turizmus;Orbán Viktor;szállásfoglalások;koronavírus;Magyar Turisztikai Ügynökség;

2020-03-11 14:17:46

A magyar turizmust is derékba vágta a koronavírus, már minden ötödik foglalást lemondtak

Várhatóan feleannyi turista érkezik Magyarországra márciusban és áprilisban a koronavírus terjedése miatt, mint a korábbi években ilyenkor, a szállásbevételek is a felére eshetnek vissza. Az MTÜ adatai szerint a tavaszi foglalások ötödét már visszamondták.

Magyarország sem tudta elkerülni az európai trendeket: a koronavírus terjedése miatt a szállásfoglalások visszamondásának száma napról napra nő. A három tavaszi hónapra már a foglalások 18,5 százalékát mondták le március 10-e reggelig a top 10 küldő országból – értesült a Népszava a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ). A hazai turizmus legfőbb irányítójának számító szervezet az ágazat várható adatait is látja, hiszen 1050 hazai szálloda, 1700 panzió, és 27 ezer magán szálláshely be van kötve hozzá a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központon keresztül. Ennek adatai alapján a lemondások aránya a vírus magyarországi megjelenése óta kissé megugrott, az első hazai koronavírusos beteg kiszűrése utáni reggelen, azaz március 5-én ugyanis a korábbi napokhoz hasonlóan még „csak” a foglalások 16,4 százalékát mondták vissza.

A TOP10 küldő piacaink közül Németországból érkezett a legtöbb lemondás: a tavaszi foglalások 13,3 százalékát mondták vissza. Az összes szállásfoglalást vizsgálva ugyanakkor az Izraelből érkezettek 40,3 százalékát, Olaszországból indítottak 37,8, míg a Romániából kezdeményezettek 25,4 százalékát mondtak vissza. A budapesti foglalásoktól a legnagyobb arányban a kínaiak (54,3 százalék) és az izraeliek (41,1 százalék) álltak el.

Az MTÜ szerint a korábbi évek azonos időszakával összevetve az idén március-áprilisban várhatóan 50-60 százalékkal kevesebb külföldi vendég érkezik majd Magyarországra. A szállásdíj-bevételek ennek megfelelően várakozásaik szerint 2019. március-áprilisához viszonyítva legalább 40-50 százalékkal esnek vissza majd.

Az MTÜ azt is jelezte: „a turisztikai adatok napról napra változnak, amit ma mondunk, holnap már nem biztos, hogy igaz. Úgy gondoljuk, hogy jelenleg nem a számok a legfontosabbak, hanem a vírus terjedésének a megfékezése.”

Mint megírtuk: Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara keddi gazdasági évnyitóján úgy foglalta össze a koronavírusjárvány hatását az idegenforgalomra, hogy „a turisztikai szezonnak az idén kampó”. Szerinte „mindenkinek, aki valamilyen módon a logisztikában vagy a turizmusban a szokásosnál jobban hozzá van kötve az emberek utazási kedvéhez, azzal kell számolnia, hogy komoly gazdasági visszaesései lesznek. Erre jobb felkészülni, és jobb számokat készíteni”.

A koronavírus terjedésével párhuzamosan világszerte zuhan a szállodai foglalások száma, sorra mondják le a nagyobb tömegeket vonzó sport- és kulturális eseményeket, a turisztikai látványosságokat egyre kevesebben látogatják, a cégek letiltották az üzleti utakat. Ha a tendencia nem fordul meg, húsvétra akár 85 százalékkal is csökkenhet az európai turizmus – vetítették előre a szakemberek az európai uniós tagállamok turisztikai szervezeteinek egyeztetésén.

Az MTÜ lapunknak küldött tájékoztatása szerint „most a védekezés ideje van, de lesz idő, amikor újra a növekedésről beszélhetünk. Azt akarjuk, hogy Magyarország az elsők között állítsa helyre a turizmusát. Együtt fogunk a startvonalra állni a konkurens Ausztriával és Csehországgal, hiszen mindenhol ugyanaz történik, mindenhol zuhannak a mutatók. A koronavírus derékba vágta a turizmust, de ez egy tipikusan ellenálló ágazat, mindig a talpára esik, gondoljunk csak szeptember 11-re vagy éppen a legutóbbi SARS járványra. Ahogy túljutottunk a tetőponton, intenzív kampányokba kezdünk majd. Nemzetközi tapasztalatok szerint körülbelül 10 hónap kell ahhoz, hogy az ágazat helyreálljon, mi minden segítséget meg fogunk adni ehhez. Föl fogunk állni.”

Jelezték azt is: létrehoztak egy egymilliárd forintos turisztikai vis maior alapot, annak érdekében, hogy a rövid távon jelentkező károkat enyhíteni lehessen. Ennek felhasználásáról a turisztikai szakmai szervezetekkel közösen fognak dönteni.