Előfizetés

Távoktatás: megjelent az Oktatási Hivatal útmutatója

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.03.14. 17:19

Fotó: Kállai Márton
Készülhetnek a tanárok a hétfőtől kezdődő digitális munkarendre.
Szombat délután megjelent az Oktatási Hivatal (OH) weboldalán az a módszertani ajánlás, amely alapján az iskolák megszervezhetik a koronavírus-járvány miatt elrendelt tantermen kívüli, digitális távoktatást. Az iskoláktól egyebek mellett azt kérik, gondolják át, állítsák össze a következő hetek tantárgyi tematikáját, jelöljék meg a feldolgozandó tananyagokat, az adott tantárgy tankönyvi fejezeteit, mely feladatokat kell a munkafüzetből, a feladatgyűjteményből megoldani, milyen kutatást, beszámolót kell elkészíteni. Készüljenek fel arra, hogy ezeket az információkat a szülők számára is hozzáférhetővé tegyék elektronikusan (pl. az iskola honlapján, az e-Kréta felületen, e-mailben kiküldve) vagy akár papíron. A pedagógusok felé pedig az a kérés, hogy a lehetőségeikhez mérten az infokommunikációs eszközök használatával, távolról, online adjanak tájékoztatást a tanulóknak, támogassák őket a tanulásban, jelöljék meg a feldolgozandó tananyagrészeket és határozzák meg a számonkérés vagy a beszámolás módját. Az útmutatóban felsorolnak több adatbázist (például a Sulinet Tudásbázis, a Nemzeti Köznevelési Portál, Okosdoboz), amelyeken a digitális oktatási tartalmak hozzáférhetőek. A távoktatást, együttműködést támogató eszközök esetében a legtöbb intézményben már használt Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszert (KRÉTA) ajánlják kiemelten. A tanulási folyamat nyomon követésére az javasolják az iskoláknak, hogy motiválják a tanulókat rendszeres beszámoltatással – és főleg az önértékelés, önellenőrzés érdekében – online feladatokkal. A beszámoltatás módja lehet pl. beadandó dolgozat, prezentáció vagy videós beszámoló. Emellett természetesen a tanulási folyamat nyomon követésére alkalmasak a különböző online tesztek, fórumok, amelyekben lehetőség van egyúttal a feladatmegoldást orientálni, a tanulók együttműködését elősegíteni. Az útmutató megjelenésével egyidőben az Emberi Erőforrások Minisztériuma is kiadott egy közleményt, ebben egyebek mellett azt írják: ha a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet huzamosabban fennmarad, az érettségi vizsgákkal kapcsolatban további részletes tájékoztatást adnak ki. Jelenleg úgy vélik, az erre történő felkészítés ebben a munkarendben is eredményes lehet és a vizsgák megszervezése is megoldható.

Budapesten bezárnak az óvodák, bölcsődék, fürdők és az állatkert

Sz. A. A.
Publikálás dátuma
2020.03.14. 17:09

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Az a leghasznosabb, ha a lehető legkisebb fordulatszámon működik a város, és aki csak teheti, otthon marad.
Készüljünk a legrosszabbra, hogy elkerüljük a legrosszabbat! – ezzel nyitotta szombati sajtótájékoztatóját Karácsony Gergely főpolgármester. A városvezető arra kért minden fővárosi polgárt, hogy működjön együtt a hatóságokkal és saját esetleges rövid távú gazdasági érdekeit helyezze a közösségi érdekek mögé. Mint mondta, Budapestnek annyi előnye van a többi európai várossal szemben, hogy ide később ért el a járvány, így hasznosítani tudjuk már városok tapasztalatait. Az eddigiek azt mutatják, hogy az a leghasznosabb, ha a lehető legkisebb fordulatszámon működik tovább a város. és aki csak teheti, otthon marad. Az állami szervekkel továbbra is döcögős az együttműködés és a tájékoztatás, de a kerületekkel folyamatos az egyeztetés, a kerületi önkormányzatok partnerek az intézkedések összehangolásában. A mai tanácskozás eredményeként hétfőtől fokozatosan bezár Budapest valamennyi bölcsődéje és óvodája. Ezt ugyan jelenleg kormányrendelet tiltja, de a városvezetés információi szerint a kormány már dolgozik ennek módosításán. Azoknak a gyerekeknek, akiknek felügyeletét nem tudják megoldani szüleik, ügyletet biztosítanak. Ennek levezénylése a kerületek feladata, lévén ők az intézmények fenntartói is. A rászoruló gyermekeknek továbbra is biztosítják a közétkeztetést, az ételt a hajléktalanellátó és a civil karitatív szervezetek segítségével szállítják ki a családokhoz. Hétfőtől bezárnak a fővárosi gyógyfürdők, ez alól csak az egészségügyi szolgáltatások képeznek kivételt. Ennek körét most egyeztetik az egészségügyi kormányzattal. A hétvégén már csak korlátozottan nyitva tartó állatkert szintén zárva tart hétfőtől. A közösségi közlekedés fenntartása érdekében korábban már megszüntették az első ajtós felszállást, valamint a jegyvásárlás lehetőségét a buszokon, hétfőtől ehhez hozzáadódik az is, hogy egyáltalán nem lehet felszállni az első ajtókon a buszsofőrök védelme érdekében. A várhatóan kevesebb utas miatt hétfőtől a BKV a szünidei menetrendre áll át. Ugyancsak hétfőtől jelképes 100 forintos összegért bárki használhatja a fővárosi közbringa rendszert, ezzel is csökkentve a közösségi közlekedési járművek telítettségét. A munkaadókat továbbra is arra kérik, hogy minél több munkavállalójuknak tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést vagy a rugalmas munkakezdést. A fővárosi önkormányzat hivatalában, illetve cégeinél dolgozó munkavállalókat nem fogja gazdasági hátrány érni amiatt, hogy otthonról dolgoznak, vagy gyermekükkel otthon maradnak. Karácsony Gergely fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy más településvezetőkkel ellentétben nem kíván élni a vészhelyzet bejelentéséből adódó többlethatalommal, ezt követően is egyeztet a szükséges lépésekről a főpolgármester-helyettesekkel. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az atlétikai vb megrendezésének Momentum által felvetett halasztásáról egyelőre nincs álláspontja a városvezetésnek.   

Bízza a szomszédra a gyerekeit – üzeni az operatív törzs

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.14. 16:58
Az operatív törzs sajtótájékoztatója, 2020. március 13-án
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Legyen a gangszomszéd a dadus, a leckét telefonon is felmondhatják az iskolásoknak – tanácsolja a járványügyi agytröszt. A munkából kieső szülőknek nem jutott mentőötlet.
Egyórás csúszással, de szombaton is sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs a koronavírus-helyzettel kapcsolatban: Lakatos Tibor rendőrezredes, törzsvezető főként a napközben már megismert információkat foglaltak össze: hat új magyar állampolgár került kórházba – egy részük kontaktszemély, tehát betegekkel érintkezett, mások valóban betegek. A határokon 35905 ellenőrzést tartottak, 549 visszatérő magyart köteleztek házi karanténba – egy ember annyira rosszul volt, hogy őt egyből rohammentővel vitték kórházba – és 445 személyt fordítottak vissza a határról, mondta Lakatos. Elhangzott, hogy az Emmi több ezer maszkot küldött a háziorvosoknak – új információ volt viszont, hogy a kormányablakok is előzetes időpontfoglalást kérnek az ügyfelektől, hogy elkerüljék hivatali helyiségekben kialakuló, fertőzésveszélyes tumultust. 
A törzsvezető újságírói kérdésre megerősítette, szombaton egészségügyi dolgozók is karanténba kerültek, bár Lakatos szerint egyikük sem fertőzött, mindannyian egy koronavírusos beteggel érintkeztek. Bár a ferihegyi reptéri ellenőrzés is lanyhának tűnik – a Spanyolországból érkezők közül sajtóértesülés szerint többeket nem is vizsgáltak meg - Lakatos Tibor jelezte, egyelőre nem zárják be a Liszt Ferenc Nemzetközi Repteret.

Majd a szomszéd megoldja, bandázásról szó sem lehet!

A járvány miatt az iskolákat is bezárták, ez pedig a dolgozó szülőket állította nehéz feladat felé. Problémájukat Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár próbálta megoldani:
A családtagok és szomszédok bevonásával szervezzünk váltásos, kiscsoportos gyermekfelügyeletet, egymás munkarendjére is figyelemmel oldjuk meg a felvigyázást

- javasolta Maruzsa, hangsúlyozva, hogy a nagyszülőkre továbbra sem ajánlott bízni a felügyeletet, a koronavírus szempontjából ők ugyanis a leginkább veszélyeztetett korcsoport.
Hogy az egy panelházban lakó, de egymást látásból sem ismerő szomszédok miként szerveződhetnek majd hatékony kalákává, ki azt nem fejtette ki az államtitkár – viszont szigorúan kikötötte, hogy a gyerekek tényleg maradjanak otthon, ne kezdjenek el bandázni a lezárások idején. Maruzsa szerint mindenképp el kell kerülni a home schoolingot is vagyis azt, hogy magánlakásokon tanuljon együtt 20-30 gyerek, mert ez csak a fertőzés terjedéséhez vezet. 
Vészhelyzet esetén az iskolák is fenntartanak kiscsoportos gyermekfelügyeletet, ezt a tankerületi központok szervezik majd. Nem áll le az iskolai étkeztetés sem, de nem a menzára szállítják majd az ételt; otthoni felügyelet esetén az ebéd kiszállítása is megoldás lehet – mondta Maruzsa.  
A kormány az önkormányzatokra bízza ételkiszállítás megszervezést, és egyúttal visszaadják a településeknek az óvodák, bölcsődék nyitva tartása feletti hatáskört - bár Maruzsa ebben az esetben a kiscsoportos otthoni felügyeletet tartotta jobb ötletnek.

Kieső bérek - még dolgoznak rajta

Egy nagyon fontos újságírói kérdésre ugyanakkor nem tudott választ adni operatív törzs: hogyan kárpótolják azokat a szülőket, akik senkire sem tudják bízni gyermeküket, és emiatt kiesnek a munkából. Az ATV munkatársa emlékeztetett, a francia állam 20 nap betegszabadsággal, az osztrák állam 30, otthon töltött nap után a fizetés egyharmadával kárpótolja a szülőket. 
A bérkövetkezmény munkajogi kérdés, a kormány dolgozik a témán, mi csak lezárt döntésekről számolunk be - sorolta válaszként Lakatos Tibor, ezzel elismerve, hogy a témában még nincs döntés.

Digitálisan, de levélben is jöhet a házi

A kormány által bejelentett digitális tanrenddel kapcsolatban Maruzsa azt mondta, a kormány minden eszközt a tanárok rendelkezésére bocsát az online oktatáshoz - a Kréta rendszert pedig alkalmasnak tartják a feladatok kiadására és a számonkérésre. A felvetésre, hogy az elmaradott térségekben miként oldják meg az onlineoktatást, Maruzsa azt mondta, okostelefon ott is van, sőt, az uniós átlag felett teljesítünk ebből a szempontból. Végső soron azonban analóg módszerek is működthetnek: levélben vagy éppen telefonon is feladhatjuk és ellenőrizhetjük a leckét -fejtegette az államtitkár.
A kontaktszemélyek és fertőzöttek azonosításáról Lakatos Tibort kérdezték, ő azonban nem árult el túl sok részletet a módszerről: kontaktkutatások zajlanak, amikben a rendőrség is részt vesz, aki érintett, az személyes megkeresésre számíthat – mondta a rendőrezredes. A TV2 egy 41 éves magyar fertőzött esetéről kérdezte az operatív törzs vezetőjét: a beteg férfi állítólag egy több száz fős rendezvényen vett részt, mielőtt kiderült, hogy ő is elkapta a vírust. itt is zajlik a kontaktkutatás, folytatjuk a munkát – zárta rövidre a témát Lakatos. 

Mi lesz a fertőzésveszélyes hajléktalanokkal?

Itt a tavasz, előbújnak a hajléktalanok is, akik vírushordozók is lehetnek. Tervezi a rendőrség, hogy szigorítja az életvitelszerű közterület-használat tilalmát, és szigorúbban lép fel velük szemben? A kérdést nem egy, a sajtótájékoztatóra betévedő házmester, hanem egy újságíró tette fel. Lakatos szerint a rendőrök és az utcai szociális ellátórendszerben dolgozók már eddig is védőfelszerelésben foglalkoztak a hajléktalanokkal a fokozott fertőzésveszély miatt, és mostantól még nagyobb figyelmet fordítanak a megelőzésre.