Előfizetés

Koronavírus – Egyre több verseny marad el

Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.13. 19:15

Fotó: Népszava
A sportági szövetségek egymásután hoznak döntést versenyek, mérkőzések elhalasztásáról, illetve törléséről.
A Nemzetközi Kézilabda Szövetség elhalasztotta a női válogatottak jövő hétvégére kiírt olimpiai selejtezőit, ezért a győri torna is elmarad, ahol a magyar csapat lépett volna pályára. Az Európai Kézilabda Szövetség a nemzetközi kupatalálkozókat függesztette fel április 12-ig. Bizonytalan ideig nem rendeznek kosárlabda-mérkőzéseket Magyarországon. A Magyar Jégkorong Szövetség befejezte a honi bajnokságot, amely az elődöntőknél tartott. Nem rendezik meg április 25-26-án a Hungaroringen a Super Racing fesztivált, amelynek keretében túraautó világkupa- és kamion Európa-bajnoki futamot láthattak volna az érdeklődők. Utóbbit júniusban talán be tudják pótolni, a WTCR esetében a sűrű versenynaptár miatt erre nincs lehetőség.
Szünetelnek a labdarúgó Bajnokok Ligája és az Európa-liga küzdelmei is. Az Európai Labdarúgó-szövetség kedden videókonferenciát tart az 55 tagországa részére, itt döntenek a nyári Európa-bajnokság sorsáról. Felfüggesztették az angol, a német, a spanyol és a francia labdarúgó-bajnokság küzdelmeit. 
Elmarad a hétvégi Forma-1-es Ausztrál Nagydíj, de nem rendezik meg a világbajnoki sorozat következő két futamát, a Bahreini és a Vietnámi Nagydíjat sem. 

A teljes Giro d'Italia-t elhalasztják, miután a magyar szakaszok is kiestek

Korom Milán
Publikálás dátuma
2020.03.13. 15:08

Fotó: Facebook
A koronavírus-járvány miatt az eredetileg tervezett időpontban nem lehet megrendezni az olasz országúti kerékpáros körversenyt, amely Budapestről indulna.
A 2020-as Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny is áldozatául esett a koronavírus-járványnak, ugyanis a szervezők pénteken bejelentették, hogy az eredetileg tervezett május 9-ei időpontban nem tud elrajtolni a mezőny.
„Az elmúlt három hétben több egyeztetés történt a magyar és olasz szervezők között, a hazai szervezőbizottság többször jelezte, hogy a verseny nem veszélyeztetheti a magyar emberek biztonságát, egészségét, ezért egyre kisebb az esély a Giro magyarországi rajtjának megrendezésére” – írta Facebook-oldalán Révész Máriusz, a kerékpározás és aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos.
Hozzátette, Olaszországban napról napra súlyosabb méreteket ölt a járvány, és a megbetegedések, valamint az áldozatok száma is folyamatosan növekszik, ennek következtében az olasz kormány az egész országra kiterjedő karantént hirdetett. Eközben a vírus Magyarországot is elérte, és a járvány megfékezése érdekében a magyar kormány kihirdette a veszélyhelyzetet, amely tiltja a nagyobb látogatottságú sportrendezvények lebonyolítását, és a nemzetközi események szervezését is ellehetetleníti.
Révész elmondta, a Giro d'Italia magyarországi rajtjának szervezőbizottsága csütörtökön videókonferencia keretében jelezte az olasz partnernek, hogy az eredetileg tervezett időpontban a verseny rajtja Magyarországon nem rendezhető meg. Mauro Vegnivel, az olasz jogtulajdonos RCS Sport versenyigazgatójával a felek megállapították, mindkét fél célja a szerződés módosítása, annak érdekében, hogy egy későbbi időpontban Magyarországról induljon a Giro d'Italia.
Vegni elmondta, az olasz kormány és hatóságok rendelkezéseit fogják követni, akik az olasz sportéletet április 3-áig állították le. Mint mondta, a moratórium letelte után dönthetnek a Giro sorsáról. 
Ami a verseny időpontját illeti, a szoros versenynaptár miatt egyébként sincs nagy mozgásterük a szervezőknek, a Giro d’Italia és a Tour de France között mindössze 27 nap távolságot hagytak, az olimpia pedig csak további fejtörést okoz.
Mint ismert, 7,8 milliárd forintos kormányzati támogatással valósult volna a 2020-as budapesti Giro d'Italia-rajt, ez az összeg a jogdíjon felül magába foglal több száz előkészítő eseményt is.
Lapunk hétfőn – amikor még csak sejthető volt, hogy az eseményt nem lehet megrendezni – írásban kérdésekkel fordult a felekhez többek közt azzal kapcsolatban is, hogy a magyar szervezőket mekkora kár éri, a verseny esetleges elmaradása esetén kinek, milyen arányban kell terhet viselnie.
A jogtulajdonos RCS Sport nem reagált megkeresésünkre, mint ahogyan az illetékes magyar szervtől sem kaptunk érdemi választ, a Kormányzati Tájékoztatási Központ annyit közölt lapunkkal, hogy az esemény kapcsán az Operatív Törzs sport- és tömegrendezvényekre vonatkozó ajánlása szerint járnak el. A Népszava ugyanakkor úgy értesült, a 7,8 milliárdos költségvetésből 3-4 milliárdot már elkölthettek.
A Giro d'Italiát 1909 óta szinte minden évben megtartották, csak a két világháború alatt, 1915-1918, illetve 1941-1945 között maradt el. Magyarországot korábban még egyik nagy háromhetes verseny sem érintette. Eddig 13 alkalommal rajtolt a viadal Olaszországon kívül, legutóbb 2018-ban, amikor Izraelben volt a Grande Partenza.

A Vivicittát is elhalasztják a koronavírus miatt

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.13. 14:58

Fotó: Vivicittá Városvédő Futás / Facebook
A korábban leadott nevezések az új időpontra is érvényesek.
A rendező Budapest Sportiroda (BSI) a koronavírus-járvány miatt elhalasztja az április 4-5-re tervezett Vivicittá városvédő futást.
„A Magyar Kormány által kihirdetett veszélyhelyzet határozatai között betiltottak minden 500 fő feletti szabadtéri rendezvényt. Ez az intézkedés természetesen érinti a tavasz legnagyobb létszámú szabadidősport eseményét, a 35. Telekom Vivicittá Városvédő Futást és a hozzá kapcsolódó Fuss Velünk! Expot is. Az eseményt a szervező BSI új időpontra helyezi át. Az új dátum véglegesítése után erről tájékoztatja a közvéleményt”

– áll a BSI közleményében.

A BSI jelezte: a már benevezett résztvevőknek jelenleg nincs további teendőjük, a korábban leadott nevezések az új időpontra is érvényesek. A tavalyi Vivicittá részvételi rekordot hozott, a kétnapos eseményre 31 293-an neveztek. A BSI májustól tervezett további eseményeinek időpontjai egyelőre változatlanok.