oktatás;koronavírus;

Távoktatás: megjelent az Oktatási Hivatal útmutatója

Készülhetnek a tanárok a hétfőtől kezdődő digitális munkarendre.

Szombat délután megjelent az Oktatási Hivatal (OH) weboldalán az a módszertani ajánlás, amely alapján az iskolák megszervezhetik a koronavírus-járvány miatt elrendelt tantermen kívüli, digitális távoktatást.

Az iskoláktól egyebek mellett azt kérik, gondolják át, állítsák össze a következő hetek tantárgyi tematikáját, jelöljék meg a feldolgozandó tananyagokat, az adott tantárgy tankönyvi fejezeteit, mely feladatokat kell a munkafüzetből, a feladatgyűjteményből megoldani, milyen kutatást, beszámolót kell elkészíteni. Készüljenek fel arra, hogy ezeket az információkat a szülők számára is hozzáférhetővé tegyék elektronikusan (pl. az iskola honlapján, az e-Kréta felületen, e-mailben kiküldve) vagy akár papíron.

A pedagógusok felé pedig az a kérés, hogy a lehetőségeikhez mérten az infokommunikációs eszközök használatával, távolról, online adjanak tájékoztatást a tanulóknak, támogassák őket a tanulásban, jelöljék meg a feldolgozandó tananyagrészeket és határozzák meg a számonkérés vagy a beszámolás módját.

Az útmutatóban felsorolnak több adatbázist (például a Sulinet Tudásbázis, a Nemzeti Köznevelési Portál, Okosdoboz), amelyeken a digitális oktatási tartalmak hozzáférhetőek. A távoktatást, együttműködést támogató eszközök esetében a legtöbb intézményben már használt Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszert (KRÉTA) ajánlják kiemelten.

A tanulási folyamat nyomon követésére az javasolják az iskoláknak, hogy motiválják a tanulókat rendszeres beszámoltatással – és főleg az önértékelés, önellenőrzés érdekében – online feladatokkal. A beszámoltatás módja lehet pl. beadandó dolgozat, prezentáció vagy videós beszámoló. Emellett természetesen a tanulási folyamat nyomon követésére alkalmasak a különböző online tesztek, fórumok, amelyekben lehetőség van egyúttal a feladatmegoldást orientálni, a tanulók együttműködését elősegíteni.

Az útmutató megjelenésével egyidőben az Emberi Erőforrások Minisztériuma is kiadott egy közleményt, ebben egyebek mellett azt írják: ha a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet huzamosabban fennmarad, az érettségi vizsgákkal kapcsolatban további részletes tájékoztatást adnak ki. Jelenleg úgy vélik, az erre történő felkészítés ebben a munkarendben is eredményes lehet és a vizsgák megszervezése is megoldható.