Előfizetés

Elhalasztották az ExoMars küldetést

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.13. 18:00

Fotó: M.Thiebaut / ESA/AOES medialab
A koronavírus miatt kialakult európai helyzet is hátráltatja a projektet, de további tesztelésre is szükség van, így a Marson az élet nyomait kereső robot csak 2022-ben kezdheti meg a munkát.
Az Európai Űrügynökség (ESA) és az orosz Roszkoszmosz közös projektje keretében megvalósuló következő missziót két évvel halasztották el, mivel a hardver és a szoftver további tesztelésére van szükség – közölte csütörtökön a két űrügynökség. Emellett a koronavírus miatt kialakult európai helyzet is hátráltatja a projektet – tették hozzá.
A kutatórobotot, amelynek feladata a Mars felszínének alapos vizsgálata lesz, már nyáron útjára indították volna, így azonban csak 2022-ben kezdheti meg a munkát. A tesztekhez több időre van szükség, mint azt eddig vélték. "Nem engedhetjük meg magunknak a legkisebb hibát sem" – mondta Jan Wörner, az ESA főigazgatója.
Dmitrij Rogozinnal, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat igazgatójával videokonferencián egyeztek meg a döntésről. Rogozin kifejtette: nem könnyen hozták meg, de a projekt csak így lehet sikeres.
A projekt során az ESA és a Roszkoszmosz közösen kutat az élet nyomai után a vörös bolygón. 2016-ban egy rakéta fedélzetén lőttek fel egy szondát az űrbe, amely Mars körüli pályára állt.

Fejfájást is okoz a megint borús idő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.13. 16:20

Fotó: GARO/Phanie / AFP
Az egynapos tavasz, sőt kora nyár után pénteken nemcsak kellemetlen, de megterhelő is az időjárás.
Péntekre virradóan észak, északnyugat felől hidegfront haladt át az országon, a markáns változás megterheli a szervezetet, nem csak a hidegfrontra érzékenyekét. A ciklon mögött hűvösebb levegő áramlik fölénk, de hideg nem lesz, az ilyenkor szokásos átlag környékén alakulnak a hőmérsékletek a hétvégén is. A csapadék szombattól megszűnik, de a szél továbbra is többször megélénkülhet. 
A helyenként kifejezetten erős lökésekkel járó légmozgás nemcsak kellemetlenné teszi a kint tartózkodást, panaszokat is okozhat. Éjszaka nyugtalanabb alvást, álmatlanságot okozhat, napközben pedig ingerültség, indokolatlan idegi feszültség lehet a következménye. A gyerekeket a megszokottnál élénkebbé, kezelhetetlenebbé, „rosszabbakká” teszi. Természetesen nem ússzuk meg fejfájás nélkül, egész nap, elsősorban a görcsös fajtáját érezhetik sokan – olvasható a MeteoKlinika  honlapján.
A kellemetlen, hideg, szeles időben a hőérzet több fokkal alacsonyabb lesz, a szabadtéri tevékenységeknek nem kedveznek a körülmények. Növekszik a megfázásveszély, ezért, de a többi vírusos fertőzés megelőzése érdekében is fontos az immunrendszer folyamatos erősítése.
Az utakon az erős szél miatt jelentősen növekszik a balesetveszély, a csökkent menetstabilitás mellett a letörő faágak is veszélyt jelentetnek. A közlekedők még ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek, szétszórtabbak és figyelmetlenebbek lehetnek.

Egyes felületeken akár napokig életben marad a koronavírus

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.13. 16:00
Képünk illusztráció
Fotó: THOMAS SAMSON / AFP
Levegőben három, rézfelületen négy, kartonpapíron 24 óra, műanyagon és rozsdamentes acélon akár két-három nap elteltével is életképes a vírus.
Az új koronavírus levegőben néhány órán át, egyes felületeken akár két-három napig is megél – állapította meg az amerikai országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének (NIAID) kutatóiból és más tudósokból álló csoport. 
A kutatásban orvosi porlasztókészülékkel juttatták a vírusmintákat a levegőbe ahhoz hasonlóan, mintha egy fertőzött köhögne vagy másképp szórná a levegőbe a kórokozót. Azt állapították meg, hogy a levegőben akár három óra, rézfelületen akár négy óra, kartonpapíron 24 óra, műanyagon és rozsdamentes acélon két-három nap elteltével is kimutatható az életképes vírus – írta a medicalxpress.com portál.
Hasonló eredményeket kaptak, amikor a 2003-as SARS-járványt okozó koronavírust tesztelték, tehát a tartósságbeli eltérések nem magyarázzák, hogy a Covid-19 kórokozója miért terjed sokkal szélesebb körben – írták a kutatók.
A teszteket az amerikai Országos Egészségügyi Központ (NIH) hamiltoni laboratóriumában végezték el a NIH, a Princetoni Egyetem és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem tudósai.
Az új típusú koronavírus tavaly év végén jelent meg Kínában, azóta több mint 120 ezer embert fertőzött meg a világon és több mint 4300 esetben okozott halált, ami meghaladja a 2003-as, genetikailag hasonló SARS-vírus miatti járványt. Az eredményeket a medRxiv honlapon publikálták szerdán.