Járványveszély! – kötelezték, hogy kitegye, aztán levetették a piros figyelmeztetést

Publikálás dátuma
2020.03.13. 20:08

Fotó: koronavirus.gov.hu
Olaszországban járt, ezért ki kellett raknia házára a hatósági piros lapot egy budaörsi történésznek. Aztán szóltak neki, hogy inkább vegye le.
„Itt járványügyi megfigyelés alatt álló személy tartózkodik. Tilos a belépés!” – ez a szöveg szerepel azon az A/4-es piros lapon, amit egy Budaörsön élő történésznek kellett kitennie családi háza kapujára. Lapunknak adott nyilatkozata szerint a rendőrök azt mondták neki: ő az első az országban, akit ilyesmire köteleznek. Igaz, nem sokkal később arra kérték, hogy mégis inkább vegye le. Attól tartanak ugyanis, hogy „pánikot okoz”. A férfi – aki nem szeretné nyilvánosságra hozni a nevét – múlt hét szerdán, március 4-én egy kollégájával szakmai útra ment. Autóval utaztak Olaszországon át Franciaországba. Bő egy hét múlva, most csütörtökön indultak vissza. A határzárak miatt Ausztrián át jöttek, éjfél körül értek az osztrák-magyar határra. Osztrák részről nem volt semmiféle ellenőrzés, a maszkot viselő magyar rendőrök azonban, miután megtudták, hogy Olaszországban is jártak, megállították őket. „Semmilyen panaszunk nem volt. A határon megmérték a lázunkat, de még csak hőemelkedést se mutatott a műszer. Más vizsgálatot nem végeztek. Annyit közöltek velünk, menjünk haza, majd keresni fognak” – idézte fel az eseményeket a történész. Kollégáját még nem keresték, nála viszont a rendőrök megjelentek az általa „skarlát betűnek” nevezett – kirakott, majd levett – piros lappal. Aztán a helyi tisztiorvos is hívta telefonon, hazaérkezése óta azonban nem vizsgálták meg. A férfi kapott olyan információt is, hogy – mivel 4-én lépték át az olasz határt – lassan lejár a sokat emlegetett kéthetes határidő, és rövidesen utcára mehet. De ez még nem biztos. „Mindenki rendkívül kedves és udvarias, de senki nem tudja, mit kellene csinálni. Nagy a káosz” – foglalta össze tapasztalatait a történész.
Szerző

Szekszárd fideszes polgármestere egymaga elfogadta és aláírta a város költségvetését

Publikálás dátuma
2020.03.13. 20:01

Fotó: Facebook
Azt a javaslatot, amit a közgyűlési többség nem támogatott.
Ács Rezső, Szekszárd fideszes polgármestere hétértékelő sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy országos veszélyhelyzet esetén a vonatkozó törvény alapján a polgármesternek lehetősége van rá, hogy a bizottságok és a közgyűlés összehívása nélkül maga hozzon meg döntéseket. Közölte, hogy élve ezzel a jogával saját maga elfogadja és aláírja a város költségvetését – vette észre a Magyar Hang.
A lap megjegyezte, hogy a költségvetési javaslatot a polgármester dolgozta ki, és a közgyűlési többséget adó Éljen Szekszárd (ÉSZ) frakció nem támogatta.
– Ezen kívül módosítom a szervezeti és működési szabályzatot, és visszaállítom a polgármesteri kabinetet, amelyre ebben a rendkívüli helyzetben nagy szükségem lesz, hogy háttérmunkájukkal segítsenek. Végül pedig visszaveszem a város kezébe az önkormányzati lapot, a Szekszárdi Vasárnapot

– tette hozzá a városvezető.

A fideszes polgármester azzal indokolta a hetilap visszavételét a városi Vagyonkezelő Kft.-től, hogy úgy tudja, a lap a jövő héten nem, vagy csak korlátozottan jelent volna meg, és szerinte most nem megengedhető, hogy ne lássák el fontos információkkal a város polgárait. „Ezekben a pillanatokban nem politikus vagyok, hanem minden szekszárdi polgármestere, aki a pártok torzsalkodása felett állva egyetlen célt tűzött ki maga elé: a szekszárdiak biztonságát. Az elmúlt hónapokban sokat dolgoztam azért, hogy együttműködésre bírjam azt a két politikai oldalt, amely a választók akaratából felhatalmazást kapott a város vezetésére. Törekvéseim nem járhattak sikerrel, mert a távolság, az önös érdekek és a múlt sérelmei túl erősnek bizonyultak ahhoz, hogy az érintettek felülemelkedjenek rajtuk és egységben dolgozzanak szeretett városunkért. Éppen ezért a mai napon úgy döntöttem, hogy a szekszárdiak biztonsága érdekében elfogadom a költségvetést, amelyért teljes felelősséget vállalok” – írta Ács Rezső közösségi oldalán. Bomba Gábor, az ÉSZ frakcióvezetője a Magyar Hangnak azt nyilatkozta az ügyben, hogy amit a polgármester most tesz, az a hatalommal való visszaélés tipikus esete. Hozzátette, minden olyan intézkedésnek, amit a városvezető a hatalom újbóli megszerzéséért tesz, és az nincs összefüggésben a járványügyi helyzettel, következménye lesz. Az ÉSZ-es többség idén januárban szavazta meg az ötfős polgármesteri kabinet megszüntetését. Akkor  Bomba Gábor azzal indokolta a lapnak a döntést, hogy a testület kizárólag politikai tevékenységet látott el, márpedig az nem helyénvaló, hogy a város finanszírozza ezt.
Szerző
Frissítve: 2020.03.13. 20:09

Orbán Viktor péntek este bejelentést tesz a járványhelyzettel kapcsolatban

Publikálás dátuma
2020.03.13. 19:50

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A miniszterelnök 21 óra 15 perckor beszél.
Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírussal kapcsolatban kihirdetett veszélyhelyzet keretében szükséges intézkedésekről folyamatosan egyeztet a kormány tagjaival és szakemberekkel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke péntek este. Pénteken 21:15 órakor Orbán Viktor a magyar kormány és a miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán, valamint a koronavírus tájékoztató oldalon bejelentést tesz – közölte a sajtófőnök.
Frissítve: 2020.03.13. 22:03