Koronavírus – A belföldi turizmusban bíznak a Balatonnál

Publikálás dátuma
2020.03.12. 09:00
A Balatonnál egyelőre a foglalások 15-20 százalékát visszamondták
Fotó: H. SZABÓ SÁNDOR / ORFK
A tavalyihoz képest sokkal gyengébb előszezonra számítanak a balatoni szállásadók, a koronavírus-járvány miatt ugyanis ebben a régióban is érzékelhetően nőtt a lemondott foglalások száma.
– A partnereink már jelezték, hogy folyamatosan törlik a csoportos rendezvényeket, konferenciákat, esküvőket, egyelőre nagyjából júniusig – mondta Szentpéteri Ildikó, a siófoki Tourinform vezetője. – A nagy, négycsillagos szállodákban az egyéni foglalásokon még nem látszik a koronavírus hatása, több olyan hotel is akad, ahol jelenleg száz százalékos a telítettség. Igaz, a járvány hatása majd csak ezután jelentkezik, mert sokakban csak a kormány radikálisabb intézkedései után kezd tudatosulni, mivel is állnak szemben. Az egyértelműen látszik, hogy a nagy rendezvények szervezői bizonytalanok: a Magyar Jogász Egylet elnöksége már a múlt héten lemondta az április végére, Balatonfüredre tervezett, háromnapos jogászgyűlést, ám a szintén füredi nemzetközi oldtimer-fesztiválról és a siófoki orvoskongresszus még nem döntöttek. – Egyelőre 15-20 százalék körüli a foglalások visszamondásának aránya – állította Balla György, a balatonmáriafürdői Pelso Hotel egyik tulajdonosa. – Persze csak az előszezonra, remélhetőleg a nyárra már sikerül megfékezni a járványt. A külföldi vendégek száma akkor is jelentősen elmarad majd a tavalyitól, de ezt kompenzálhatják a belföldi vendégek:  sokan, akik eddig az olasz vagy a horvát tengerpartra jártak, a vírus miatt hazai nyaralást választhatnak. A kisebb hoteleket, apartmanokat amúgy kevésbé sújtják a lemondások, mert a családiasabb helyeken kevesebb a vendég, ez pedig jelenleg növeli a biztonságérzetet. Emellett a szállásadók is bevezettek bizonyos óvintézkedéseket: naponta többször takaríttatnak, fertőtlenítenek. – Ha nem lesz jelentősebb probléma a vírussal, a belföldi turizmus megmentheti az idei szezont, ám az előszezont el kell felejteni – jegyezte meg Kiss Sándor, a balatonfüredi Astoria Hotel vezetője. – Ha viszont nyáron jó lesz az idő, akkor még lehet reménykedni. Bár pánikolni most sem kell, azért jelenleg mindenki elég pesszimista.
Szerző

Publicus: négyből hárman elmennének szavazni

Publikálás dátuma
2020.03.12. 07:30
Képünk illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A megkérdezettek háromnegyede biztosan, további 13 százaléknyi valószínűleg elmenne voksolni egy most vasárnapi választáson.
Az elmúlt öt évben - kisebb átmeneti visszaesésekkel - folyamatosan nő azok száma, akik „inkább elégedettek” azzal, „ahogy az országban mennek a dolgok” - derül ki a Publicus Intézet reprezentatív felméréséből. Míg 2015 júliusában a megkérdezettek 31 százaléka gondolta így, ez az arány 2020 februárjára 47 százalékra emelkedett, az „inkább elégedetlenek” aránya pedig 66-ról 49 százalékra csökkent. A Népszava megbízásából készült kutatás szerint őrzi vezető helyét a Fidesz. A februári minta alapján az összes megkérdezett körében a Fidesz támogatottsága 29 százalékos volt, a Demokratikus Koalíció (DK) tábora 9 százalékos, míg az MSZP-t és a Momentumot 8-8 százalék támogatja. A Jobbik 6 százalékon állt. A biztos szavazók között a Fidesz 37 százalékot kapott, a DK 11 százaléka mellett az MSZP és a Momentum 10-10 százalékon, a Jobbik 7 százalékon állt. Februárhoz képest a március eleji adatfelvétel csak hibahatáron belüli változásokat hozott, a Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében 29 százalékos, a DK tábora is maradt 9 százalékos, és nem változott az MSZP és a Momentum 8-8 százaléknyi támogatottsága sem. A Jobbik 6-ról 7 százalékra „erősödött”. A biztos szavazók körében Fidesz 38 százalékot ért el, a DK 12 százalékot, az MSZP-Momentum-Jobbik pedig fej fej mellett - 10-9-8 százalékon - áll. A szavazási kedv egyébként kifejezetten erős, a megkérdezettek háromnegyede biztosan, további 13 százaléknyi valószínűleg elmenne voksolni egy most vasárnapi választáson. A legelkötelezettebbek a Momentum és a Fidesz hívei: előbbi párt szavazói közül 88 százalék ígérte biztosra részvételét, míg a kormánypártiak közül 87 százalék venne részt mindenképpen egy most vasárnapi voksoláson.
Témák
Publicus Fidesz
Frissítve: 2020.03.12. 08:27

Se lázmérő, se kérdőív a magyar-szlovén határon

Publikálás dátuma
2020.03.12. 07:00

Fotó: Röhrig Dániel / Nepszava
A határon – amit valójában csak egyetlen tábla jelez, schengeni belső átkelőként még egy őrbódé sincs – megállás nélkül gördültünk át, ahogy kifelé menet.
Narancssárgán villogó nyilak figyelmeztetnek terelésre az M70-es autóúton, a magyar-szlovén határ előtti utolsó pihenőhelyen, Tornyiszentmiklósnál. Karszalagos rendőr irányít. Kicsit csodálkozunk, hogy az országból kifelé tartókat is hőmérőzik és kikérdezik a járvány miatt, de kiderül, szó sincs egészségügyi akcióról: a kiemelten fertőzött Olaszország és Magyarország közötti legforgalmasabb útvonalon az autópálya-matricák érvényességét, a teherautós útdíjak befizetését, meg a kamionok tengelyterhelését ellenőrzik megingathatatlanul. Később kiderül, a parkolón tovább tart átjutni, mint a szlovén-magyar határon. Ott ugyanis kifelé egyetlen egyenruhással sem találkozunk, megállás nélkül jutunk át. Beautózunk valamelyest a délnyugati szomszédhoz, de semmi jelét nem látni járványügyi intézkedésnek, így megfordulunk és újra a magyar határ felé vesszük az irányt. A pincei benzinkút parkolója tömve van kamionokkal, ám itt sincs ellenőrzés, a sofőrök csak a kötelező pihenőjüket töltik. Szinte kivétel nélkül Olaszországból érkeztek, s egyöntetűen állítják: nemcsak Szlovénián belül, de még az olasz-szlovén határon sem ellenőrizte őket senki, simán átgurultak egyik országból a másikba.
Szigortól a magyar-szlovén határon sem kellett tartaniuk tegnap. A határon – amit valójában csak egyetlen tábla jelez, schengeni belső átkelőként még egy őrbódé sincs – megállás nélkül gördülünk át, ahogy kifelé menet. Se rendőrrel, se kérdőívvel, se lázmérővel nem találkozunk. Mindez azért is meglepő, mert talán éppen az utóbbi napokban lett volna különösen fontos a szűrés itt. A hét elején a római magyar nagykövetség, a keddtől életbe lépő, teljes Olaszországot lefedő karantén miatt, hazautazásra szólította fel a kinti magyarokat, így közülük sokan – továbbá román vendégmunkások – útnak indultak. Márpedig az Olaszországból autóval érkezők zöme ezt az útvonalat választja. Így alighanem sokan bármiféle ellenőrzés, szűrés nélkül léptek be itt az ország területére. Ehhez képest a kormány csak tegnap közölte: csütörtökre virradó éjszakától szigorít a határon, az Olaszországból érkezők közül csak a magyar állampolgárokat engedik be, őket pedig karanténra kötelezik, két hétig nem hagyhatják el lakóhelyüket.
Szerző