Orbánt meghőmérőzték Ferihegyen, a Spanyolországból érkező utasokat nem

Publikálás dátuma
2020.03.14. 13:27
Orbán Viktor miniszterelnök meglepődik a reptéri hőmérőzésen
Fotó: Orbán Viktor /Facebook
Moldovában jelenleg hat fertőzöttről tudnak, Spanyolországban több mint 5200-ról.
Lapunk is beszámolt róla, hogy a Moldovából hazaérkező Orbán Viktort és feleségét, Lévai Anikót demonstratív jelleggel meghőmérőzték a ferihegyi reptéren- az eljárásról készített felvételt pedig közzé is tették a miniszterelnök Facebook-oldalán.
Orbán Viktor a videón látványosan csodálkozva meg is kérdezi az egészségügyi személyzettől: „Mindenkivel megcsinálják ezt, aki repülővel jön? Igen? Ez a szabály?” Amire egy jól hallgató IGEN választ kap a lázát mérő nőtől.
Ehhez képest a 444.hu több olvasója is beszámolt arról, hogy úgy érkezett haza Ferihegyre még az Orbán lázmérése utáni napokban is, hogy nemhogy a lázát nem mérték meg, de reptéri személyzettel sem igazán találkozott

Az persze kérdéses - jegyzi meg a hírportál - hogy ezen a ponton van-e bármilyen értelme a reptéri lázmérésnek, az viszont biztos, hogy ha a Moldovából érkező miniszterelnök lázát tényleg fontos és járványügyi szempontból indokolt volt megmérni (azzal együtt, hogy a frissülő nemzetközi adatbázis szerint Moldovában hivatalosan most is csak 6 fertőzött van), akkor a
jelenleg 5232 fertőzöttet regisztráló Spanyolországból érkező utasokat is indokolt lett volna ellenőrizni.

A lap megkérdezte erről a Liszt Ferenc Repülőteret, akik az alábbi levelet küldték, egyáltalán nem válaszolva a feltett kérdésekre
„A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a hatóságok által elrendelt intézkedések vannak érvényben, a Budapest Airport a hatósági feladatok végrehajtásához minden szükséges feltételt biztosít, illetve a Budapest Airport teljesíti a hatóságok által meghatározott feladatait.”

A portál  hozzáteszi, azt nem tudják, mik jelenleg a Liszt Ferenc Repülőtér hatóságok által meghatározott feladatai -  lehet, hogy nem is nekik kell a lázmérésről gondoskodni. Erről esetleg az operatív törzset lehetne megkérdezni, ahogyan arról is, miért nem mérik a Spanyolországból érkezők lázát, ha a miniszterelnöknek közben videón azt mondják, hogy mindenkiét mérik. Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára azonban már sem orvosnak, sem járványügyi szakértőnek nem sikerült kijönnie, két rendőr válaszolt a média kérdéseire, már ha épp tudott, mindezt fél órában, minden szerkesztőségtől maximum egy kérdést engedélyezve. 
Szerző

A koronavírus miatt bezárt a színház, a színészek és a többi dolgozók az időseknek segítenek

Publikálás dátuma
2020.03.14. 12:11

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Azért bemutatóra is készülnek Kaposváron, a közönség élő online közvetítés útján nézheti a darabot.
A koronavírus-járvány miatt a kaposvári Csiky Gergely Színház is elhalasztotta előadásait, és bár a teátrum bizonytalan időre bezárt, a színház működése nem áll le. A színház művészei és dolgozói szombaton felajánlással fordultak a vírus szempontjából legveszélyeztetettebb korosztály felé. A színészek, a műszak dolgozói, valamint a Csiky más alkalmazottai azoknak a kaposvári szépkorúaknak, akik jelzik ilyen igényüket a jegyiroda munkatársainál, segítenek elintézni a bevásárlást, a gyógyszerek kiváltását, s ehhez felajánlották saját és a teátrum járműveit. Emellett a művészi munka sem áll le a színházban, gőzerővel készülnek a március 20-i bemutatóra: Csehov Meggyeskertjét Ilja Bocsarnyikovsz rendezi, s az érdeklődők pénteken este élő online közvetítésben nézhetik meg a darabot.
Szerző

A betegek is tehetnek az egészségügy terhelésének csökkentése érdekében

Publikálás dátuma
2020.03.14. 11:44

Fotó: Zhang Yuwei / AFP/Xinhua
Naponta 33 százalékkal nő a koronavírus fertőzöttség aránya, ami nagyon gyors lakossági átfertőzést és az ellátórendszer kapacitásainak sokszoros meghaladását jelenti 3 héten belül. Épp ezért minden óra számít és minden időben meghozott döntéssel lassíthatunk a járvány terjedésnek ütemén - vallja dr. Máté-Horváth Nóra aneszteziológus, aki most felhívással fordul a szakma és a betegek felé.  Felhívásában azt írja:   "Aneszteziológusként és intenzív terápiás szakorvosként, valamint magánemberként arra kérem orvos kollégáimat, a szakmát és az intézményvezetőket, fontolják meg az operatív szakmák tervezhető és halasztható (ún. elektív) műtéteinek felfüggesztését (sebészet, szülészet-nőgyógyászat, urológia, ortopédia, szemészet, szájsebészet, fül-orr-gégészet, stb)."   Az ilyen műtétek számtalan orvos-páciens találkozással járnak, az amúgy is szűkös kapacitását terhelik és a mostanában egyre korlátozottabb számban rendelkezésre álló (pedig most aztán különösen fontos) elsődleges védőfelszerelések készletét (maszk, kesztyű, sapka, egyszerhasználatos eszközök) is fogyasztják. Ezen felül a láthatatlan lakossági terjedés és a hosszú lappangási időszak miatt ezek az orvos-páciens találkozások rizikót jelentenek egészségügyi személyzetre és páciensekre egyaránt - teszi hozzá. (Ugyanakkor persze el kell végezni a sürgős és olyan sürgető műtétek elvégzését, amelyek elhalasztása a páciens állapotának gyors vagy visszafordíthatatlan romlását eredményezné (tipikus példa: onkológiai műtétek, amik nem tűrnek halasztást). Mint írja, néhány előrelátó és felelős intézményvezető már megtette ezt a lépést, és egyébként az Országos Vérellátó Szolgálat is bejelentette, hogy csak a sürgősségi műtétekhez biztosít vérkészítményeket. dr. Máté-Horváth Nóra felhívása nem csak a kollégáknak szól, hanem azokhoz a páciensekhez is, akik halasztható műtétre várnak. Őket arra kéri, ne jelenjenek meg a járvány alatt az egészségügyi intézményekben, akkor sem, ha műtéti időpontjuk mostanra szól. Ezzel önmagukat is védik, hiszen jelenleg minden ember-ember érintkezés magában hordozza a fertőzés veszélyét, az egészségügyi ellátóintézmények pedig sajnos jellegükből adódóan gócpontjai lehetnek a járványnak. 
Szerző
Témák
koronavírus
Frissítve: 2020.03.14. 14:23