Előfizetés

A Toldy gimnáziumban vírushelyzet alakult, a segítség annyi volt, hogy "felülről" fenyegették a tanárokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.13. 11:49
A TOLDY GIMNÁZIUM - Nem a budai úri gyerekek iskolája volt FOTÓ: FORTEPAN/LECHNER NONPROFIT KFT. DOKUMENTÁCIÓS KÖZPONT
Egy diák édesanyjáról derült ki, hogy koronavírusos, az iskola próbálta menteni a helyzetet.
Hazaengedték a diákokat egy budapesti gimnáziumi osztályban, miután csütörtök délelőtt kiderült, egyikük anyja koronavírus-fertőzött. A Népszava és az Index.hu egybehangzó értesülései szerint az I. kerületi Toldy Ferenc Gimnáziumról van szó. A csütörtöki tanítási nap korai vége után azonban emmiféle intézkedésre nem került sor, írja a 444.hu. A fertőzés tényét a család azonnal jelezte ezt az iskolának, de a portál úgy tudja:
senkinek sem állt módjában intézkedni, hivatalos részről nem történt semmi.

A tanárokat a diákok beszámolója szerint büntetőjogi következményekkel fenyegették meg "felülről", arra az esetre, ha akár csak elárulják, hogy melyik család, vagy melyik osztály az érintett. A 444-nek nyilatkozó diákok szerint az állásukkal játszanak, ha erről egyáltalán beszélnek velük. Az esetnek az érintett család őszintesége miatt ment híre, ezután mehettek csak haza a diákok. Ám az állami szervek és intézmények az iskolának azt üzenték, hogy meg kell tartani a pénteki tanítást is, senkinek sem adhatnak felmentést, az érintett osztály tanulóinak sem.
Koronavírus-teszt elvégzésére pedig még a megbetegedett nő gyerekének sincs lehetősége az állami ellátórendszerben

- írja a 444. Visszautasították a tesztre jelentkező apát, a gyerekeit, és a gyerekei osztálytársait, tanárait is. Hiába fordultak vírus kezelésére kijelölt Szent László kórházhoz, ott azt mondták, hogy akinek nincsenek tünetei, azt nem tesztelik. Ugyanakkor azt sem javasolták, hogy házi karanténban várjanak.
Az iskola saját hatáskörben annyit tudott tenni, hogy rendkívüli takarítást rendeltek el.

Újabb 3 magyarnál mutatták ki a koronavírust

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.13. 10:36

Fotó: Béres Márton / Népszava
Hivatalosan már 19 megbetegeddés történt, karanténban pedig 79-en vannak pénteken.
19-re nőtt a Magyarországon diagnosztizált új koronavírussal fertőzöttek száma, írja a koronavirus.gov.hu. Három magyar férfinél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19):
  • egy 67 éves magyar férfinél, aki munkájából adódóan sok külföldivel találkozik;
  • egy 41 éves magyar férfinél, aki Hollandiában és Angliában járt a közelmúltban;
  • és egy 27 éves magyar férfinél, aki szintén Izraelben járt, egyik másik magyar fertőzöttel együtt.
Mindhárman már a Szent László kórházban vannak elkülönítve. Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás, amelyet a járványügyi hatóságok a rendőrséggel együttműködve végeznek.
Ezzel egyidőben közölték azt is: jelenleg már 79-en vannak karanténban. Ez több mint 20-al magasabb szám a csütörtökinél. Mintavételből is száznál többre került sor, eddig összesen 858-ra.

Orbán csak a járvány felfutását fél évre saccolja, újratervezné a költségvetést, és fizetés nélküli szabadsággal fenyeget

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.13. 10:19
Orbán egy 2016-os Kossuth Rádiós interjú közben
Fotó: Anadolu Agency / Hungarian Prime Ministry Press O
Az egészségügyről szólva a lelkierő fontosságát hangsúlyozta és a gazdaság leállásáról is beszélt a kormányfő.
Nem szokták civilizált országok alkalmazni azt a rendkívüli jogrendet, amit Magyarországon Orbán Viktor javaslatára bevezetett a kormány - nyilatkozta péntek reggek a Kossuth rádiónak a miniszterelnök. Orbán hosszasan részletezte, hogy a koronavírus apropóján mi mindenre van most joga a kormánynak: mint mondta, akár termelőüzemeket is állami irányítás alá vonhatnak. Ez a jogrend sokáig fenntartható, a kérdés csak az, hogy meddig van rá szükség - tette hozzá. Kínában csak a járvány felfutási szakasza is 5-6 hónapig tartott, és onnan még a  leereszkedést is számolni kell - spekulált Orbán -, és Európában is sok hónapos
Az egészségügy felkészültségét firtató kérdésre a miniszterelnök azt mondta: a legfontosabb a lelkierő.

Ezen túl rendőri erő kell szerinte, a határok lezárására. A kormányfő szerint az eszközök tartalékolásában jól áll a kormány, és állította, pénzből is korlátlanul hajlandó költeni az emberéletek védelmére.
Amikor az egyetemek bezárásáról kérdezték, Orbán azt kezdte fejtegetni, hogy elsősorban "a külföldiek" felelősek azért, hogy a járvány megjelent Magyarországon, és az leginkább közöttük terjed. A közoktatásról szólva elismételte, hogy azok bezárása azért nem szükséges, mert a gyerekek nincsenek veszélyben. Nem firtatta, hogy a vírust tünetmentesen terjesztő gyerekek akaratlanul is életveszélybe sodorhatják szüleiket és nagyszüleiket. Orbán emellett elismételte azt a hamis információt is, mi szerint az oktatás felfüggesztése a tanév végét jelentené. Ezt már két pedagógus szakszervezet, a PSZ és a PDSZ is cáfolta. Hogy mégis neki legyen igaza, a miniszterelnök azzal nyomatékosított, miszerint ha bezárnák az iskolákat, akkor a tanároknak fizetés nélküli szabadságra kellene menniük. 
Az idei és a már tervezés alatt álló 2021-es költségvetést is teljesen újra kell gondolni a koronavírus-járvány miatt - tért át a helyzet gazdasági vonatkozásaira a miniszterelnök. Elismételte, szerinte felmérhetetlenül súlyos gazdasági következményekkel kell szembenézni. A kormány kidolgoz olyan gazdaságvédelmi akcióterveket, amelyek egy-egy ágazatnak jelentenek majd segítséget, de még maradt tennivaló: a leállt gazdaság újraindítására kell szerinte akciótervet készíteni.