és kéztisztítószerek. Előbbiből február utolsó hetében 91 százalékkal több fogyott, mint tavaly ilyenkor, a tisztálkodási és higiéniai szerek forgalma 142 százalékkal emelkedett, de vitaminokat is 108 százalékkal többet vásároltak a szokásosnál. A kézfertőtlenítők értékbeli forgalma 73 százalékkal nőtt.    Az élelmiszerek között tarolt a cukor, a liszt és a száraztészta. A Nielsen adatai szerint a cukor forgalma 178 százalékkal ugrott meg, a liszt értékesítése 168 százalékkal nőtt, de nagy tételben vásároltak a fogyasztók száraztésztából, rizsből és étolajból is. A tartós élelmiszerek között kimagaslóan nagymértékben fogyott még a különféle konzervekből, és a zacskós leves, a tartós tej és a fagyasztott zöldségek értékesítése is jelentősen megnövekedett.   
Szerző

Hét éves rekordmagasságban a maginfláció, durván drágultak az élelmiszerek

Publikálás dátuma
2020.03.10. 10:29

Fotó: Béres Márton / Népszava
Kilőtt a sertéshús ára, de sok más termék is jelentősen nőtt.
Februárban a fogyasztói árak átlagosan 4,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, januárhoz viszonyítva átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Januárban 4,7 százalék volt a pénzromlás éves üteme. Az éves maginfláció 4,1 százalékra, 2012 vége óta nem látott magasságba emelkedett, miután szeptember óta 3,9-4,0 százalék között váltakozott. Az elmúlt egy évben a járműüzemanyagok, a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben. Az üzemanyagok 7,7 százalékkal drágultak egy év alatt, leginkább a januári emelkedés húzta fel az árakat, de ez nem köthető egyértelműen a forint gyengüléséhez, az olajár emelkedése is szerepet játszott benne. Az élelmiszereknél a 7 százalékos éves emelkedésben a sertéshús, illetve a feldolgozott termékek drágulása játszott leginkább szerepet. A sertéshús 27,3, a párizsi, kolbász 21,5, a szalámi, szárazkolbász és sonka 11 százalékkal drágult. Bőven az átlagos infláció felett, 10,3 százalékkal nőtt az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) ára, a tej 9,4, a kenyér 7,6, a házon kívüli étkezés 7,2 százalékkal lett drágább.       A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,3 százalékkal nőtt 12 hónap alatt, amit a dohánytermékek jövedékiadó-emelkedése okozott.
Szerző
Témák
infláció

336,00 forinton az euró

Publikálás dátuma
2020.03.10. 08:37

Fotó: Béres Márton / Népszava
Vegyesen alakult kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
A forint az euróval és a svájci frankkal szemben erősödött, a dollárral szemben viszont gyengült. A dollár az elmúlt napok nagymértékű gyengülése után erősödésnek indult. A gyengülést a Fed múlt heti váratlan kamatvágása váltotta ki, az erősödő fordulatot pedig Washington hétfőn bejelentett gazdaságösztönző intézkedései.
A dollár jegyzése a hétfő esti 293,31 forintról kedd reggel nyolc órára 296,31 forintra emelkedett.
Az euró és a svájci frank jegyzése csökkent, az eurót a hétfő esti 336,17 forint után 336,00 forinton, a svájci frankot pedig 317,06 forint után 316,67 forinton jegyezték kedden reggel nyolc órakor.
Szerző
Frissítve: 2020.03.10. 08:53