Előfizetés

Orbán Viktor Belgrádba utazott, a járvány elleni védekezésről is egyeztetett

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.15. 10:41
Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Aleksandar Vucic, Szerbia elnöke Belgrádban
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI
Aleksandar Vucic, Szerbia elnöke fogadta a magyar miniszterelnököt.
Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel Belgrádba utazott, ahol fogadta őt Aleksandar Vucic, Szerbia elnöke – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Hozzátette: az informális megbeszélésen a koronavírus-járvány elleni védekezés és a migrációs válsághelyzet volt a téma.

Orbán levelet küldött a határon túli magyaroknak

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.15. 10:28

Fotó: Béres Márton / Népszava
Magyarország ma sem létezhet az erdélyi, délvidéki, felvidéki és kárpátaljai magyar közösségek nélkül – fogalmazott a miniszterelnök.
Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett a határon kívüli magyarsághoz a március 15-i nemzeti ünnepen, melyben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc örökségén túl Trianon 100. évfordulójáról is megemlékezett - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár vasárnap.  „1848. március 15-e minden magyar közös öröksége és ünnepe. 172 év óta ezen a napon együtt teszünk hitet szabadságunk és nemzeti összetartozásunk mellett. Bárhol éljünk is a világon, mind emlékezünk a márciusi ifjakra, és felidézzük a hősöket, akik Pákozdtól Háromszékig, Branyiszkótól Szenttamásig egy emberként küzdöttek a magyar szabadság lobogója alatt” - fogalmazott a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint idei ünneplésünknek különös hangsúlyt ad, hogy száz évvel vagyunk a trianoni országvesztés után.
„Akárcsak 172 évvel ezelőtt, amikor Gábor Áron nélkül gyorsan elbukott volna a szabadság ügye, Magyarország ma sem létezhet az erdélyi, délvidéki, felvidéki és kárpátaljai magyar közösségek nélkül, amelyek megerősítése és jogainak védelme közös feladatunk és felelősségünk”

– írta.

Hozzátette, hogy „a '48-asok követőiként azt kívánjuk, s arra esküszünk, hogy az egyedülálló nyelvi, szellemi és kulturális örökséget, amelyet több mint ezer év leforgása alatt a Kárpát-medencében létrehoztunk, megtartjuk, és mindannyiunk javára tovább is gyarapítjuk”. Orbán Viktor levelét úgy zárta: „engedjék meg, hogy az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóján tisztelettel köszöntsem Önöket, felemelő ünneplést, az utána következő hétköznapokhoz pedig további sok erőt és kitartást kívánjak Mindannyiuknak! Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!”

Negatív lett a Toldy Ferenc Gimnázium diákjának koronavírustesztje

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.15. 09:08
A TOLDY GIMNÁZIUM - Nem a budai úri gyerekek iskolája volt FOTÓ: FORTEPAN/LECHNER NONPROFIT KFT. DOKUMENTÁCIÓS KÖZPONT
Az ő édesanyjánál diagnosztizálták a fertőzést.
Negatív lett az első koronavírustesztje a Toldy Ferenc Gimnázium diákjának, akit azután teszteltek, hogy édesanyjánál beigazolódott a fertőzés – értesült a 24.hu.  Az iskola 17-18 éves tanulóinak jó része csütörtökön a tanítás közepén hazament, egyik osztálytársuk ugyanis megtudta, hogy az édesanyja koronavírusos. Pénteken már csak a diákok körülbelül negyede ment be az intézménybe. A család azonnal jelezte a fejleményt az iskolának, de a 444 információi szerint senkinek sem állt módjában intézkedni, hivatalosan nem történt semmi. A portál emellett arról is írt, hogy még az édesanyja betegsége miatt érintett diáknak sincs lehetősége a koronavírusteszt elvégzésére az állami ellátórendszerben. Pénteken aztán a kormány bejelentette, hogy az illetékes tiszti főorvos már csütörtökön intézkedett, a gyereknél a szükséges eljárást megtette, 14 napos járványügyi megfigyelése a Dél-Pesti Centrumkórházban elkezdődött. A gimnázium többi diákja és tanárai esetében azonban semmilyen járványügyi intézkedés nem vált szükségessé a kormányzati közlés szerint.