Előfizetés

Kivonták a forgalomból a Richter méhmióma elleni gyógyszerét

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.13. 16:55
Illusztráció
Fotó: Népszava
Súlyos májkárosodás lépett fel az egyik betegnél, aki ezt a gyógyszert szedte.
A Richter méhmióma kezelésére alkalmazott gyógyszerének, az Esmyának a felfüggesztését javasolta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC), mivel ismét súlyos májkárosodás lépett fel az egyik betegnél, aki ezt a gyógyszert szedte, az erről szóló rendkívüli tájékoztatást a Budapesti Értéktőzsde honlapján hozták nyilvánosságra pénteken. A Richter Gedeon Nyrt. együttműködik a hatóságokkal, a gyógyszert átmenetileg kivonta a forgalomból. A PRAC a március 9-12. között megtartott ülését követően döntött úgy, hogy biztonsági vizsgálat alá veti az Esmya hatóanyagát, az ulipristal acetate-ot. Az értékelési eljárást legkésőbb szeptember 30-ig kell lezárni, és véleményt küldeni az EMA-nak.
A tájékoztatás szerint a PRAC óvintézkedésként azt javasolta, hogy a nők ne szedjék tovább az 5 milligramm ulipristal acetate hatóanyagtartalmú Esmyát méhmióma kezelésére mindaddig, amíg gyógyszerbiztonsági értékelés van folyamatban. Új betegek nem kezdhetik el ezekkel a gyógyszerekkel a kezelést.

Az értékelés azt követően kezdődött el, hogy a közelmúltban májátültetéshez vezető súlyos májkárosodás lépett fel egy, a készítménnyel kezelt beteg esetében. Egy korábbi, 2018-ban lefolytatott EMA-vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a méhmiómák kezelésére használt ulipristal acetate ritka, de komoly májkárosodás kockázatát hordozza magában. A kockázat minimálisra csökkentése érdekében bizonyos intézkedéseket hoztak. 
– Mivel ezek betartása mellett lépett fel az újabb, súlyos májkárosodással járó eset, a bizottság új vizsgálatot kezdeményezett

– írták.

Az ulipristal acetate 2012-ben jóváhagyott bevezetése óta több mint 900 ezer beteg méhmióma elleni kezelése mellett olyan súlyos májkárosodással járó esetek kerültek bejelentésre, amelyek közül
5 májátültetéshez vezetett.

A Richter Gedeon Nyrt. 2019-ben 51,697 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el, 17,6 százalékkal magasabbat az előző évinél. A társaság éves árbevétele 507,794 milliárd forint volt, 14 százalékkal haladta meg az előző évit a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint. A Richter részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a gyógyszergyári papír legalacsonyabb ára 4702, a legmagasabb ára 6770 forint volt az elmúlt egy évben. Beke Zsuzsa, a Richter PR vezetője az MTI-nek elmondta, a cég mindenben együttműködik a hatósággal, hogy le tudják zárni a folyamatban lévő vizsgálatot. A végső döntésig fel van függesztve a termék forgalmazása. Hozzátette, hogy a szigorított felírás mellett is jelenleg több mint 250 ezer beteget kezelnek a gyógyszerrel. Tavaly az Esmya értékesítésének árbevétele 29 millió eurót tett ki, szemben a bázisidőszaki 25,9 millió euróval.

Meghibásodott a Paksi Atomerőmű egyik blokkja, csökkentették a teljesítményét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.13. 15:43

Fotó: Népszava
Nincs hatással a nukleáris biztonságra.
​Pénteken 9.20-kor az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 3 blokkján villamos berendezés meghibásodása miatt védelmi működés lépett fel – jelentette be az atomerőmű honlapján, a hírt a hvg.hu vette észre. A blokk teljesítményét 240 MW-tal csökkentették. A szakemberek dolgoznak a probléma megoldásán, az eseménynek nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs. Egy hete az atomerőmű 2. blokkjának teljesítményét csökkentették 240 megawattal, egy villamos berendezés meghibásodása miatt. Az Országos Atomenergia Hivatal akkor azt közölte, hogy egy generátor hibásodott meg, a blokk a normál teljesítmény 50 százalékán üzemelt. Frissítés: Ismét százszázalékos teljesítménnyel üzemel a paksi atomerőmű 3. blokkja - olvasható az MTI-ben péntek délután megjelent közleményben. Az atomerőmű honlapján azt írta, hogy a blokk 14 óra 40 perckor újra névleges teljesítményén működött. Kovács Antal, az erőmű kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta, a generátor hűtőrendszerének próbája során keletkezett hiba. Az eseménynek nem volt hatása a nukleáris biztonságra. Az erőmű 2. blokkja, amelynél március 5-én egy generátor hibásodott meg, továbbra is csökkentett. A péntek délutáni adat szerint 255 megawattos teljesítményen működik.

Az ország összes ügyészségén és a Főtáv csaknem minden irodájában szünetel a személyes ügyfélfogadás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.13. 15:42
Képünk ilusztráció
Fotó: Shutterstock
A NAV is az online szolgáltatásait ajánlja az ügyfélszolgálatok felkeresése helyett.
A koronavírus magyarországi terjedése miatt a FŐTÁV Zrt. március 16-tól, vagyis jövő hétfőtől a Dél-budapesti ügyfélszolgálati iroda kivételével szünetelteti a személyes ügyintézést az ügyfélszolgálati irodáiban – közölte a Főtáv. Az intézkedés visszavonásig érvényes. Tájékoztatásuk szerint az elkövetkező időszakban a FŐTÁV Zrt. ügyfelei ügyeiket az online ügyfélszolgálati felületen tudják intézni, ahol a számlázással, a pénzügyekkel, az adatok változásával, a műszaki ügyekkel kapcsolatos főbb ügytípusokat lehet rendezni. Az online felület használata regisztrációhoz kötött. „ Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy bizonyos esetekben az ügyintézési idő megnövekedhet, tekintettel arra, hogy ebben a helyzetben csak alapvető szolgáltatásokat nyújtunk, amelyeket az ÁSZF rögzít. Kérjük ügyfeleinket, hogy az éjjel-nappal hívható telefonos elérhetőséget (06-1-700-7000) ebben az időszakban műszaki jellegű hibabejelentésre használják” – tették hozzá.
Az ügyészségi honlapon pénteken ugyancsak azt közölték, hogy a magyar kormány által elrendelt veszélyhelyzetre figyelemmel péntektől a személyes félfogadás valamennyi ügyészségen határozatlan időre szünetel. Beadványok benyújtására továbbra is van lehetőség postai úton vagy az ügyészségeknél elhelyezett gyűjtőládában, továbbá az elektronikus kapcsolattartási rendszeren keresztül ügyfélkapus regisztrációval – tették hozzá. Felhívták a figyelmet arra, hogy a rendelkezés az idézésekre nem vonatkozik, az idézésben megjelölt helyen és időben a megjelenés továbbra is – a törvényi rendelkezéseknek megfelelően – kötelező.
Az adóhivatal pénteken az MTI-vel közölte: az ügyfélszolgálatok felkeresése helyett a lakosságnak is érdemes igénybe venni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online szolgáltatásait. A gazdálkodó szervezeteknek és az egyéni vállalkozóknak egyébként is kötelező az elektronikus ügyintézés, a magánszemélyek pedig szabadon dönthetnek, hogy élnek-e a digitalizáció adta lehetőségekkel. Az online ügyintézésnél a magánszemélyeknek mindössze KAÜ-azonosításra (Központi Azonosítási Ügynök) van szükségük, ez olyan teljeskörű azonosítási szolgáltatás, mely a szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatásokban azonosít, és azt továbbítja a felhasználók, intézmények felé. A vállalkozások az eBEV-en keresztül küldhetik be adóbevallásukat, nyomon követhetik befizetéseiket, eleget tehetnek többféle adat bejelentési kötelezettségnek, de a bevallásukkal összefüggő problémákról is így értesülnek. A magánszemélyek elfogadhatják az adóbevallási tervezetüket, online kereset kimutatást vagy akár elveszett adókártya pótlását is igényelhetik. Elektronikusan adó-, jövedelem- és illetőségigazolás is kérhető. Az online ügyintézés mellett telefonos ügyfélszolgálatát is ajánlja a NAV, ebben az esetben a konkrét ügyek intézéséhez ügyfélazonosító-szám (PIN-kód) vagy részleges kódú telefonos azonosítás szükséges. Ügyfélazonosító-szám legegyszerűbben ügyfélkapun igényelhető az adóhivataltól a TEL nyomtatványon. Telefonon többek között javítható a hibás bevallás, kérhető adó-, jövedelem- és illetőségigazolás, adónemek közötti átvezetés, tájékoztatás az adószámla-egyenlegről, bejelenthető a levelezési cím vagy az egyéni egészségügyi szolgáltatási járulék fizetés. A NAV ügyfél-tájékoztató és ügyintéző rendszer ingyenes telefonszáma – a 06-80/20-21-22 – hétfőtől csütörtökig 8.30-tól 16 óráig, pénteken 13.30-ig hívható. Általános tájékoztatás előzetes regisztráció nélkül is kérhető a NAV 1819-es szintén ingyenesen hívható infóvonalán.