Előfizetés

Ég az arcunk: meghőmérőzték Orbán Viktort a ferihegyi reptéren

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.12. 22:13
Orbán Viktor miniszterelnök meglepődik a reptéri hőmérőzésen
Fotó: Orbán Viktor /Facebook
Mindenkivel csinálják ezt, aki repülővel jön, ez a szabály? – lepődött meg látványosan a Moldovából hazatérő miniszterelnök.
Vészhelyzet idején, feleségével repült Moldovába Orbán Viktor, hogy ott gazdasági együttműködésről tárgyaljon kollégájával, Ion Chicuval. Csütörtök este már haza is tértek, a Liszt Ferenc Nemzetközi Reptéren pedig védőmaszkos mentősök, na és egy stáb fogadta a házaspárt. A láthatóan megkomponált eseménysort érdemes jelenetről jelenetre szemlélni: egy halk szavú mentősnő arról tájékoztatja Orbánt, hogy a koronavírus-járvány miatt bizony meg kell mérni a testhőmérsékletét. „Először az asszonyt” - viccelődik a politikus, aztán karjánál húzva maga elé tereli a feszengő, de kicsit sem lázas Lévai Anikót.   Ezután Orbán Viktor kerül sorra.  
„Mindenkivel csinálják ezt, aki repülővel jön, ez a szabály?”

 - kérdezi meg nagy szemekkel a miniszterelnök, akit szintén láztalannak bizonyul. Orbán arra is rákérdez „és mekkora a forgalom, egy nap mennyien jövünk?” - majd nyugtázza, hogy visszaesett a beérkező reptéri forgalom.
Nézzük bármilyen szempontból is, a videó mindenképpen kínos: az operatív törzs ülésein résztvevő, az a járványügyi és azzal összefüggő idegenforgalmi-gazdasági adatokról rendszeresen tájékozódó
Orbán eljátssza, hogy semmit nem tud a kormánya által bevezetett biztonsági protokollról.

Azt is pontosan tudnia kell, hogy visszaesett a reptéri forgalom, de ártatatlanul rákérdez: az utca emberét játssza, vagy inkább azt, akit ő az utca emberének gondolhat – Jóskapistát, akinek minden intézkedés új, és azt sem tudja, merre hány méter – mindez azért, hogy demonstrálhassa, milyen jól működik az általa jóváhagyott szűrőrendszer.
A bemutatóban pedig jogász végzettségű, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot megalapító felesége is részt vesz – akit mint rongybabát, karon fogva húz be a kamerák és a hőmérő elé.

Hatalmi túlsúlyon alapuló nyomás

Cz. G.
Publikálás dátuma
2020.03.12. 21:26

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Központi Nyomozó Főügyészség a közelmúltban elutasította Horváth Aladár feljelentését, amit Orbán Viktor kormányfő ellen tett a gyöngyöspatai kártérítés ügyében. A polgárjogi politikus azonban nem hagyja annyiban: panasszal élt az elutasító határozattal szemben. Ahogyan arról beszámoltunk, a Magyarországi Roma Parlament Egyesület nevében fellépő Horváth Aladár szerint a „sértő, rágalmazó és gyűlöletre uszító” miniszterelnöki kijelentések megalapozzák a hivatali visszaélés és a becsületsértés gyanúját. A Központi Nyomozó Főügyészség nem így látta. A hivatali visszaélés bűntettén túlmenően az ügyészség – eltérve a Horváth Aladár által hivatkozott minősítéstől – a közösség elleni uszítás törvényi tényállásának keretein belül bírálta el a feljelentést. Az elutasító határozat szerint a miniszterelnöki közlések „ilyen jelleggel nem bírnak, uszítónak nem minősülnek, így a közösség elleni uszítás tekintetében sem tényállásszerűek”. Horváth Aladár fenntartja korábbi álláspontját. A miniszterelnök szerinte – kormányfői-pártvezetői tisztségében – hivatali visszaélést követett el azzal, hogy a társadalmi összetartozás alaptörvényi kötelezettségét megszegve a cigány közösséget a „politikai nemzetből kizáró, az apartheid típusú szegregációt támogató, a kormány számára kedvezőtlen bírósági ítéletet felülbíráló” nyilatkozatokat tett (és tesz). A polgárjogi politikus hivatali hatalommal való visszaélésként értékeli a nagy nyilvánosság előtt gyakorolt, a hatalmi túlsúlyon alapuló nyomásgyakorlást is. Sérelmezi azt is, hogy a miniszterelnöki nyilatkozatban a gyöngyöspatai cigány gyerekek elkülönítése és alacsonyabb szintű oktatása miatt megítélt kártérítés elutasítása után Orbán Viktor közvetlenül a fogvatartottak rossz börtönviszonyai miatt kirótt kártérítések elutasítását is említette. Túl azon, hogy ez is a bíróság döntésének semmibevételét jelenti, a nyilatkozat összekapcsolta a cigányság és a bűnözés fogalmát. Az ügyészség az említett nyilatkozatokat a „jogalkalmazást érintő közéleti állásfoglalásként” minősítette. Horváth Aladár fontosnak tartotta megjegyezni, hogy szerinte viszont olyan autokrata deklarációról van szó, amely a miniszterelnököt – és általa a végrehajtó hatalmat – a jog fölé helyezi. Demokráciákban a hatalmi ágak szétválasztásából eredő alkotmányos jogelv, hogy a kormányfő elvitathatja ugyan egy bírósági ítélet jogosságát és arányosságát, azonban annak végrehajtása számára nem lehet vita kérdése.

Kímélje gyógyszerészét!

D. A.
Publikálás dátuma
2020.03.12. 20:49

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Utcai sorban állást javasol a patikalátogatóknak a gyógyszerhatóság – szúrta ki a napi.hu. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján azt kéri a betegektől, hogy csak akkor lépjenek be a betegfogadótérbe, ha van szabad gyógyszerkiadó pult. A hatóság szerint ha a járványügyi helyzet indokolja, a gyógyszerész maga dönthet arról, hogy kizárja teljes egészében a betegeket az üzletéből és csak a kiadóablakon keresztül váltja-e be a vényeket. E levélben utasítják a patikák vezetőit arra is, hogy szedjék össze az orvosi vények aláírására kihelyezett tollakat, a vizespoharakat, a gyógyszertári szórólapokat és újságokat is.