Előfizetés

Két koronavírusos beteggel is találkozott Trump, mégsem vizsgálják meg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.14. 14:14
Donald Trump, amint bejelenti a koronavírus miatti szükségállapotot a Fehér Ház rózsakertjében, 2020.március 13-án
Fotó: Zach D Roberts / Zach D Roberts/NurPhoto
A brazil elnök sajtósa biztosan elkapta a fertőzést, ő is volt Javir Bolsonaro és Donald Trump találkozóján. Az amerikai vezető „nem érzi szükségét” a vírustesztnek.
A Fehér Ház orvosa szerint továbbra sincs szükség arra, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnökén elvégezzék a koronavírus-tesztet. 
Donald Trump két olyan emberrel is közvetlen kapcsolatba került, akikről azóta kiderült, hogy fertőzöttek

- írja az Index, a CNN cikkét idézve. Az egyik Brazília elnöke, igaz, az értesülés megjelenése után Jair Bolsonaro a Facebookon tagadta, hogy pozitív lenne az eredménye, az viszont igaz, hogy a sajtósa eredménye pozitív lett, és ő szintén ott volt a találkozón Trumppal. Az is egészen biztos, hogy az amerikai elnök egy másik olyan személlyel is találkozott a napokban, akinél kimutatták a vírust, és a stábtagjai között is vannak olyan, akik kapcsolatba kerültek fertőzöttekkel. 
Trump  - aki amúgy szükségállapotot rendelt el a koronavírus miatt az Egyesült Államokban, és kitiltotta az Európából érkező légi járatokat - azt mondta egy csütörtöki sajtótájékoztatón, hogy nem aggódik. 
Nem érzem úgy, hogy ez olyan nagy dolog lenne. Megcsinálnám, de nem érzem, hogy szükség lenne rá. Extrém jól érzem magam, nincs semmi tünetem

– mondta az elnök az újságíróknak. A CNN szerint azonban mindez nem igaz, egy belső forrás szerint nagyon is aggódik amiatt, hogy kikkel találkozott, különösen mióta felröppentek a hírek, hogy a brazil elnök is elkaphatta a fertőzést.  Kritikusai szerint Trump ezzel a lépéssel nemcsak saját magát, de másokat is veszélybe sodor. A 73 éves elnök egyébként is a veszélyeztetett korosztályba tartozik, ráadásul pontosan tudja, hogy a fertőzés akár hetekig nem okoz semmiféle tünetet. Ugyanakkor sok emberrel találkozik, akiknek átadhatja a vírust. Pénteken erre is rákérdeztek nála az újságírók, akkor már kissé megengedőbben azt mondta, hogy nem állítja, hogy soha nem fogják elvégezni rajta a tesztet, sőt szerinte hamarosan sor kerül erre is. 

Az egész világ szigorúbbnál szigorúbb óvintézkedésekkel küzd a járvány ellen

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.14. 12:05

Fotó: ROBERT MICHAEL / AFP
Közben nagyot változott a helyzet: Kínában az új fertőzöttek többsége külföldről behurcolt vírustól betegedett meg.
Szerte a világon újabb és újabb szigorú intézkedéseket vezettek be szombaton is, hogy lassítsák az új típusú koronavírus terjedését, határlezárásokat, utazási és gyülekezési korlátozásokat foganatosítottak a harmadik világbeli országokban is, viszont Kínában - ahonnan elindult a tavalyi év végén a mára világjárvánnyá terebélyesedet betegség - most fordult elő első ízben, hogy az újonnan megfertőződött emberek többsége külföldről hurcolta be a vírust, és nem az országon belül kapta el. A járványhelyzetet felügyelő kínai nemzeti egészségügyi bizottság szombati jelentése szerint az előző napon azonosított tizenegy új beteg közül heten Kínán kívül - Olaszországban, az Egyesült Államokban és Szaúd-Arábiában - fertőződtek meg, a többiek pedig a járvány kiinduló pontjának számító Hupej tartományban. Szombaton Sanghajban további két új beteget regisztráltak Franciaországból és Spanyolországból érkezett utazók között. Kínában a legfrissebb adatok szerint a járvány kezdete óta 80824-en fertőződtek meg a vírussal, és 3189-en haltak meg. 65 ezren viszont már meggyógyultak, így a betege száma csak 12 ezer. Ez amúgy kevesebb, mint Olaszországban.
A fertőzöttek száma világszerte 146 ezer, a halálos áldozatoké 5400. Jelenleg nagyjából 68 ezer beteg van, 72500 embert nyilvánítottak gyógyultnak. A WHO jelentése szerint ma már Európa tekinthető a járvány középpontjának. A vírus terjedőben van a közel-keleti országokban is, ahol a hatóságok ugyancsak szigorú korlátozások bevezetésére kényszerülnek. A szaúd-arábiai kormány szombaton bejelentette, hogy március 15-től kezdődően két hétre felfüggeszti az összes nemzetközi repülőjáratot. Az országban eddig 86 embert diagnosztizáltak koronavírussal. Az iszlám vallás legszentebb helyei közé tartozó Mekkát és Medinát már korábban lezárták a zarándokok előtt a járvány terjedése miatt. Az Egyesült Arab Emírségekben március végéig bezárták a szórakozóhelyeket és a turisták által látogatott éttermeket, Abu-Dzabíban pedig felfüggesztették a nyilvános rendezvényeket is. A polgárháború sújtotta Jemenben a síita húszi lázadók elrendelték a tanév idő előtti lezárását a felügyeletük alatt álló térségekben - számolt be a felkelők szócsövének számító al-Maszira tévécsatorna szombaton. A második félévnek egy hónappal korábban, március 25-én lesz vége az ország északi részén. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a héten a Twitteren azt írta, hogy egyelőre nincs hivatalos koronavírusos eset Jemenben, ahol azonban a kolera, az éhínség és a torokgyík szedi áldozatait, az egészségügyi rendszer pedig romokban hever az ötödik éve tartó polgárháború miatt. A latin-amerikai térség országai is drasztikus intézkedésekre kényszerülnek a járvány terjedése miatt. Kolumbia helyi idő szerint szombat hajnali öttől lezárja a határát Venezuelával, és hétfőtől nem engedi be területére azokat a látogatókat, akik az elmúlt két hétben Európában vagy Ázsiában jártak - közölte Iván Duque kolumbiai elnök péntek éjjel. Azokat a kolumbiai állampolgárokat és lakosokat, akik megfordultak ezekben a térségekben az elmúlt 14 napban, karanténba helyezik - tette hozzá. A latin-amerikai országban pénteken 16-ra nőtt a hivatalos koronavírusos esetek száma. Sebastian Pinera chilei elnök tilalmat rendelt el pénteken az ötszáz főt meghaladó nyilvános rendezvényekre, és ezzel Chile is csatlakozott számtalan országhoz, ahol hasonló intézkedéseket foganatosítottak lassítandó az egészségügyi rendszereket túlterhelő kór terjedését.
Az indonéziai hatóságok úgy döntöttek, hogy a fővárosban, Jakartában két hétre bezárják az iskolákat, és áttérnek a távoktatásra - közölte Anies Baswedan kormányzó szombaton. A délkelet-ázsiai országban eddig 69-en fertőződtek meg koronavírussal, közülük többen a tízmilliós Jakartában és környékén. A halálos áldozatok száma legalább négy. Pénteken 35 új esetet diagnosztizáltak. A Fülöp-szigeteken a 12 milliós Manilában és környékén este nyolctól hajnali ötig kijárási tilalom van érvényben március 15-e és április 14-e között. Április 12-ig az iskolák is zárva vannak, vasárnaptól pedig utazási tilalom lép érvénybe. A Fülöp-szigeteken eddig 64 fertőzöttje és hat halottja van a koronavírusnak.

Párizs és a három grácia – Főpolgármestert választanak a francia fővárosban

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.14. 10:35

Fotó: BERTRAND GUAY / AFP
Nők között dől el a francia főváros főpolgármesteri tisztsége. A hivatalban lévő Anne Hidalgo és Rachida Dati egykori igazságügyi miniszter a legesélyesebb.
Emmanuel Macron francia köztársasági elnök számára is egyre nagyobb kihívást jelent a koronavírus, fél szemmel mégis a önkormányzati választás első, vasárnapi fordulójára figyel. Túl sok jóra nem számíthat, a felmérések gyenge eredményt jósolnak a Lendületben a Köztársaság (LREM) nevű pártjának, amelyben amúgy sem túlságosan jó a hangulat. A nyugdíjreformmal kapcsolatos viták megtépázták a kormánypárt népszerűségét. Minden tíz megkérdezettből hét szerint visszaüt majd Macronék számára, hogy Édouard Philippe kormányfő február végén leállította a parlamenti vitát a nyugdíjreformról, és a nemzetgyűlés hozzájárulása nélkül vezeti be az intézkedést, amire az alkotmány lehetőséget ad. Bár a kabinet elleni bizalmatlansági indítvány a várakozásoknak megfelelően elbukott, a választók március 15-én az első, majd két héttel később a második fordulóban az urnáknál állhatnak majd bosszút. Bár az alkotmány vonatkozó cikkelyének alkalmazása valóban nagy felháborodást keltett, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kormánynak nemigen volt más választása. Az ellenzék ugyanis több mint 40 ezer (!), zömmel teljesen lényegtelen módosító indítványt nyújtott be. A kormánypárt amúgy is rossz hangulatát tovább rontotta az LREM párizsi polgármesterjelöltje, Benjamin Griveaux botránya. Róla szexuális tartalmú felvételsor került fel az internetre, ami után vissza kellett lépnie. A francia média nem zárja ki a lehetőségét, hogy a lejárató akció mögött az orosz titkosszolgálat áll. Emmanuel Macron elnök kérésére Agnes Buzyn addigi egészségügyi miniszter ugrott be az LREM jelöltjeként. Nem is látszott esélytelennek, hiszen indulásának február 16-i bejelentése után nem sokkal máris 19 százalékon állt. Csakhogy azóta nem tudta gyarapítani táborát, így nehéz lesz beleszólnia a két favorit versengésébe: a második fordulóba várhatóan Anne Hidalgo, Párizs jelenlegi szocialista polgármestere, valamint a jobboldali Republikánusokat képviselő Rachida Dati kerül be, aki Nicolas Sarkozy elnökségének idején két évig az igazságügyi tárcát irányította, és akkoriban megosztó személyiségnek tartották. Ők a felmérések szerint fej-fej mellett haladnak. Anne Hidalgo talán valamivel esélyesebb a második körben, több tartaléka lehet már csak azért is, mert több válsághelyzetet jól kezelt. 2014-ben választották meg főpolgármesterré, s bő egy évvel később, 2015 novemberében 130 emberéletet követelő iszlamista terrortámadás-sorozat rázta meg Párizst. Irányításának hat éve alatt kétszer volt árvíz, tavaly pedig sosem látott hőhullám tombolt, 42,6 Celsius fokig emelkedett a hőmérséklet. Politikai szempontból sem volt egyszerű dolga, a sárgamellényesek hónapokon át tüntettek, már-már háborús jelenetek játszódtak le, a megmozdulások résztvevői gépkocsikat, üzleteket gyújtottak fel. „Nem volt egyszerű időszak. Több sokkszerű élmény ért bennünket, súlyos katasztrófákat kellett átélnünk, olyan eseményeket, amelyeket nem láthattunk előre, a terrorizmus pusztítását, a menekültek áradatát, valamint a klímahelyzet drámaivá válását” – fejtette ki az andalúziai származású Hidalgo a Le Parisiennek adott interjújában. Amennyiben ismét megválasztanák a város első emberének, minden korábbinál komolyabb lépéseket tenne a környezet védelméért. Több ezer fát kíván telepíteni, afféle mini-edősávokat, parkokat hozna létre. Célja továbbá az is, hogy a párizsiak lakóhelyüktől negyedórán belül minden fontosabb szolgáltatást elérjenek , legyen szó üzletekről, szabadidő-létesítményekről, vagy az iskolákról. Kérdés, hogy minden elképzelését meg tudná-e valósítani. Az a terve például nem örvend túl nagy népszerűségnek, hogy egyes útszakaszokat sétálóutcákká alakítana át, s jelentősen korlátozná a belvárosban a gépkocsihasználatot. A fővárosiak közben mind többször panaszkodnak a piszkos utcákra, s arra, hogy egyre több patkány bukkan fel bizonyos városrészekben. A megélhetés is egyre nehezebb, folyamatosan emelkedik az ingatlanok ára. Rachida Dati esélyei sem rosszak, ám számára komoly nehézséget jelenthet egy vele szemben indított vizsgálat. Kiderült, hogy a Renault egykori, Japánból Libanonba menekült vezére, Carlos Ghosn 900 ezer eurót fizetett neki egy tanácsadói szerződés keretében. Dati szerint nincs szó korrupcióról, mások erről nincsenek meggyőződve. Ami Buzynt illeti, neki már az is siker lenne, ha az előrejelzésekre rácáfolva bekerülne a második fordulóba.