Előfizetés

Koronavírussal fertőzött beteg járt egy visegrádi étteremben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.15. 21:38

Fotó: Facebook
A vendéglátóhelyet azonnal bezárták, az alkalmazottak önkéntes karanténba vonultak.
Egy később koronavírus-fertőzöttnek bizonyult ember járt a visegrádi Renaissance Étteremben – jelentette be az étterem Facebook-oldalán. Miután erről értesült a Renaissance, azonnal bezárták az éttermet, és megkezdték annak fertőtlenítését. A bejegyzésben megjegyezték, hogy a szakemberek szerint rendkívül csekély az esélye, hogy a beteg továbbadhatta a fertőzést. A munkatársak ennek ellenére önkéntes karanténba vonultak, és mind tünetmentesek.
„Nehéz most megfelelő szavakat találnunk közvetlen érintettként abban a helyzetben, amely előreláthatólag a teljes vendéglátó ágazat működése számára rendkívül súlyos regressziót jelent majd. Ennek fontossága azonban nem élvezhet prioritást a közegészségügyi szempontokhoz képest, amelyeket mint mindig, így most is mindenek elé kell helyeznünk”

– tették hozzá.

Vasárnap reggeli adatok szerint már 32 ember kapta el Magyarországon az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), a karanténba kerültek száma pedig 159-re nőtt a kormányzati információs portál tájékoztatása szerint.
(A hvg.hu nyomán.)

Generációváltást kér a frontvonalban a miniszter

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.03.15. 21:36

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Hátrébb vonja a 65 év feletti orvosokat a tárca. Egyik napról másikra kellene a háziorvosok legalább 30 százalékénak megoldania a saját helyettesítését.
Az érintettek vasárnap délután kaptak egy utasítást az egészségügyért felelős államtitkár a humán miniszter aláírásával, hogy holnaptól a 65 év feletti orvosok nem vehetnek részt a közvetlen betegellátásban. Ezen utasítás szerint: Az „alapellátás esetén, kérem, hogy a már praxisközösségekben – csoportpraxisokban dolgozó kollégák szervezzék közösen a munkamegosztást ezen elveknek megfelelően, azon egyedül dolgozó 65 év feletti kollégák esetén, akik az ügyeleti szolgáltatást nyújtó munkatársaikkal együtt sem tudják ezt szervezni, kérjük, jelezzék fenntartójuk felé igényüket, akikkel együttműködve intézkedni fogunk a betegellátás biztonságát és a kollégák egészségét megfelelően szolgáló megoldás érdekében.” „Kérjük, őket olyan ellátási módokban vegyék szükség szerint igénybe, amelyek nem igényelnek közvetlen orvos/szakdolgozó – beteg találkozást. Hívják fel valamennyi dolgozójuk figyelmét, hogy az idős kollégákkal való személyes találkozásokat kerüljék, a teamekben is távkonzultációs kapcsolattartást tartsanak. A járványügyi intézkedések részeként elmúlt napokban megjelent jogszabály változások több új lehetőséget biztosítanak, amelyek alapján a fertőzésveszély elkerülésével lehet biztosítani betegeik ellátását: így: végezhető telefonos távkonzultáció, e-recept írás, a telefonos COVID-19 fertőzés gyanújának értékelését, az eddig is ismert formák, mint a radiológiai távleletezés.” Lapunknak az egyik érintett háziorvos, aki maga is 65 éves elmondta, hogy holnap ő ugyan éppen nem dolgozna, de akit felkért a helyettesítésére, az is 70 éves. Tanácstalan, hogy mi legyen, mert a környékén csupa idős háziorvos dolgozik. Az családorvosok korfája az egyik legidősebb, a legtöbb tavaly háziorvos 64 éves volt. Mindemellett az sem elhanyagolható, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapja szerint több mint 400 betöltetlen praxis van Magyarországon. Ebből a szempontból Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyékben a legkritikusabb a helyzet. Egy másik háziorvos azt is jelezte, hogy a körzetek 80 százalékában önállóan és nem csoport praxisban dolgoznak a háziorvosok.

Közös közleményben reagáltak az ellenzéki pártok az operatív törzs sajtótájékoztatójára

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.15. 20:36

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A leghitelesebb információ a koronavírussal kapcsolatosan az egészségügy dolgozóinak szakmai véleménye – hangsúlyozták.
Ellenzéki pártok azt ajánlották a kormánynak, hogy az egészségügy dolgozóinak szakmai véleményét, javaslatait nyomatékosan vegye figyelembe a döntések meghozatalakor. Vasárnap este juttatta el az MTI-hez közös közleményét a Jobbik, az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az LMP, a Párbeszéd, a Momentum, a Liberálisok, valamint Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatójára reagálva. Ebben kiemelték, a leghitelesebb információ a koronavírussal kapcsolatosan az egészségügy dolgozóinak szakmai véleménye.
„Éppen ezért megfontolásra ajánljuk a kormánynak, hogy az ő javaslataikat nyomatékosan vegye figyelembe a döntések meghozatalakor”

– írták.

Közölték, jogos elvárása Magyarország polgárainak, hogy naponta pontos és alapos tájékoztatást kapjanak, és ebben az elvárásukban az újságírók képviselik őket. Ők teszik fel azokat a kérdéseket, amelyek az emberekben felmerülhetnek.
„Ezt a kormánynak a tájékoztatásai során fokozottan figyelembe kell vennie”

– írták.

MSZP: A jelenlegi protokoll nem alkalmas a vírus terjedésének megállítására

Az MSZP szerint a jelenlegi protokoll nem alkalmas arra, hogy megállítsák Magyarországon a koronavírus terjedését, tömeges vizsgálatokra lenne szükség a fertőzések elkerülése érdekében. Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatójára reagálva az MTI-nek nyilatkozva elsőként részvétét fejezte ki pártja nevében a koronavírus-fertőzés következtében elhunyt első magyar beteg családjának, és kijelentette, az elhunyt beteg és az elmúlt napokban megjelent több eset, beszámoló alapján már bizton lehet állítani, hogy a jelenleg hatályban lévő protokoll nem lesz alkalmas a vírus terjedésének a megállítására. - Tömeges vizsgálatra van ahhoz szükség, hogy az egészségügyben dolgozók, illetve a betegség jeleit mutató vagy a betegséggel valamilyen módon kapcsolatba kerülő emberek esetlegesen napokig ne fertőzzenek meg másokat - mondta az ellenzéki politikus. Közölte, az MSZP szerint ennek feltételei a jelenlegi protokoll alapján nincsenek meg. Harangozó Tamás teljes felelőtlenségnek nevezte, hogy miközben Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a magyar egészségügyi szakemberek legjobb tanácsaira hivatkozva nyugtatja az embereket, a Magyar Orvos Kamara javaslatait nem veszi figyelembe, és leszólja. A politikus kitért arra is, hétfő reggel - a köznevelési intézmények bezárásával - családok százezrei nem fogják tudni, hogy mi a teendőjük, ugyanis Kovács Zoltán rosszul tudja, a munka törvénykönyve erre a helyzetre nem ad megfelelő megoldást. - Így sem a munkavállalók, sem a munkaadók nem tudják, hogyan kell reagálni arra, hogyha hétfőn valaki nem tudja megoldani a gyereke felügyeletét, és nem tud dolgozni menni - mondta Harangozó Tamás hozzátéve, a jelenlegi szabályok szerint ennek elvileg következménye lenne a munkavállalóra.