Orbán Viktor;migráció;koronavírus;

2020-03-12 07:50:31

Uszít a miniszterelnök

Amíg más országokban (a sikeresekben, például Tajvanon, Dél-Koreában, Szingapúrban vagy épp Svédországban ingyenes tesztekkel, maximált áras védőeszközökkel, korrekt kommunikációval) rutinos járványügyi szakemberek irányítják a védekezést – az ez ügyben laikus kormányt is –, nálunk egy Habony Árpád nevű, végzettség nélküli informális kormánytanácsadó vezényel. 

Tegyük hozzá, Habony a maga munkáját precízen elvégzi, csak ennek semmi köze a megvédésünkhöz. A feladata ugyanis annyi, hogy a politikai veszteség minimális, a politikai profit pedig maximális legyen. Így, és csak így eshetett, hogy miközben a két és fél hónapja ismert járvány előkészületeiben, az elvégzett tesztek számában vagy a védőeszközök rendelkezésre állását tekintve a legutolsók vagyunk Európában, minden magyar ember tudja már, hogy a fertőzésért egyes-egyedül a nálunk tartózkodó irániak (brrr) a felelősek. Ezt eredményezi, ha a kormányzat 150 milliárdot szán a propagandára, de csak 8 milliárdot a vírus feltartóztatására. 

Orbán 2015 őszén, a menekültválság csúcsán Iránba látogatott, és ott az iszlám diktatúra vezetőivel lepacsizva „új korszakot nyitott”, amelynek keretében közel kétezer iráni egyetemista tanul jelenleg Magyarországon. Hogy miért kell nekünk pont a világ egyik latorállamával barátkozni, arra sem öt éve, sem azóta nem kaptunk magyarázatot. A kormányfő azonban ennél jóval messzebb ment, amikor kedden kijelentette: „az illegális migráció és a koronavírus-járvány között egyértelműen kapcsolat van, hiszen számos bevándorló Iránból vagy Iránon keresztül érkezik, amely a fertőzés egyik gócpontja”. 

Ebből a mondatból csak annyi igaz, hogy Irán gócpont, a többi hazugság és uszítás vegyesen. Iránból ugyanis eddig szinte csak legális migránsok jöttek hozzánk, méghozzá Orbán Viktor közreműködésével. Az ország februárra valóban a járvány második góca lett, de a magyar kormány és közegészégügy nem foglalkozott vele: nem kezdték meg még az Iránban járt magyar diákok elkülönítését, szűrését sem az első eset felbukkanásáig, utána pedig a védintézkedések helyett kizárólag az indulatkeltésre használták föl a információt. A vírus és a migráció között pedig – bármit állítson a miniszterelnök – nincs semmilyen összefüggés, és ennek belátásához elég ránézni az európai vírustérképre. Törökországban, ahol több millió bevándorló torlódott föl, összesen egy (!) fertőzöttet találtak eddig, Olaszországnak pedig éppen az északi, a bevándorlással a legkevésbé érintett része a fertőzés centruma. 

Ezt is megértük: Magyarország miniszterelnöke a tényektől nem zavartatva uszít, hogy a vészhelyzetben a bőrét - egészen pontosan a kormánya látványos inkompetenciáját és nem-cselekvését - mentse. A Btk. szerint: „Aki nagy nyilvánosság előtt valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport ellen gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Ha van még valaki azon az oldalon, aki a törvények alapján végzi a munkáját, tekintse nyugodtan följelentésnek.