Budapesten bezárnak az óvodák, bölcsődék, fürdők és az állatkert

Publikálás dátuma
2020.03.14. 17:09

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Az a leghasznosabb, ha a lehető legkisebb fordulatszámon működik a város, és aki csak teheti, otthon marad.
Készüljünk a legrosszabbra, hogy elkerüljük a legrosszabbat! – ezzel nyitotta szombati sajtótájékoztatóját Karácsony Gergely főpolgármester. A városvezető arra kért minden fővárosi polgárt, hogy működjön együtt a hatóságokkal és saját esetleges rövid távú gazdasági érdekeit helyezze a közösségi érdekek mögé. Mint mondta, Budapestnek annyi előnye van a többi európai várossal szemben, hogy ide később ért el a járvány, így hasznosítani tudjuk már városok tapasztalatait. Az eddigiek azt mutatják, hogy az a leghasznosabb, ha a lehető legkisebb fordulatszámon működik tovább a város. és aki csak teheti, otthon marad. Az állami szervekkel továbbra is döcögős az együttműködés és a tájékoztatás, de a kerületekkel folyamatos az egyeztetés, a kerületi önkormányzatok partnerek az intézkedések összehangolásában. A mai tanácskozás eredményeként hétfőtől fokozatosan bezár Budapest valamennyi bölcsődéje és óvodája. Ezt ugyan jelenleg kormányrendelet tiltja, de a városvezetés információi szerint a kormány már dolgozik ennek módosításán. Azoknak a gyerekeknek, akiknek felügyeletét nem tudják megoldani szüleik, ügyletet biztosítanak. Ennek levezénylése a kerületek feladata, lévén ők az intézmények fenntartói is. A rászoruló gyermekeknek továbbra is biztosítják a közétkeztetést, az ételt a hajléktalanellátó és a civil karitatív szervezetek segítségével szállítják ki a családokhoz. Hétfőtől bezárnak a fővárosi gyógyfürdők, ez alól csak az egészségügyi szolgáltatások képeznek kivételt. Ennek körét most egyeztetik az egészségügyi kormányzattal. A hétvégén már csak korlátozottan nyitva tartó állatkert szintén zárva tart hétfőtől. A közösségi közlekedés fenntartása érdekében korábban már megszüntették az első ajtós felszállást, valamint a jegyvásárlás lehetőségét a buszokon, hétfőtől ehhez hozzáadódik az is, hogy egyáltalán nem lehet felszállni az első ajtókon a buszsofőrök védelme érdekében. A várhatóan kevesebb utas miatt hétfőtől a BKV a szünidei menetrendre áll át. Ugyancsak hétfőtől jelképes 100 forintos összegért bárki használhatja a fővárosi közbringa rendszert, ezzel is csökkentve a közösségi közlekedési járművek telítettségét. A munkaadókat továbbra is arra kérik, hogy minél több munkavállalójuknak tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést vagy a rugalmas munkakezdést. A fővárosi önkormányzat hivatalában, illetve cégeinél dolgozó munkavállalókat nem fogja gazdasági hátrány érni amiatt, hogy otthonról dolgoznak, vagy gyermekükkel otthon maradnak. Karácsony Gergely fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy más településvezetőkkel ellentétben nem kíván élni a vészhelyzet bejelentéséből adódó többlethatalommal, ezt követően is egyeztet a szükséges lépésekről a főpolgármester-helyettesekkel. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az atlétikai vb megrendezésének Momentum által felvetett halasztásáról egyelőre nincs álláspontja a városvezetésnek.   
Szerző
Frissítve: 2020.03.14. 18:11

Bízza a szomszédra a gyerekeit – üzeni az operatív törzs

Publikálás dátuma
2020.03.14. 16:58
Az operatív törzs sajtótájékoztatója, 2020. március 13-án
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Legyen a gangszomszéd a dadus, a leckét telefonon is felmondhatják az iskolásoknak – tanácsolja a járványügyi agytröszt. A munkából kieső szülőknek nem jutott mentőötlet.
Egyórás csúszással, de szombaton is sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs a koronavírus-helyzettel kapcsolatban: Lakatos Tibor rendőrezredes, törzsvezető főként a napközben már megismert információkat foglaltak össze: hat új magyar állampolgár került kórházba – egy részük kontaktszemély, tehát betegekkel érintkezett, mások valóban betegek. A határokon 35905 ellenőrzést tartottak, 549 visszatérő magyart köteleztek házi karanténba – egy ember annyira rosszul volt, hogy őt egyből rohammentővel vitték kórházba – és 445 személyt fordítottak vissza a határról, mondta Lakatos. Elhangzott, hogy az Emmi több ezer maszkot küldött a háziorvosoknak – új információ volt viszont, hogy a kormányablakok is előzetes időpontfoglalást kérnek az ügyfelektől, hogy elkerüljék hivatali helyiségekben kialakuló, fertőzésveszélyes tumultust. 
A törzsvezető újságírói kérdésre megerősítette, szombaton egészségügyi dolgozók is karanténba kerültek, bár Lakatos szerint egyikük sem fertőzött, mindannyian egy koronavírusos beteggel érintkeztek. Bár a ferihegyi reptéri ellenőrzés is lanyhának tűnik – a Spanyolországból érkezők közül sajtóértesülés szerint többeket nem is vizsgáltak meg - Lakatos Tibor jelezte, egyelőre nem zárják be a Liszt Ferenc Nemzetközi Repteret.

Majd a szomszéd megoldja, bandázásról szó sem lehet!

A járvány miatt az iskolákat is bezárták, ez pedig a dolgozó szülőket állította nehéz feladat felé. Problémájukat Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár próbálta megoldani:
A családtagok és szomszédok bevonásával szervezzünk váltásos, kiscsoportos gyermekfelügyeletet, egymás munkarendjére is figyelemmel oldjuk meg a felvigyázást

- javasolta Maruzsa, hangsúlyozva, hogy a nagyszülőkre továbbra sem ajánlott bízni a felügyeletet, a koronavírus szempontjából ők ugyanis a leginkább veszélyeztetett korcsoport.
Hogy az egy panelházban lakó, de egymást látásból sem ismerő szomszédok miként szerveződhetnek majd hatékony kalákává, ki azt nem fejtette ki az államtitkár – viszont szigorúan kikötötte, hogy a gyerekek tényleg maradjanak otthon, ne kezdjenek el bandázni a lezárások idején. Maruzsa szerint mindenképp el kell kerülni a home schoolingot is vagyis azt, hogy magánlakásokon tanuljon együtt 20-30 gyerek, mert ez csak a fertőzés terjedéséhez vezet. 
Vészhelyzet esetén az iskolák is fenntartanak kiscsoportos gyermekfelügyeletet, ezt a tankerületi központok szervezik majd. Nem áll le az iskolai étkeztetés sem, de nem a menzára szállítják majd az ételt; otthoni felügyelet esetén az ebéd kiszállítása is megoldás lehet – mondta Maruzsa.  
A kormány az önkormányzatokra bízza ételkiszállítás megszervezést, és egyúttal visszaadják a településeknek az óvodák, bölcsődék nyitva tartása feletti hatáskört - bár Maruzsa ebben az esetben a kiscsoportos otthoni felügyeletet tartotta jobb ötletnek.

Kieső bérek - még dolgoznak rajta

Egy nagyon fontos újságírói kérdésre ugyanakkor nem tudott választ adni operatív törzs: hogyan kárpótolják azokat a szülőket, akik senkire sem tudják bízni gyermeküket, és emiatt kiesnek a munkából. Az ATV munkatársa emlékeztetett, a francia állam 20 nap betegszabadsággal, az osztrák állam 30, otthon töltött nap után a fizetés egyharmadával kárpótolja a szülőket. 
A bérkövetkezmény munkajogi kérdés, a kormány dolgozik a témán, mi csak lezárt döntésekről számolunk be - sorolta válaszként Lakatos Tibor, ezzel elismerve, hogy a témában még nincs döntés.

Digitálisan, de levélben is jöhet a házi

A kormány által bejelentett digitális tanrenddel kapcsolatban Maruzsa azt mondta, a kormány minden eszközt a tanárok rendelkezésére bocsát az online oktatáshoz - a Kréta rendszert pedig alkalmasnak tartják a feladatok kiadására és a számonkérésre. A felvetésre, hogy az elmaradott térségekben miként oldják meg az onlineoktatást, Maruzsa azt mondta, okostelefon ott is van, sőt, az uniós átlag felett teljesítünk ebből a szempontból. Végső soron azonban analóg módszerek is működthetnek: levélben vagy éppen telefonon is feladhatjuk és ellenőrizhetjük a leckét -fejtegette az államtitkár.
A kontaktszemélyek és fertőzöttek azonosításáról Lakatos Tibort kérdezték, ő azonban nem árult el túl sok részletet a módszerről: kontaktkutatások zajlanak, amikben a rendőrség is részt vesz, aki érintett, az személyes megkeresésre számíthat – mondta a rendőrezredes. A TV2 egy 41 éves magyar fertőzött esetéről kérdezte az operatív törzs vezetőjét: a beteg férfi állítólag egy több száz fős rendezvényen vett részt, mielőtt kiderült, hogy ő is elkapta a vírust. itt is zajlik a kontaktkutatás, folytatjuk a munkát – zárta rövidre a témát Lakatos. 

Mi lesz a fertőzésveszélyes hajléktalanokkal?

Itt a tavasz, előbújnak a hajléktalanok is, akik vírushordozók is lehetnek. Tervezi a rendőrség, hogy szigorítja az életvitelszerű közterület-használat tilalmát, és szigorúbban lép fel velük szemben? A kérdést nem egy, a sajtótájékoztatóra betévedő házmester, hanem egy újságíró tette fel. Lakatos szerint a rendőrök és az utcai szociális ellátórendszerben dolgozók már eddig is védőfelszerelésben foglalkoztak a hajléktalanokkal a fokozott fertőzésveszély miatt, és mostantól még nagyobb figyelmet fordítanak a megelőzésre. 
Szerző
Frissítve: 2020.03.14. 18:11

„Ránk szakadt a XXI. század” – Tanárok a digitális távoktatásról

Publikálás dátuma
2020.03.14. 16:18

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Hétfőtől bezárnak az iskolák, de az oktatás nem áll le: digitális munkarendet vezetnek be. Egységes módszertan még nincs, de a pedagógusok már próbálnak felkészülni.
Ijesztő gyorsasággal kell átállniuk a pedagógusoknak a távoktatásra, miután Orbán Viktor miniszterelnök péntek este bejelentette: az új koronavírus terjedésének korlátozása érdekében hétfőtől bezárnak az iskolák. Ez persze nem azt jelenti, hogy az oktatás is szünetel: távoktatás, digitális munkarend lesz. Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár szombati tájékoztatása szerint az új módszertani ajánlásokat a mai napon teszik közzé, de több iskolában már elkezdték az ötletelést. A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanára, Haraszti Klára lapunknak azt mondta: az iskola munkaközösségének vezetője az ingyenesen elérhető Microsoft Teams alkalmazást ajánlotta, most ezzel kísérleteznek. – De még nincs kidolgozott rendszer, ami hétfőtől zökkenőmentesen működne. Több idő kell a tanároknak a felkészülésre. Szerencsére nálunk sok informatika szakos kolléga van, akik segítenek. De például az idősebbek között vannak, akiknek még Facebook-profiljuk sincs – mondta. Nagy Erzsébet nyelvtanár, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője arról számolt be lapunknak: vezetői döntés még náluk sem született a távoktatás kivitelezéséről, s valószínűleg ez nem is fog megtörténni addig, amíg ki nem jön a vonatkozó kormányrendelet és az államtitkári módszertani ajánló. Abban bízik, hogy az ajánlások valóban ajánlások lesznek, nem pedig utasítások. Saját tanulócsoportjaiban egyébként már többféle platformot kipróbáltak, az említett Microsoft Teams mellett például a Google Classroom-ot vagy a Discord alkalmazást, valamint több Facebook-csoport is létrejött, ahol tudják tartani a kapcsolatot. Mint mondta, a tantestületnek digitális órarend bevezetését fogja javasolni, amelyen láthatják, mikor, melyik tanárnak kell majd online elérhetőnek lennie. A diákoknak pedig minél több interaktív feladatot kell majd adni, amelyeket otthon el tudnak végezni. Nagy Erzsébet szerint ebben már van tapasztalatuk, az ő nyelvóráin eddig is rendszeres volt a digitális tananyaghasználat. Szerinte ez nemcsak felső, hanem alsó osztályokban is megoldható. Az első, második osztályosok esetében például a szülőknek juttatják el a feladatokat, ezekhez nagy segítséget jelentenek az interaktív tankönyvek. Az ellenőrzés rendszerét viszont még ki kell dolgozniuk. – Intézményi szinten még nem tudom, hogyan készülünk az átállásra. De a kollégákkal és a diákokkal már napok óta beszélünk arról, milyen órákat, milyen típusú feladatokat tudunk áttenni távoktatási formába – erről Törley Katalin, a Budapest VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára beszélt a Népszavának. Szerinte a legfontosabb tantárgyak esetében több lehetőség is van. Fontosnak tartja, hogy minden iskola egységesen egy platformot használjon. Úgy véli, viszonylag hamar át lehet majd állni, de kell egy kis idő. Hasznosnak tartotta volna, ha az egyetemekhez hasonlóan jövő héten előr hozott tavaszi szünetet rendeltek volna el az iskolákban, így a tanárok jobban felkészülhettek volna. – Most hirtelen ránk szakadt a XXI. század. De ha az iskolák jól csinálják, ennek a poshadt, retrográd szemléletnek az alkalmassága, ami a jelenlegi oktatásirányítást jellemzi, megkérdőjeleződet – fogalmazott. Pilz Olivér, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának vezetője emlékeztetett: a kormány által indított Digitális Oktatási Stratégiának 2018-ig kellett volna befejeződnie – ha ez megtörtént volna, most nem kellene azon agyalni, melyik iskola hogyan oldja meg a távoktatást. A Hermanban sem döntöttek még, a tantestület hétfőn fog összeülni. A Külkereskedelmi Szakgimnázium weboldalán már elérhető egy tájékoztató arról, náluk hogyan kivitelezik a távoktatást. E szerint: 
  • - A tanárok az adott tantárgyából az adott óraszámának megfelelő feladatokat küldenek el e-mailben a tanulóknak;
  • - a tanárok a feladatok kiküldésekor a kísérőlevélben előre meghatározzák az értékelés szempontjait;
  • - a tanulóknak megadott határidőre be kell küldeniük a feladatokat;
  • - a tanárok meghatározott időben telefonon vagy online elérhetőek lesznek a tanulók számára arra az esetre, ha kérdés merül fel a feladattal kapcsolatban;
  • - azok a tanulók, akik nem készítik el határidőre a feladatokat, elégtelen osztályzatot kapnak;
  • - hiányzásokat nem rögzítenek.
 A Tanárblog.hu-n megjelent egy részletes útmutató is arról, hogyan lehet megoldani az oktatást az iskolalátogatási tilalom idején. A Mozaik Kiadó és a Műszaki kiadó pedig ingyenesen hozzáférhetővé tette kiadványaik digitális változatát. A Nemzeti Köznevelési Portálon is el lehet érni digitális tananyagokat, a videotanar.hu oldalon pedig az 5-8. osztályos tananyag érhető el videós formában.

Államtitkár: a szomszédok is vegyenek részt a gyermekfelügyeletben

Az iskolalátogatási tilalom idejére elsősorban otthoni felügyeletet kell biztosítani a gyermekek számára, a családtagok, szomszédok bevonásával – erről Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár beszélt az Operatív Törzs szombati sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az idős nagyszülők ebben ne vegyenek részt. Ahol nem megoldható az otthoni felügyelet, a tankerületek, szakképzési centrumok a nyári ügyeleti rendhez hasonlóan biztosítanak gyermekfelügyeletet, de ez csak kisebb csoportokban történhet meg, nem lehet tömeges. Ebben azok a diákok is részt vehetnek, akik nem állami intézménybe járnak. Hangsúlyozta: ez nem a „bandázás” időszaka, a gyerekeknek szigorúan otthon kell maradniuk. A gyermekétkeztetéssel kapcsolatban elmondta, ez önkormányzati feladat, de az iskolák konyháin továbbra is főznek majd, a menzákat azonban nem lehet a megszokott módon igénybe venni. Ahol otthoni gyermekfelügyelet van, oda „valamilyen módon” megtörténik az ételek kiszállítása. Bízik abban, hogy az önkormányzatok ezt megoldják. Az óvodák esetében még ma megszületik az a kormányrendelet, amely visszaadja az önkormányzatoknak azt a jogkört, hogy helyben döntsenek az óvodák nyitva tartásáról. A köznevelésben nem zárják be a kollégiumokat, de aki teheti, maradjon otthon. A művészeti oktatásban is megpróbálják a digitális átállást, bár számos szakmai, módszertani kérdést vet fel. A pedagógiai szakszolgálatok esetén a Klebelsberg Központ, a pedagógiai szakmai szolgáltatások esetén pedig az Oktatási Hivatal saját hatáskörben jár el és hoz olyan szabályokat, amelyek átszabják a napi működést.  

Így csinálják máshol

Az iskolák bezárását már számos európai országban elrendelték, az oktatást azonban nem állították le. A szomszédos országokban, így Horvátországban például virtuális osztálytermekben tanulhatnak a diákok, az alsó tagozatosoknak pedig a horvát közszolgálati televízió közvetíti a tananyagot. Hasonló megoldáshoz folyamodtak Romániában is. Szlovákiában aegy weboldalon kapják a diákok a feladatokat, amelyeket e-mailben küldenek vissza a tanároknak javításra. Dániában az otthoni oktatást segítő tananyagot kaptak a szülők, illetve megnyílt egy internetes felület, ahol tarthatják a kapcsolatot a pedagógusokkal. Németországban a központi kormányzati oldalakon tették közzé azoknak a platformoknak az elérhetőségét, amelyeket az iskolák távoktatásra használhatnak. 

Szerző
Frissítve: 2020.03.14. 17:19