Újabb 3 magyarnál mutatták ki a koronavírust

Publikálás dátuma
2020.03.13. 10:36

Fotó: Béres Márton / Népszava
Hivatalosan már 19 megbetegeddés történt, karanténban pedig 79-en vannak pénteken.
19-re nőtt a Magyarországon diagnosztizált új koronavírussal fertőzöttek száma, írja a koronavirus.gov.hu. Három magyar férfinél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19):
  • egy 67 éves magyar férfinél, aki munkájából adódóan sok külföldivel találkozik;
  • egy 41 éves magyar férfinél, aki Hollandiában és Angliában járt a közelmúltban;
  • és egy 27 éves magyar férfinél, aki szintén Izraelben járt, egyik másik magyar fertőzöttel együtt.
Mindhárman már a Szent László kórházban vannak elkülönítve. Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás, amelyet a járványügyi hatóságok a rendőrséggel együttműködve végeznek.
Ezzel egyidőben közölték azt is: jelenleg már 79-en vannak karanténban. Ez több mint 20-al magasabb szám a csütörtökinél. Mintavételből is száznál többre került sor, eddig összesen 858-ra.
Szerző
Témák
koronavírus

Orbán csak a járvány felfutását fél évre saccolja, újratervezné a költségvetést, és fizetés nélküli szabadsággal fenyeget

Publikálás dátuma
2020.03.13. 10:19
Orbán egy 2016-os Kossuth Rádiós interjú közben
Fotó: Anadolu Agency / Hungarian Prime Ministry Press O
Az egészségügyről szólva a lelkierő fontosságát hangsúlyozta és a gazdaság leállásáról is beszélt a kormányfő.
Nem szokták civilizált országok alkalmazni azt a rendkívüli jogrendet, amit Magyarországon Orbán Viktor javaslatára bevezetett a kormány - nyilatkozta péntek reggek a Kossuth rádiónak a miniszterelnök. Orbán hosszasan részletezte, hogy a koronavírus apropóján mi mindenre van most joga a kormánynak: mint mondta, akár termelőüzemeket is állami irányítás alá vonhatnak. Ez a jogrend sokáig fenntartható, a kérdés csak az, hogy meddig van rá szükség - tette hozzá. Kínában csak a járvány felfutási szakasza is 5-6 hónapig tartott, és onnan még a  leereszkedést is számolni kell - spekulált Orbán -, és Európában is sok hónapos
Az egészségügy felkészültségét firtató kérdésre a miniszterelnök azt mondta: a legfontosabb a lelkierő.

Ezen túl rendőri erő kell szerinte, a határok lezárására. A kormányfő szerint az eszközök tartalékolásában jól áll a kormány, és állította, pénzből is korlátlanul hajlandó költeni az emberéletek védelmére.
Amikor az egyetemek bezárásáról kérdezték, Orbán azt kezdte fejtegetni, hogy elsősorban "a külföldiek" felelősek azért, hogy a járvány megjelent Magyarországon, és az leginkább közöttük terjed. A közoktatásról szólva elismételte, hogy azok bezárása azért nem szükséges, mert a gyerekek nincsenek veszélyben. Nem firtatta, hogy a vírust tünetmentesen terjesztő gyerekek akaratlanul is életveszélybe sodorhatják szüleiket és nagyszüleiket. Orbán emellett elismételte azt a hamis információt is, mi szerint az oktatás felfüggesztése a tanév végét jelentené. Ezt már két pedagógus szakszervezet, a PSZ és a PDSZ is cáfolta. Hogy mégis neki legyen igaza, a miniszterelnök azzal nyomatékosított, miszerint ha bezárnák az iskolákat, akkor a tanároknak fizetés nélküli szabadságra kellene menniük. 
Az idei és a már tervezés alatt álló 2021-es költségvetést is teljesen újra kell gondolni a koronavírus-járvány miatt - tért át a helyzet gazdasági vonatkozásaira a miniszterelnök. Elismételte, szerinte felmérhetetlenül súlyos gazdasági következményekkel kell szembenézni. A kormány kidolgoz olyan gazdaságvédelmi akcióterveket, amelyek egy-egy ágazatnak jelentenek majd segítséget, de még maradt tennivaló: a leállt gazdaság újraindítására kell szerinte akciótervet készíteni.
Szerző
Frissítve: 2020.03.13. 13:03

Koronavírus: úgynevezett pánikkeltés miatt máris négy esetben nyomoznak

Publikálás dátuma
2020.03.13. 09:35

Fotó: ANTAL_N / ORFK/ police.hu
A rendőrség szerint kattintásvadász címekkel kerültek ki valótlan tartalmú anyagok.
Közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt négy nyomozást folytat a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) kiberbűnözés elleni főosztálya olyan internetes cikkek írói és terjesztői ellen, akik a koronavírussal kapcsolatban a köznyugalom megzavarására alkalmas módon álhíreket tettek közzé. A KR NNI pénteken a rendőrség honlapján három esetről beszámolva azt írta, hogy egy 30 éves férfit és egy 44 éves nőt februárban gyanúsítottként hallgattak ki, mert egy cikkben azt terjesztették, hogy januárban többen megfertőződtek Magyarországon. Egy 32 éves férfi szintén valótlan állításokat tett közzé az interneten a koronavírussal kapcsolatban, őt a rendőrök szerdán fogták el, gyanúsítottként hallgatták ki, otthonában pedig házkutatást tartottak és informatikai eszközöket foglaltak le. A rendőrség által álhíreknek minősített anyagokra jellemző volt a kattintásvadász címadás. A közlemény szerint a KR NNI a vírus magyarországi megjelenését követően folyamatosan monitorozza a fertőzéssel kapcsolatos, interneten megjelenő tartalmat.
Szerző
Frissítve: 2020.03.13. 13:04