Orbán megkongatta a vészharangot: világjárvány lesz és ez fájni fog

Publikálás dátuma
2020.03.10. 11:31

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A kormány készül a koronavírus gazdasági következményeire, mondta a miniszterelnök a kereskedelmi és iparkamara évnyitó konferenciáján, de Varga Mihály szavaiból nem éppen ez derült ki.
Meg kell őrizni az elmúlt tíz év gazdasági eredményeit, nagy gazdaságösztönző program jön majd a koronavírus-járvány ellensúlyozásra, de részletektől korai beszélni – mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó konferenciáján. A miniszterelnök szerint a NAT-ról szóló vita nem, oktatáspolitikai kérdés. Orbán Viktor szerint 2020-ban új szakasz kezdődik a világjárvánnyal. Az elmúlt tíz év sikereit meg kell védeni, mondta el sokadszorra, mert szerinte „brutális változásokra”, a legrosszabbra kell készülni, ami csak egy világjárványból származhat. Mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából, erre a koronavírus a legjobb inspiráció. Orbán szerint arra kell készülni, hogy vakcina nem lesz egy éven belül – ezt mondták neki a magyar tudomány képviselői. Igaz, hogy az influenzában többen halnem meg, de arra van ellenszer. Ez a bizonytalanság-érzet velünk lesz a következő hónapokban – ez pedig befolyásolja a gazdasági tevékenységet, így például az idén nem lesz turisztikai szezon az idén, a logisztikai láncok megszakadnak – vagyis a járványnak komoly gazdasági hatásai lesznek. Orbán szerint április végén fogja látni a kormány, hogy mekkora gazdasági károk lesznek egyáltalán – csak ez után tudnak beavatkozni, de a cégeknek kell megmondani, hogy milyen segítséget várnak. Újra kell tervezni a 2020-as költségvetést is, sokmilliárdos gazdasági ösztönzésre lesz szükség, hogy a visszaesés ne legyen olyan nagy, mint ami 2008-ban volt. Ezen program pénzügyi forrásait a kormány elő fogja teremteni – ehhez az önkormányzatoknak is készülniük kell – az elosztáshoz, viszont konkrét programokra lesz szükség - mondta a miniszterelnök. Orbán ezt megelőzően arról beszélt, hogy szerinte száz évvel Trianon után a legsikeresebb tíz esztendő van az ország mögött – ezt meg kellene becsülni, már csak azért is mert a növekedés pénzügyi egyensúllyal párosult. Szerinte alacsony az infláció (ami amúgy már több hónapja a jegybank inflációs célkitűzése felett van, nem is kevéssel), csökkent az államadósság. A nagy kérdés, hogy ezeket az eredményeket, hogyan védjük meg – tette fel magának a kérdést a miniszterelnök. A válasz messziről indult, volt szó az IMF hazaküldésről, az intellektuális önbizalomról, ami a kormány sajátja és Szíjártó Péter külgazdasági miniszter hatalmas munkájáról, amelynek eredményeként dollármilliárdos befektetések érkeznek Magyarországra. Szerinte a NAT-ról szóló vita nem oktatáspolitikai kérdés, hanem a nemzeti büszkeségről, hogyan védjük meg a sikereinket.

Matolcsy kiadta a parancsot : ”itt a nagy szökés ideje”

Az elmúlt évtizedben elért eredményeket meg kell őrizni – jelentette ki Matolcsy Göryg a Magyra Nemzeti Bank (MNB) elnöke a konferenciáján. Az MNB elnöke szerint 2010-2020 között az ország sereghajtóból éllovas lett a régióban, mind növekedésben mind fenntarthatóságban – vagyis igaza volt Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki az elmúlt száz év legsikeresebb évtizedének nevezte az elmúlt tíz évet. Matolcsy szerint – így a világgazdasági lassulás előtt – a jelenlegi magyar növekedési ütemkülönbséget három százalékra növelni – így 2030 akár elérhetnénk az EU fejlettségének 93,3 százalékát. A siker kulcsa a munkaalapú gazdaság, béremelkedés és hogy szerinte magyar háztartások tudnak megtakarítani – igaz nem mindenki. Azonban minél nagyobbak a gazdasági különbségek, annál sérülékenyebb a gazdaság. Itt a nagy szökés ideje – mondta Matolcsy, bár ő nem a kivándorolt félmillió honfitársunkra gondolt, hanem a 2020-2030 között általa remélt szédületes gazdasági felzárkózást értette. Szerinte ehhez, meg kell duplázni a lakossági és céges hiteleket, ez a GDP 60 százalékát jelentené, ami az uniós átlag. Matolcsy szerint még van jelentős tartalék a munkaerőpiacban – a képzetlenekre és a fiatalokra gondolt. Szerint szép eredmény az évi 20 ezer lakás, de volt már ennél több is – vagyis növelni kell a lakásépítéseket számát. A gyorsabb növekedéshez Matolcsy szerint felsőoktatási fordulat kell, de rögtön jó hírrel is szolgált, szerinte ez megkezdődött. A koronavírusról szólva elmondta, hogy kiszámíthatatlan a gazdasági hatás, ám sejthető, hogy az több éven keresztül hatni fog, de szerinte magyar gazdaság immunrendszere sokkal fejlettebb, mint bármikor korábban.

Valójában nincs érdemi válasza a koronavírusra a kormánynak

A kormánynak a célja a versenyképesség növelésének felgyorsítása, a hat éves adó- és bérmegállapodás folytatása, a stabilitás megőrzése és a beruházások Magyarországra vonzása. Még nem látjuk, hogy a járvány és az olajárválság miként érinti Magyarországot, de célunk az eddigi eredmények megőrzése. Ennyivel tudja ellensúlyoznia koronavírus gazdasági hatásait - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a konferencián. Az Európai Unió gazdasági növekedése az idén a korábbi 1,4 százalékkal szemben, jó ha 0,8 százalék lesz – miközben a kockázatok folyamatosan nőnek, legyen az autóipar gyengélkedése, a brexit és a koronavírus. Vagyis a következő két évben bizonytalan európai környezetben kell a magyar gazdaságnak is jól teljesítenie. Ehhez támaszt biztosít az elmúlt évek erőteljes növekedése, a tartós tőkebeáramlás, stabil államháztartás – bár tavaly az egyik legnagyobb hiányt hozta össze a magyar kormány az EU-ban. A cél a nullás költségvetés elérése és az államadósság csökkentése – mondta Varga.
A koronavírus gazdasági hatásai nagy valószínűséggel jelentősek lesznek a pénzügyminiszter szerint, erőteljesebbek lesznek, mint az egészségügyi hatásai. A hitelképesség-csökkenése, az instabil árfolyamok szinte mindenkit el fog érni. A költségvetés hiányát egy százalékára tervezték, de ebben egy százaléknyi tartalék is benne van már. Azt szeretné a kormány, ha a bérkiáramlás, a fogyasztás és a tőkebeáramlás húzná idén is a gazdaságot, itt lehet komolyabb átrendező hatása a koronavírusnak, de a csökkenő olajárakat akár előnyként is kezelheti a magyar gazdaság.  
Szerző
Frissítve: 2020.03.10. 12:30

Anyagilag is megkárosíthat a kormány sok százezer magyart

Publikálás dátuma
2020.03.10. 11:23

Fotó: Shutterstock
Anyagilag is megkárosíthatja a kormány a munkavállalók tömegeit azzal, hogy megszüntette a közigazgatási hatósági ügyekben – például nyugdíj, táppénz, utazási költségtérítés kiszámításában – született végzések elleni fellebbezési lehetőséget.
Újabb döntéssel nehezítette az emberek érdek- és jogérvényesítési lehetőségét a kormány azzal, hogy március 1-jével eltörölte a fellebbezés lehetőségét a hatósági ügyekben – írja közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), amely szerint ezt a változtatást a kormánynak vissza kellene vonnia. Ezen hatósági ügyek közé tartoznak ugyanis többek között a táppénz, csecsemőgondozási-, gyermekgondozási vagy örökbefogadói díj, baleset „üzemiségének" elbírálása, baleseti táppénz és utazási költségtérítés megállapítására született határozatok. A korábbi fellebbezések helyett ezen ügyekben csak a nehézkes, bonyolult és drága bírósági pereskedés maradt. Felháborító, hogy egy téves határozatot mostantól egyszerű ügyintézés helyett évekig tartó és drága bírósági eljárással lehet korrigáltatni. Döntésével a kormány nemcsak az emberek érdekérvényesítési rendszerén ütött újból egy nagy rést, hanem sokakat anyagilag is megkárosíthat – hangsúlyozta Kordás László, a MASZSZ elnöke. Szerinte alig van olyan ember, akinek ne lenne valamilyen közigazgatási, TB-határozattól függő ügye – például nyugdíj, baleseti táppénz, csecsemőgondozási- vagy gyermekgondozási díj (CSED, GYED) megállapítás –, ezért milliókat érint hátrányosan a március 1-jétől érvényes változás. A fellebbezési jog megszüntetése embertelen sőt, mondhatni egyenesen gonosz húzás a kormány részéről, mert nagyon sokan nem fognak - nem is mernek - pereskedni egy tévesen megállapított nyugdíjról, táppénzről vagy GYED-ről született határozat miatt – véli Kordás László. Éppen azok nem fordulnak majd bírósághoz, akik eddig fellebbeztek akár egy rosszul kiszámolt havi tízezer forintos mínusz miatt is, mert hiányzott a család megélhetéséhez. Kordás László szerint ezt a módosítást a kormánynak vissza kellene vonnia, hiszen nemcsak az érintett munkavállalók helyzetét nehezíti, hanem elméletileg az egyébként is leterhelt bíróságokra is nagyobb terhet ró. Igaz, a „kisemberek" nem fognak bírósághoz fordulni, keserűen lenyelik, hogy megkárosítja őket a rendszer. A szakszervezeti vezető szerint a fellebbezési lehetőség eltörlésével felbecsülhetetlenül sok pénz, évente akár több tízmillió forint is bennragad a rendszerben. Ez pedig azt jelenti, hogy megint a leginkább kiszolgáltatott embereken nyerészkedik a hatalom.    
Szerző

Koronavírus: viszik a cukrot, mint a cukrot

Publikálás dátuma
2020.03.10. 11:13

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A koronavírus-járvány hatására a magyarok is elkezdték betárazni az alapélelmiszereket, a hipermarketek és drogériák forgalma 25 százalékkal nőtt.
Aktívan töltik fel a magyar vásárlók a „járványkamrát” a koronavírus keltette aggodalmak hatására: február 24. és március 1. között 25 százalékkal emelkedett, így összességében 12 milliárd forintot tett ki a nemzetközi kiskereskedelmi láncok magyarországi forgalma – derül ki a Nielsen hiper- és szupermarketek, illetve drogériák szkennelt adatain alapuló összesítéséből. Az egészségvédelmi termékek iránti kereslet rohamosan növekedett, emiatt a polcokról átmenetileg el is fogytak a fertőtlenítők és kéztisztítószerek. Előbbiből február utolsó hetében 91 százalékkal több fogyott, mint tavaly ilyenkor, a tisztálkodási és higiéniai szerek forgalma 142 százalékkal emelkedett, de vitaminokat is 108 százalékkal többet vásároltak a szokásosnál. A kézfertőtlenítők értékbeli forgalma 73 százalékkal nőtt.    Az élelmiszerek között tarolt a cukor, a liszt és a száraztészta. A Nielsen adatai szerint a cukor forgalma 178 százalékkal ugrott meg, a liszt értékesítése 168 százalékkal nőtt, de nagy tételben vásároltak a fogyasztók száraztésztából, rizsből és étolajból is. A tartós élelmiszerek között kimagaslóan nagymértékben fogyott még a különféle konzervekből, és a zacskós leves, a tartós tej és a fagyasztott zöldségek értékesítése is jelentősen megnövekedett.   
Szerző