biztosítók;koronavírus;

Vajon fizet az életbiztosításom, ha elkapom a koronavírust?

Milyen esetben fizet egy kockázati biztosítás koronavírus esetén? Melyek a lehetséges kizárások?

Egy életbiztosítás két dolog miatt lehet hasznos koronavírus esetén: a haláleseti és a kórházi napi térítés miatt. Előbbit minden életbiztosítás tartalmazza, utóbbiért külön fizetni kell. Egy új vírus megjelenése esetén viszont nem egyértelmű, hogy a biztosító fog-e térítést fizetni, ezért megkérdeztük erről partnereinket – nyilatkozta Sebestyén András, a Grantis Hungary Zrt. vezérigazgatója, biztosítási szakértő.

Az Aegon például nem alkalmaz kizárást járványok esetén, ez alól a koronavírus sem kivétel. A CIG Pannónia először arról nyilatkozott, hogy kizárják a koronavírust a térítési kategóriák közül, aztán változtattak az álláspontjukon, és mégis a térítés mellett döntöttek. Ők akár a szerződéskötés másnapjától védelmet nyújtanak – nincs sem orvosi vizsgálat, sem várakozási idő. A Generali szintén térít koronavírus után annak, akinek már van életbiztosítása. Aki viszont új szerződést kötne, annak át kell mennie az orvosi szűrésen, és ki kell várnia a két hét elbírálási időt. A MetLife csak akkor nem térít koronavírus miatt, ha a biztosított magatartása súlyosan gondatlan, például köztudottan fertőzött területre megy, vagy nem tartja be a kormány előírásait, és például száznál több fős beltéri rendezvényt látogat. Ez egyébként minden biztosítóra igaz. A MetLife sem alkalmaz várakozási időt, így a megkötött szerződések akár már másnaptól védelmet nyújtanak. A Signal szerint „az adott helyzet dönti el”, vagyis hogy az ügyfélnek milyen szerződése van, de a legtöbb esetben téríteni fognak koronavírus miatti halál után is. Az Union biztosítót meglehetősen meglepte a kérdés, és némi tanakodás után a többféle álláspontból a végleges az lett, hogy koronavírus miatti halál után nem térítenek, de a kórházi napi térítést kifizetik. A Vienna Life egykori ügyfelei – akik 2018-ban az Union állományába kerültek át – mindkét esetben számíthatnak térítésre. Az Uniqa biztosítónak nincs kialakított álláspontja. Jelenleg térítenek koronavírus után is, de ez később megváltozhat. Vagyis az Union kivételével a legtöbb biztosító koronavírus után is térít a meglévő szerződések esetén. Új életbiztosításnál két helyen tekintenek el a 2-6 hónap várakozási időtől: a CIG Pannónia és a MetLife biztosítóknál a szerződéskötés másnapjától, az első havi díj befizetésétől kezdve él a védelem. A Generali ettől csak orvosi kivizsgálás fejében tekint el. A kórházi napi térítésre minden esetben várni kell.

Fontos még tudni, hogy egy balesetbiztosítás nem fog járvány esetén téríteni, hiszen a vírusos megbetegedés nem minősül balesetnek – hangsúlyozta a Grantis szakértője. Aki magán-egészségbiztosítással rendelkezik, az arra figyeljen, hogy ezek a biztosítások a sürgősségi ellátásra nem vonatkoznak, és a koronavírus állami hatáskörbe tartozik. Aki gyanús tüneteket észlel magán, annak mentőt kell hívnia, és minden esetben állami kórházba fog kerülni. A jelenlegi feltételek addig érvényesek, amíg a biztosítók nem adnak ki ezektől eltérő állásfoglalást. A legfontosabb, hogy a biztosítottak körültekintően járjanak el, és az előírásokat betartva vigyázzanak testi épségükre – összegezte a szakértő.